Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпаргалка для МД-201.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
423.42 Кб
Скачать

2. Процес вибору рекламних звернень.

Рекламне звернення – це засіб, через який трансформуються цілі рекламодавця. Рекламне звернення є результатом двох стадій – створення та виробництва(виготовлення). Діяльність, пов’язана зі стадією творчості(створення тексту рекламного звернення), відбувається в основному рекламних агентствах. Діяльність, пов’язана з виробництвом, майже завжди виконується зовнішніми організаціями.

Рекламне звернення, готове до передачі на поліграфічне виробництво, називається макетом. Коли йдеться про майбутній рекламний фільм (ролик, кліп), макет називають сценарієм.

Метою діяльності творчого відділу рекламного агентства є опрацювання різноманітних ідей щодо рекламування з подальшим відбором одного чи кількох варіантів, які потім запускаються у виробництво.

Стадія створення рекламного звернення об’єднує відповідні творчі процеси: написання тексту, ілюстрування й виготовлення попереднього або кінцевого варіанта рекламного звернення (макета). Ця стадія завершується затвердженням макета клієнтом (рекламодавцем) і вибором носія.

Американські фахівці з реклами вважають, що процес творчості відбувається за такими етапами:

  • пошук факту (визначення проблеми, збирання й аналіз відповідних даних);

  • пошук ідеї (продумування пробних ідей як можливих варіантів);

  • опрацювання ідеї (відбір варіантів, додавання інших, комбінування в різних поєднаннях тощо).

Далі творча група має заглибитися у справи рекламодавця й зібрати максимально можливий обсяг інформації про нього, його продукцію (її потреби, мотивації, бажання).

Важливе значення мають безпосередні зустрічі з аудиторією споживачів, коли необхідно визначити чому той чи інший покупець робить ту чи іншу покупку, вибирає той, а не інший товар, що змушує взагалі щось купувати або чимось цікавитися.

Опитування цільової групи – це ще один засіб, який допомагає розробити корисні ідеї або придумати відповідний текст, що його можна використати для реклами.

Основна вимога до рекламного звернення – воно має бути простим, чітким і не перевантаженим другорядними подробицями. Слід завжди пам’ятати, що рекламне звернення створюється для людей, а не для опису виробу чи торгової марки.

Рекламне звернення для досягнення цілей рекламування повинно бути:

  • аргументованим і конкретним;

  • цілеспрямованим, мати відповідного адресата;

  • достовірним і правдивим;

  • виразним і доступним широкому загалу.

Ці ж вимоги містяться ст.7 Закону України «Про рекламу» Принципи рекламної діяльності. Основними принципами рекламної діяльності є: законність, точність, достовірність, використання державної мови, використання форм та засобів, які не завдають споживачеві реклами моральної, фізичної або психічної шкоди.

Варіант 5

  1. Етапи процесу планування маркетингових комунікацій.

Комплексна програма планування маркетингових комунікацій, зокрема,стимулювання збуту складається з низки послідовних етапів:

Комплексний аналіз ринку. Передбачає дослідження товару, ринку загалом, споживачів, продукції, конкурентів, тощо.

Визначення загальних цілей фірми. Дослідження ринку є базовими для формування та усвідомлення керівництвом підприємства його стратегічних і тактичних цілей.

Формування цілей програми стимулювання збуту. Такі цілі формуються на підставі загальнофірмової мети. Тут враховують виконані протягом минулого року заходи щодо стимулювання збуту та вивчення продукції конкурентів, аналізують попередні результати діяльності відповідної фірми, розкривають проблеми та можливості, якими слід скористатися.

Визначення якісних та кількісних завдань. Якісні завдання – покращення іміджу товару в очах торговельної мережі за рахунок прискорення його обороту. Кількісні завдання виражаються у цифрах (наприклад збільшення обсягу продажу на 20% до кінця періоду стимулювання). Такі завдання дають змогу розробити програму стимулювання.

Розроблення програми стимулювання дій із стимулювання збуту. Ця програма містить такі складові:

  • обґрунтування необхідності застосування стимулювання для конкретного товару;

  • формування умов участі у програмі, зазначення осіб, на яких вона спрямована;

  • визначення методів поширення інформації про програму, засоби стимулювання з допомогою яких вона здійснюватиметься;

  • вибір часу, протягом якого буде здійснюватися програма.

Визначення термінів та періодичності кампанії стимулювання збуту. Кожна програма дій повинна здійснюватися з певною періодичністю та у визначені терміни.

Формування бюджету на стимулювання збуту продукції. Здійснюється визначення обсягу бюджету необхідного для програми МК стимулювання збуту.

Контроль за виконанням планових заходів. Передбачає зіставлення обраних засобів та цілей стимулювання збуту. Рентабельність запланованих заходів перевіряють шляхом тестувань до і після операцій щодо стимулювання продажу. Для цього обирають певну кількість торговельних точок та аналізують продаж товарів до, під час та після стимулювання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]