Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
derzh_ekzamen.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
564.22 Кб
Скачать

2. Основні підходи до визначення поняття «Інформаційний менеджмент»

ІМ- це ефективна і дієва координація інф-ції із зовнішніх і внутрішніх джерел для забезпечення розвитку підприємства, як окремий напрямок управління підприємством, (за Хобішлі)

ІМ - це система, яка включає підсистему провайдерів інф-них послуг та інф-них систем управління, які забезпечують формування інф-ної інфраструктури компанії і управління циклом перетворення інф-ції у знання (за Ахлетом)

Мінкіна розглядає ІМ як окремий напрямок соціального управління, який спрямований на формування ефективності внутрішніх і зовнішніх комунікацій політики підприємства з метою забезпечення конкурентноздатності на ринку.

Костров визначив ІМ як: 1)коло завдань управління виробничого та технологічного характеру у сфері основної діяльності підприємства, які використовують тою чи іншою мірою інф-ну систему та реалізацію в ній інф-них технологій (у вузькому значенні), 2) це сукупність завдань управління на всіх етапах життєвого циклу підприємства, що включає всі дії та операції пов'язані як з інф-цією, так і з підприємством в цілому на основі даної інф-ції (у широкому значенні)

Грінберг під ІМ розуміє сукупність методів і засобів управління інф-цією і управління за допомогою даної інф-ною діяльністю підприємства.

Яновський розглядає ІМ як систему обслуговування управління виробничо-збутовою діяльністю з метою підвищення ефективності підприємництва і збільшення прибутку.

За Матвієнко ІМ – інноваційна діяльність орієнтована на постійний пошук нових більш ефективних способів організації інформаційної установи.

БІЛЕТ №17.

1. Документний потік як суспільне явище: сутність, поняття, властивості.

Документний потік це множина док-тів, що виникли і діють в суспільстві за певний короткий проміжок часу. Поняття док-ного потоку ввелося в документознавчу практику в 60-рр і довгий час позначалося як сукупність док-тів, що поступають на вхід до будь-якої системи комунікацій. У 70-80 рр довідники почали повідомляти, що док-ний потік - це не набір, а тематично зв'язаний док-т, що функціонує в суспільстві. Його розвиток обумовлений процесами соціального пізнання оточуючого світу. З цим док-ний потік визначається як вибіркове віддзеркалення в док-ній формі результатів соціальної діяльності.

Властивості док-ного потоку: 1)моделююча модель суспільного знання: 2)функціональність - виконує певні суспільні функції; 3) системність док-ного потоку є системним, оскільки складається з окремих елементів док-ту; 4)надлишковість док-ного потоку: 5)наявність явищ старіння актуалізації, публікацій; 6) наявність явища розсіяння концентрації публікацій; 7) наявність явищ дублювання та фрагментованість публікацій.

Ознаки док-ного потоку: 1)інтенсивність док-ного потоку розглядається як кількість док-тів, що зявляються в одиницю часу: 2)концентрація його елементів: проблемна, просторова, мовна.

Функції док-ного потоку обумовлені функціями окремих док-тів і поділяють на головну, загальну, спеціальну.

2. Оглядова інф-ція та її функції в системі інформаційно-аналітичної роботи І При виникненні проблеми, розв'язання якої неможливе без дослідження стану та існуючих шляхів вирішення проблеми, споживачеві потрібна інф-на модель стану, перспектив розвитку і можливого розв'язання поставленої проблеми. Для цього погрібна логічна переробка первинної інф-ції, яка міститься у первинних док-тах. Це виконує огляд - „вивіднознання".

Характерні риси оглядової інф-ції: проблемний характер (аналітична оцінка вихідної інф-ції споживачем огляду), оригінальний характер ( містить вивідне знання, відсутнє у вихідних джерелах), прогностичний характер (виведення тенденцій розвитку проблеми), систематичний характер (цілісна характеристика предмету огляду).

Бібліографічний огляд - відображає вивідне знання у вигляді системи документальних джерел інф-ції, використання яких дозволяє споживачеві вирішити відповідне завдання інф-ного управління (логічно зв'язана розповідь про документальні джерела).

Реферативний огляд - відтворює вивідне знання у вигляді систематизованої фактографічної інф-ції, необхідної для інформаційного управління, витягнутої з вихідних джерел.

Аналітичний огляд — відтворює вивідне знання у вигляді самого інформаційного рішення, тобто рекомендацій, які випливають з результату логічної переробки вихідних док-тів (критична оцінка наданих у вихідних джерелах рекомендацій, розробка прогнозів проблеми).

«Вивідне знання» - інф-ція, яка виводиться шляхом логічної переробки документальної інф-ції з первинних док-тів.

Вимоги до оглядів: відповідність теми огляду інф-ним потребам споживача інф-ції, ознайомлення укладача огляду з темою, що має відображатися в оглядовому док-ті, забезпечення повноти та всесторонності розгляду теми огляду, висвітлення різних поглядів на тему огляду, змістова характеристика теми, дотримання достовірності надання інф-ції.

БІЛЕТ №18.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]