Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bilozubenko_V_S_Yevropeyska_integratsiya-_2011...doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
1.37 Mб
Скачать

6.2. Засади та організаційні елементи промислової політики єс

З огляду на те, що ЄС є особливим політичним, правовим і економічним об'єднанням країн, його повноваження у сфері промислової політики встановлено міжнародними договорами.

У Договорі про Європейський союз (від 7.02.1992 р. із змінами, внесеними Амстердамським договором від 2.10 1997 р. і Ніццким договором від 26.02.2001 р.) у ст. 2 визначена така ціль ЄС: «...сприяти економічному і соціальному прогресу, а також високому рівню зайнятості, досягти збалансованого і сталого розвитку, особливо, шляхом створення простору без внутрішніх кордонів, зміцнення економічного і соціального гуртування і шляхом утворення економічного і валютного союзу;...». Ця мета визначає загальні завдання промислової політики ЄС.

Договір про заснування Європейської Спільноти (з урахуванням Ніццких змін):

Стаття 3

Для досягнення визначених у статті 2 цілей діяльність Спільноти, яка здійснюється у відповідності до умов і строків, передбачених цим Договором, включає:

...

m) підвищення конкурентоспроможності промисловості Спільноти;

n) сприяння дослідженням і технологічному розвитку;

....

Розділ І «Вільний рух товарів», стаття 27

При здійсненні завдань, які доручені Комісією.., вона керується: .

...

b) еволюцією умов конкуренції усередині Спільноти, в тій ступені, в якій це сприятиме підвищенню конкурентоспроможності підприємств;

с) потребами Спільноти у забезпеченні сировиною і напівфабрикатами; у зв'язку з цим Комісія буде турбуватися про те, щоб не порушувалися умови конкуренції між державами-членами відносно готової продукції;

d) необхідністю уникати серйозних потрясінь в економіці держав-членів і забезпечувати раціональний розвиток виробництва і зростання споживання у Спільноти.

Розділ XVI «Промисловість», стаття 157

1. Спільнота і держави-члени забезпечують умови, необхідні для стимулювання конкурентоспроможності промисловості Спільноти.

З цією метою, відповідно до системи відкритої ринкової економіки, їх дії спрямовані на:

– прискорення адаптації промисловості до структурних змін;

– сприяння створенню сприятливого середовища для розвитку підприємництва повсюдно у Спільноти, особливо малого і середнього;

– створення сприятливих умов для співпраці між підприємствами;

– сприяння кращому використанню промислового потенціалу інноваційної політики, розвитку досліджень і технологій.

2. Держави-члени проводять наради один з одним, у контакті з Комісією і, якщо це необхідно, погоджують свої дії.

3. Спільнота сприяє досягненню цілей, викладених у параграфі 1, через політику і діяльність, що проводяться відповідно до інших положень цього Договору. Рада, що діє відповідно до процедури, передбаченої у статті 261, і після консультацій з Економічним і соціальним комітетом, може ухвалити одноголосно рішення про спеціальні заходи на підтримку дій, які здійснюються державами-членами для досягнення цілей, викладених у параграфі 1.

Цей розділ не містить підстав для впровадження Спільнотою яких-небудь заходів, які могли б призводити до порушення конкуренції або що містять податкові положення або що відносяться до прав й інтересів осіб, які працюють за наймом.

Лісабонська стратегія: