Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
derzh_ekzamen.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
564.22 Кб
Скачать

1. Сутність поняття документ

З документознавчих позицій документ – це матеріальний об'єкт, що спеціально створений людиною для фіксування та подальшої передачі в часі та просторі соціальної інф-ції. На міжнародному рівні найбільш загальновизнане таке значення документу – це записана інф-ція, що може бути використана в документному процесі в якості одиниці цього процесу. ІІолісемічність поняття «документ» обумовила офіційне прийняття в Україні 3 значення документу, що зафіксовані у відповідних державних стандартах України (ДСТУ)

  • Документ – це записана інф-ція, що може розглядатися як одиниця в ході здійснення інф-ної діяльності.

  • Документ – це матеріалізований об'єкт з інф-цією закріпленим, створеним людиною способом для її передачі в часі та просторі.

  • Документ – це матеріальний об'єкт, що містить в закріпленому вигляді інф-цію, оформлений належним чином і має правове значення відповідно до діючого законодавства.

Невід'ємними атрибутами док-та, що випливає з його широкого визначення є:

1) Наявність інф-ції; 2) стабільна речова форма, що забезпечує довготривале використання та зберігання док-та; 3) його функціональна призначеність для використання в соціальних комунікаційних каналах.

Матеріальна складова – це атрибут, без якого документ не може існувати, розглядатися як фізична сутність док-ту, певна його форма, що завдяки своїй стабільності забезпечує здатність док-ту зберігати і передавати інф-цію в просторі і часі. Матеріальні сторона визначається носієм інф-ції, тобто матеріальним об'єктом, спеціально створеним для фіксування і передачі інф-ції.

Компоненти док-ту: 1)матеріальна основа документу; 2)форма носія інф-ції; 3)спосіб запису інф-ції.

Матеріальна основа - це сукупність матеріалів, що складають носії інф-ції і використовуються для запису повідомлення; вона може бути природна або штучна (паперова і полімерна).

Форма носія-це його спеціальна конструкція, що забезпечує збереження та передачу інф-ції, робить документ зручним для його використання і зберігання. В залежності від форми можуть бути аркушеві, кодексові, дискові, комбіновані.

Спосіб запису-визначається функціональним призначенням та можливостями його використання в документних комунікаціях.

2. Основні напрямки інф-ної роботи

Інформаційна робота – це інф-на діяльність установи. Основні напрямки:

1)Практична інф-на діяльпість – полягає у підготовці вторинних документів і інформаційного обслуговування споживачів; 2)науково- дослідна робота у сфері інф-ної діяльності – формування інф-ної культури користувача та управління діяльності в інф-ній сфері.

Процеси інф-ної діяльності: 1) підготовка вторинних док-тів: а) організація пошукового апарату інф-них установ; б)підготовка і випуск вторинних док-тів різних типів;

2)інф-не обслуговування (процес надання інф-них послуг споживачам): а)довідково-інформаційне обслуговування в режимі запит-відповідь; б) інформування споживачів (диференційоване, масове); в)рекомендаційно-бібліографічне обслуговування;

З)формування інф-ної культури користувачів і управління діяльності – передача споживачу інф-них знань про інф-ні ресурси , які накопичило людство, про методи підготовки вторинних док-тів, методи інф-ного пошуку та підготовка споживачів до інф-ного обслуговування;

4)науково-дослідна робота в галузі інф-ної діяльності полягає у вивченні практичного дослідження інф-ної діяльності та розробці шляхів їх вдосконалення;

5)методична робота в галузі інф-ної діяльності – здійснюють інф-ні установи, які виконують функції методичних центрів (вивчають, узагальнюють та розповсюджують передовий досвід у сфері інф-ної діяльності, надають методичну допомогу).

Зміст інф-ної роботи залежить від типу інф-ної установи. Основне завдання інф-ної роботи універсальних наукових бібліотек (УНБ) нолягас у створенні такого інф-ного потенціалу, який дозволить задовольнити найскладніші інф-ні потреби вчених та фахівців. Зміст та організація інф-ної роботи цих установ залежить від рівня їх функціонування. Зокрема ті універсальні наукові бібліотеки, які функціонують на національному рівні виконують більше інф-ної роботи, ніж бібліотеки цього типу, що функціонують на обласному рівні. Але незалежно від рівня функціонування, дані установи здійснюють всі процеси інф-ної роботи.

Зміст інф-ної роботи обласних універсальних наукових бібліотек: 1)підготовка і випуск вторинних док-тів; 2)ведення окремих частин пошукового апарату установи: 3)довідково-інформацінне обслуговування в режимі запит-відповідь; 4)інформування споживачів; 5)формувания інф-ної культури споживачів; 6)науково-дослідна робота в сфері інф-ної діяльності. Інф-ний відділ обласних універсальних наукових бібліотек є організаційним і методичним центром інф-ної діяльності в регіоні.

Білет №10

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]