Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
derzh_ekzamen.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
564.22 Кб
Скачать

1. Поняття про основні види нсопублікованнх док-тів

Поняття „неопублікований док-т" виступає як протилежне поняттю «опублікований док-т». Неопублікований док-т (НД) не розрахований на широке розповсюдження, створений в ході роботи установ, підприємств, окремих осіб, відображає результат їх діяльності. НД залишаються в рукописному вигляді або тиражуються в невеликій кількості екземплярів. До них відносяться звіти про НДР (науково-дослідні роботи) і ДКР дослідно- конструкторські розробки), дисертації (за винятком виданих у вигляді науковою докладу), описи алгоритмів і програм, проекти і кошториси, раціоналізаторські пропозиції, неопубліковані заявки на винаходи, депонуючі рукописи, рукописи перекладів.

В межах неопублікованого виділяється НД, призначений для однократного використовування, необхідний для ухвалення або виконання управлінських рішень, що містить первинні початкові фактичні відомості, показники, параметри. Сюди відносять адміністративно-господарську, бухгалтерську, технологічну, постачальницьку документацію. НД служать основою для складання нових узагальнюючих док-тів.

Звіти про науково-дослідні роботи (НДР) і дослідно-конструкторські розробки (ДКР) - це док-ти (рукописні, машинописні), що містять детальний опис ходу і результатів дослідження. Звіт про НДР - док-т, що містить систематизовані відомості про науково-дослідну роботу, процес і результат.

Депонуючий рукопис - вид НД, закінчена наукова робота, що представляє інтерес для вузького кола спеціалістів, публікація якої в традиційних виданнях, розрахованих на широке розповсюдження із тієї чи іншої причини недоцільна. Будучи випущеною в обмеженій кількості екземплярів, по своєму юридичному статусу депонуючий рукопис прирівнюється до публікації. В якості депонуючого рукопису можуть виступати статті, тези наукових докладів, збірки, статті, монографії.

Дисертація - кваліфікована наукова робота з певної області науки, що пройшла попердню експертизу і представлена до захисту на здобуття вченого ступеня в спеціалізованій вченій пораді. Існують 2 види дисертацій, на здобуття вченого ступеня доктора наук (докторська) і кандидата наук (кандидатська).

Автореферат дисертації - наукове видання на правах рукопису у вигляді брошури, що містить складений автором реферат проведеного ним дослідження, що представляється на здобуття вченого ступеня. В авторефераті висловлюються основні ідеї і висновки дисертації, розкривається особистий внесок автора в розробку проблеми, ступінь новизни, теоретична і практична значущість результатів наукового дослідження. В авторефераті приводяться відомості про апробацію і публікацію наукового дослідження, про структуру і об'єм дисертаційної роботи

Препринт - док-т. що містить матеріали попереднього характеру, опублікований до виходу у світ видання, в якому вони можуть бути помішений. Препринт розсилається обмеженому колу осіб для попередньої оцінки Цей різновид док-та займає проміжне місце між опублікованими і неопублікованими док-ми, тому препринт іноді відносять до видань. Науковий переклад. Розрізняють неонубліковані переклади 2 видів: 1 )переклад док-тів з іноземної мови на укр.-ку; 2)переклад док-тів з укр. мови на іноземну Переклади містять текст, відомості про переклад і оригінальне авторське право на переклад належить перекладачу. Оглядово-аналітичні док-ти містять систематизовані відомості про док-ти або результат аналізу і узагальнення відомостей, представлених в первинних док-тах. Вони служать для безперервного інф-ного моніторингу за розвитком відповідної області науки і техніки. Оглядові док-ти діляться на: огляд стану питання, інформаційно-реферативний огляд, щорічний огляд, прогностичний огляд, бібліографічний огляд.

2. Фонд довідкової та нормативно-правової інформації в системі пошукового апарату інформаційних установ.

Фонд довідкової і норм-правової інф-ції - це елемент пошукового апарату ІУ (ПАІУ), який утворюється шляхом виокремлення з фонду ІУ нормативно-правових документів, довідкових видань і вторинних документів на традиційних та машиночитних, необхідних для реалізації різних процесів інформаційної діяльності.

Структура фонду ДтаНПІ: 1 )нормативно-правові документи (на традиційних та машиночитних носіях); 2)довідкові видання (довідкові БД); 3)вторинні докумен різних видів та жанрів (БД вторинної інформації).

1.Нормативно-правові документи - як елемент фонду ДтаНПІ являють собою зібрання керівних документів органів держ.влади та управління всіх рівнів, творів видатних діячів в галузі сусп-ва та наук.літ-ри оглядового хар- ру в яких зафіксована велика к-ть наук-обгрунтованих фактів. Напр.: поточним інф.бюлетень «Відомості ВРУ».

