Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
derzh_ekzamen.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
564.22 Кб
Скачать

1. Управлінська діяльність як чинник формування інф-них потреб

У сфері ІАД основним користувачем інф-ції є управлінська сфера. Сфера управління будь-якою структурою потребує достатньої інф-ції на всіх етапах свого функціонування: організація та планування діяльності, координація та контроль діяльності, регулювання діяльності, облік діяльності. Управлінська сфера потребує регулярного одержання аналітично-обробленої інф-ції з усіх структурних підрозділів. В разі виникнення кризової ситуації управлінська сфера потребує інф-ното забезпечення, в якому представлений аналіз кризової ситуації та рекомендації щодо її подолання. Управлінська сфера потребує забезпечення в так званому попереджувальному режимі. Чим вищий рівень управління, тим більш узагальненою стає інф-ція, що надається. Основними групами користувачів ІА-продукції за місцем і роллю користувача інф-ції у структурі базової діяльності є керівник, спеціалісти, що організовують та здійснюють діяльність та виконавці діяльності. За характером діяльності користувачів інф-ції: представники владних структур, представники управлінської структури, представники наукових структур, навчальних структур, представники виробничих та бізнес структур. За галуззю та сферою діяльності користувачів інф-ції є представники сфери економіки, політики, представники соціальної сфери, сфери культури, освіти та ін. галузей. Головним чинником, що зумовлює необхідність різних видів інф. обслуговування є різноманітність інф. потреб користувачів інф-ції. Розрізняють інф. потреби зумовлені всім перебігом базової діяльності користувача інф-ції. Вони мають тривалий період і називаються постійно діючими чи тривалодіючими. Цей вид інф. потреб забезпечується інф-цією в режимі поточного інформування. Інший вид інф. потреб зумовлений можливістю виникнення на будь-якому етапі базової діяльності проблемних ситуацій. Такі ситуації породжують так звані ситуативні або разові інф. потреби. Ситуативні інф. потреби забезпечуються інформацією в режимі запит-відповідь. Поточне інформування може бути диференційованим чи недиференційованим.

2. Типи комунікацій, сутність поняття соціальна комунікація.

Комунікація - це різновид взаємодії між суб'єктами, який опосередкований об'єкту. Комунікація має такі відмінні ознаки: 1) в якості учасників комунікації виступає 2 суб'єкти, якими може бути окрема людина або група людей; 2) обов'язкова наявність об'єкта, який передається і може мати матеріальну форму; 3)комунікації властива доцільність або функціональність.

Доцільність проявляється в 3 формах: 1)переміщення матеріального об'єкта в геометричному просторі - транспортна комунікація; 2)метою суб'єктів є обмін повідомленнями, які мають смисл. Носіями смислу є мови, знаки, символи; 3)реалізація генетичного зв'язку засобами передачі генетичної інф-ції. Опосередкована доцільна взаємодія суб'єктів, яка реалізується в 3 різних формах називається комунікацією. Існує 3 типи комунікацій: просторова пошта, торгівля, мандри, електро та радіозв'язок; смислова або семантична - переклад з мови на мову, демонстрації, діалог культур; генетична - змішання рас, етносів, генетичне наслідування. Смислова або семантична комунікація поділяється на внутрішньо особисту (коли комунікант і реципієнт співпадають в одній особі) і зовнішня (коли адресантом є інша людина, група людей, суспільство). Соціальна комунікація - це рух смислу в соціальному часі і просторі. В залежності від учасників соціальна комунікація поділяється на мікро-соціальну, при якій учасники безпосередньо контактують один з одним на психологічному рівні. Міді-соціальна, де в ролі комунікантів і реципієнтів виступають соціальні групи в середині суспільства. Макросоціальна- де в якості суб'єктів комунікації діє суспільство в цілому або державні утворення або історично створені цивілізації.

Білет №19.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]