Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦП(Відповіді на екзамен).doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
769.54 Кб
Скачать

18. Наука цивільного права

Як ми вже зазначали, цивільне право — поняття багатозначне. І окрім того, що цивільне право виступає як галузь права та галузь законодавства, його також слід розглядати і як науку.

Цивільне право як науку ще називають цивілістикою, що означає систему знань, положень та висновків про цивільно-правові явища.Предметом цивільно-правової науки є чинне законодавство, практика його застосування, історія розвитку, досвід цивільно-правового розвитку в зарубіжних країнах. Окрім того, цивілістика вивчає також поняття цивільного права, його місце в правовій системі, його походження та закономірності розвитку, систему та зміст цивільно-правових норм, інститутів та підгалузей, їх роль у правовому оформленні життя суспільства та ефективність їх застосування.Зміст цивілістичної науки становить сукупність знань про цивільно-правові явища, що стосується, насамперед, розроблених основних наукових положень, правових категорій та конструкцій, які дозволяють пояснити та аналізувати цивільно-правові явища, а певною мірою і прогнозувати їх розвиток та отримувати обґрунтовані знання про нові явища в цій сфері. Цивілістичні знання самі по собі не наділені загальнообов'язковістю, проте є підґрунтям для правотворчої діяльності.

З огляду на це, наука цивільного права — це систематизована сукупність знань про цивільно-правове регулювання суспільних відносин, властивості та закономірності його функціонування та розвитку, способи досягнення його ефективності, засоби отримання нових знань, необхідних для подальшого вдосконалення цивільного права.

На відміну від галузі цивільного права, що регулює особисті та майнові відносини юридичне рівних суб'єктів, і цивільного законо­давства, яке є зовнішньою формою цивільно-правових норм, нау­ка цивільного права (цивілістика) є вченням про цивільне право як галузь права, об'єднане в систему понять, категорій, думок, кон­цепцій, теорій.

Предметом науки цивільного права (цивілістики) є концепція приватного та цивільного права; норми цивільного права (цивіль­ного законодавства); цивільні відносини; юридичні факти (обста­вини), завдяки яким ці відносини перетворюються на правовідно­сини; умови і порядок реалізації цивільних прав та обов'язків, практика застосування норм цивільного права (цивільного законо­давства).

Цивілістика вивчає поняття цивільного права як галузі права та його місце в загальній системі права, систему і зміст цивільно-пра­вових інститутів; джерела цивільного законодавства, їх види та зна­чення, прийоми і методи тлумачення цивільно-правових норм та ефективність їх вивчення.

При цьому цивілістика не може обмежуватися вивченням ци­вільного права лише однієї якоїсь країни, тим більше локалізова­ної на певному відтинку часу. Це пов'язано з тим, що в усіх краї­нах, де існують цивільні відносини, їх правове регулювання, а від­так наука цивільного права, мають за основу одні й ті самі законо­мірності, принципи, основоположні ідеї, які, однак, можуть варію­ватися залежно від типу культури (цивілізації), до якої належить певна держава, особливостей її історичного розвитку, рівня розвит­ку економіки тощо.

Тому предметом науки цивільного права є також цивілістичні доктрини, форми цивільного законодавства і практика їх застосу­вання в інших державах. У зв'язку з цим органічною частиною на­уки цивільного права є так звана порівняльна цивілістика (компа­ративістика) або ж порівняльне цивільне право, що має на меті визначення загального та особливого в різних системах приватно­го (цивільного) права, можливість рецепції, акультурації, імпле­ментації концепцій, засад цивільного права, окремих правових рі­шень або їх сукупності.

Крім того, важливою складовою цивілістики є історія станов­лення і розвитку приватного (цивільного) права взагалі і різних систем цивільного права (локальних, національних) зокрема. Вив­чення історії цивільного права дає можливість як запозичити пози­тивний досвід минулого, так і (хоч би деякою мірою) уникнути повторення помилок. До того ж вивчення історії та характеру роз­витку цивільного права дозволяє визначити його тенденції на су­часному етапі І з більшою або меншою мірою точності прогнозува­ти можливість виникнення єдиного цивільного права Європи, створювати єдині системи цивільно-правових норм (наприклад, УНІДРУА, Модельний Цивільний кодекс СНД) тощо.

Таким чином, предмет науки цивільного права істотно відрізня­ється від предмета цивільного права як галузі права і об'єкта ци­вільного законодавства як сукупності норм, що регулюють цивіль­ні відносини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]