2.Довідкові видання - видання, які містять короткі відомості наукового чи прикладного хар-ру, що розміщуються в послідовності, зручній для їх швидкого пошуку і не призначені для суцільного читання. Є 3 осн. види видань: Енциклопедії - довідкові видання, які містять в узагальненому вигляді основні відомості з однієї або усіх галузей знання у формі коротких статей, розміщені в алфавітній або систематичній послідовності. Поділ-ся на а) універсальні, б) спеціальні, в) тематичні, г) персональні. енц, розраховані на певні групи спож-в.

Довідники – довідкові видання прикладного, практичного хар-ру, що мають систематичну стр-ру або побудовані за алфавітом статей. Є: статистичні, тематичні, довідники, які розраховані на певн групи, популярні, дов-ки адміністративно-територального поділу.

Словники – це довідк. видання, що вмішують впорядкований перелік мовних одиниць із довідковими відомостями про них. Виділяють: галузеві, тематичні, -термінологічні, бібліографічні, лінгвістичні (перекладні, орфотрафічні).

БІЛЕТ №11.

1. Сутність книги як основного виду видання

Книга - це книжкове видання об'ємом більше 48 сторінок у вигляді блоку скріплених в корінці листів друкованого матеріалу будь-якого формату в обкладинці. Книга - це важливе джерело інф-ції, канал соціальної комунікації, основний різновид док-ту в складі фондів бібліотек та ін. документно-інф-них структур. Книга є продуктом книжкової справи - сукупність галузей культури та виробництва, пов'язаних із створенням і виготовленням книги, її розповсюдженням, зберіганням, описанням і вивченням. Розповсюдження і пропаганда книг являється функцією книжкової торгівлі. Великий вклад в розвиток книговедення, вивчення історії книги внесли Баренбаум, Запаско. Фріс. Родоначальником російського книговидання є Іван Федоров. У визначенні книги зазвичай виділяють 2 сторони: зміст та форму.

Книга - це док-т вербально-письмовий, зміст якого пов'язаний з мовною системою. Буквенні знаки є найбільш інформативними і точним засобом документної комунікації. Письмові знаки наносяться за допомогою шрифта. Набірний шрифт називають типографським. В книгах для сліпих використовується шрифт Бранля. За типами друкованих форм і принципом формування на них друкованих елементів розрізняють: спосіб плоского друку, при якому друковані елементи знаходяться на одному рівні: спосіб високого друку; спосіб глибокого друку: спосіб трафаретного друку; офсетний друк. Книга складається з внутрішніх та зовнішніх елементів. До внутрішніх відносяться: текст, ілюстрації, декоративні прикраси. До зовнішніх - книжковий блок, обкладинка, форзац, суперобкладинка, футляр і манжетка. Для вимірювання книжкового блоку використовуються спеціальні величини: об'єм і формат. Вся видавнича і поліграфічна продукція вимірюється в листках. Апарат книги - допоміжний текст, який включається, щоб створити читачу сприятливі умови для користування нею і для кращого розуміння змісту. До довідкового апарату книги відносяться: титульний лист, передмова, зміст, колонтитули, випускні свідчення, анотація і реферат.

2. Діяльність інф-них установ по формуванню вторинно-документальних галузевих ресурсів для задоволення непрофесійних інф-них потреб користувачів

На задоволення непрофесійних інф.потреб в галузі сусп-ва спрямовані такі установи:

  1. Національна парламентська бібліотека Укр - видає «Календар знаменитих та пам'ятних дат». Видала також реком. бібліогр. посібник «Політична книга України»;

  2. Державна історична бібліотека України, яка створила рекомендаційний довідник «Сторінки історії України». Також створює систему рекомендаційних БП з історії та історичного краєзнавства.

  3. Національна бібліотека України для дітей, що створює електронний рекоменд. БП «Мандруємо по планеті».

  4. Державна бібліотека України для юнацтва видала серію рекоменд. БП сусп-політ. тематики для юнацтва.

  5. Систему рекомендаційних БП з педагогіки та освіти формує Державна науково-педагогічна бібліотека України, зокрема дана установа створила 12 структурованих рекоменд. бібліогр. покажчиків.

На регіональному рівні інф.продукцію, яка спрямована на задоволення непрофес. інф. потреб створюють ОУНБ, обласні бібліотеки для дітей, обласні бібліотеки юнацтва. Дані установи ств-ть рекомендаційні бібліогр. Посібники, які відображають суп-політичну літ-ру в регіон-му аспекті. Напр.: Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека ім..О.Гончара.

На низовому рівні рекомендаційні БП з суп-ва створюють публічні бібліотеки, бібліотеки вузів. Бібліотека Запорізького національного технічного університету.

БІЛЕТ №12.

1. Інформаційна діяльність у структурі діяльності суспільства. Характеристика основних видів інф-ної діяльності

У відповідності до ЗУ «Про інформацію» 1992 р, Інф-на діяльність (ІД) – сукупність дій, спрямованих на задоволення інф-них потреб громадян, юридичних осіб і держави. Відповідно до короткого термінологічного словника інформаційна діяльність - це сукупність процесів одержання, збору, аналізу, переробки, зберігання, пошуку та розповсюдження інф-ції, що виконується комунікаційними посередниками.

