Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦП(Відповіді на екзамен).doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
769.54 Кб
Скачать

66. Визнанняправочинунедійсним та неукладеним.

Визнанняправочинунедійснимнеобхідновідмежовувативідвизнанняйогонеукладеним.

Підставою для визнанняправочинунедійснимслугуєневідповідністьвимогам закону.Недійснийправочин не створює для сторінчиіншихосібправовихнаслідків, тому сторони не зобовязанівиконуватиумови, передбачені таким правочином. Недійснийправочинпороджуєлишетіюридичнінаслідки, якіповязані з йогонедійсністю - повернення сторін у первісний стан, який мав місце до вчинення недійсного правочину (реституція).

Неукладениммаєвизнаватисядоговір, при вчиненніякогосторони не досяглизгодищодонеобхідних для ньогоістотних умов (ст. 638 ЦК, ст.181 ГК).У разівизнання договору неукладеним суд можезастосуватиправовінаслідки, встановлені для правовідносин, щовиникаютьвнаслідокнабуття, збереження майна без достатньоїпідстави (ст. 1212 - 1215 ЦК).

П.8 ПОСТАНОВИПЛЕНУМУ ВЕРХОВНОГО СУДУ УКРАЇНИ від 6 листопада 2009 року N 9

Про судову практику розгляду цивільних справ про визнання правочинів недійсними

Відповідно до частини першої статті 215 ЦК підставою недійсності правочину є недодержання стороною (сторонами) вимог, які встановлені статтею 203 ЦК, саме на момент вчинення правочину. Не може бути визнаний недійсним правочин, який не вчинено.

У зв'язку з цим судам необхідно правильно визначати момент вчинення правочину (статті 205 - 210, 640 ЦК тощо).

Зокрема, не є укладеними правочини (договори), у яких відсутні встановлені законодавством умови, необхідні для їх укладення (відсутня згода за всіма істотними умовами договору; не отримано акцепт стороною, що направила оферту; не передано майно, якщо відповідно до законодавства для вчинення правочину потрібна його передача тощо). Згідно із статтями 210 та 640 ЦК не є вчиненим також правочин у разі нездійснення його державної реєстрації, якщо правочин підлягає такій реєстрації.

Встановивши ці обставини, суд відмовляє в задоволенні позову про визнання правочину недійсним. Наслідки недійсності правочину не застосовуються до правочину, який не вчинено.

Рішенням суду не може бути зобов'язано сторони здійснити державну реєстрацію правочину, оскільки це суперечить загальним засадам цивільного законодавства - свободі договору (пункт 3 частини першої статті 3 ЦК). Норма частини третьої статті 182 ЦК щодо можливості оскарження до суду відмови у державній реєстрації, ухилення від державної реєстрації, відмови від надання інформації про реєстрацію застосовується лише щодо дій (бездіяльності) органів, які здійснюють таку реєстрацію.

Вимога про визнання правочину (договору) неукладеним не відповідає можливим способам захисту цивільних прав та інтересів, передбачених законом. Суди мають відмовляти в позові з такою вимогою. У цьому разі можуть заявлятися лише вимоги, передбачені главою 83 книги п'ятої ЦК.

67. Момент, з якогоправочинвважаєтьсянедійсним. Стаття 236. Момент недійсності правочину

1.Нікчемний правочин або правочин, визнаний судом недійсним, є недійсним з моменту його вчинення.

А не з моменту встановлення або визнання цього факту судом! Тобто судове рішення в цьому випадку має свого роду «зворотну силу». В даному випадку буде мати місце норма, яка регулює правові наслідки недійсності правочину.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]