Інф-ція на даному етапі розвитку суспільства проникає у всі сфери суспільного життя у зв'язку з цим інф-на діяльність має наскрізний характер. Інф-ну діяльність здійснюють різні соціальні інститут, у зв'язку з цим сформувалися окремі види ІД:

1) науково-інфомаційна діяльність (органи НТІ) - сукупність дій, спрямованих на задоволення потреб громадян, юридичних осіб і держави у НТІ, що полягає у її збиранні, фіксації, зберіганні, пошуку та поширенню;

2)інформаційно-бібілографіна діяльність (бібліотеки різних типів) – система різних видів діяльності (практичної, наукової, педагогічної, управлінської), яка забезпечує виробництво та функціонування бібліографічної інф-ції у суспільстві;

3)масово-інформаційна діяльність (ЗМІ) – це діяльність ЗМІ, яка спрямована на передачу інф-ції у суспільстві широкому загалу споживачів або будь-якому невизначеному наперед споживачу інф-ції.

4)інформаційно-аналітична - діяльність, метою якої є розробка системи інф-ного забезпечення управлінської діяльності. ІД певної установи називається інф-ною роботою.

2.Огляд як інф-на модель проблеми: основні види та методика створення

Інф-ні док-ти можна поділити за різними ознаками. З погляду методики їх створення доцільно було б розподілити ці док-ти за ознакою наявності в них вивідного знання. Вивідне знання – знання, яке безпосередньо в опрацьованих джерелах не міститься, але було виведене з них шляхом логічного опрацювання вихідної інф-ції. За цією ознакою інф-ний док-т можна поділити на 2 групи: оглядово-реферативні, оглядово-аналітичні.

Оглядовий реферат-док-ти – це документи, які містять опрацювання вихідної інф-ції без аналітичних оцінок, критичних міркувань, висновків укладача. Оглядова довідка - інф-ний док-т, призначений для ознайомлення користувачів з основними положеннями, що з'явилися в пресі або у неопублікованих виданнях з теми або галузі, які цікавлять користувачів. Оглядова довідка може надаватися користувачеві як відповідь на разовий запит або як регулярно наданий док-т в режимі „поточного інформування". За змістом може бути тематичною або загально галузевою. За характером інф-ції - це систематизований виклад змісту найважливіших публікацій або подій в галузі. Систематизація матеріалу у довідках може здійснюватися за тематичною ознакою або за хронологією подій. Підготовка починається з: 1) визначення теми, укладач уточнює цільове призначення довідки, тематичні межі;

2) розробка попереднього плану, рубрикатора та методики;

3) аналогічного створення;

4) визначення кола джерел інф-ції;

5) автоматизована система опрацювання джерел;

6)оформлення тексту довідки.

Інформаційна довідка готується для ознайомлення підлеглих структур окремої галузі або дочірніх структур фірми для висвітлення найважливіших подій, що відбуваються у галузевих центрах та керівних органах фірми. Зміст інф-ної довідки - це виклад основних положень з рішень, постанов, наказів. Така довідка може містити перелік прийнятих у галузевих центрах або органах влади законів, постанов, розпоряджень.

Дайджест - 1 )це вид публікацій у вигляді добірки, витягів з конкретного тексту відібраних і згрупованих таким чином, щоб дати про нього загальне уявлення; 2) - це добірка найцікавіших матеріалів однієї тематики передрукованої з інших видань. Алгоритм виконання: 1 )виявлення проблемної ситуації; 2)уточнення цілей, завдань, пошуку; 3)вивчення теми запиту, розробка гіпотези; 4)інф-ний пошук; 5)підбір інф-ції та тлумачення фактів, розробка висновків, рекомендацій, прогнозів: 6)оформлення та передача користувач).

Оглядово-аналітичні документи – це група док-тів, яка передбачає аналітичну оцінку вихідної інф-ції та розроблені укладачем рекомендації, прогнози, містять вивідне знання.

Інф-но-аналітична довідка - це док-т, який містить розгорнуту всебічну інф-цію з певної проблеми з аналітичною оцінкою вихідної інф-ції. За змістом це проблемно-тематичний матеріал, в якому висвітлюються всі аспекти поставленої проблеми. За характером підготовки - це аналітично-оглядова інф-ція, яка містить вивідне знання, а саме критичні оцінки виявлення інф-ції. Для підготовки такої довідки може бути проведене власне емпіричне дослідження, соцопитування. Ця довідка надає аналіз стану процесу або явища та окреслює тенденцію та можливі шляхи розв'язання проблеми. Методика створення аналогічна методиці створення огляду.

Прес-реліз повідомлення для преси, спеціальний док-т для ЗМІ, що містить, відомості, що належать терміновому опублікуванню.

БІЛЕТ №13,

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]