Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпаргалка для МД-201.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
423.42 Кб
Скачать

2. Упаковка як засіб позиціонування та просування товарів.

Упаковка як категорія має глибоке протиріччя у своїй сутності, яке проявляється в тому, що, з одного боку вона має унікальні властивості для реалізації своїх найважливіших функцій, це – зразок художньої творчості, носій комунікативного повідомлення; а з іншого – нікому не потрібне сміття. Більшість покупців купують товар і не хочуть платити ні за що, окрім товару.

Але світ без упаковки характерний для суспільства, позбавленого конкуренції, з дефіцитним рівнем життя. Упаковка стала найважливішим фактором ринкових відносин, що активно впливає як на розвиток виробництва товарів так і на їх продажі. Це – важливий інструмент позиціонування, рекламування та успішного просування товару. Відбувається боротьба за упаковку екологічну, легку, дешеву, міцну, естетичну. Майбутнє - за натуральними матеріалами .

Упаковка як засіб позиціонування та просування. Упаковка має потужний маркетинговий потенціал. В умовах браку коштів на повноцінну розробку та розвиток бренду, на упаковку покладається основне навантаження щодо залучення клієнта. Упаковка виконує навіть роль позиціонування товару: дорога упаковка з оздобленням – для більш дорогих товарів. Якщо упаковка використовується як рекламоносій, до неї різко підвищуються вимоги щодо якості поліграфії та дизайну, що ніяк не сприяє її здешевленню.

Просування бренду передбачає якісну упаковку продукту. За статистикою, до 40% покупок в супермаркетах здійснюється спонтанно. Тому щоб погляд покупця затримався на певному товарі, щоб зовнішня оболонка продукту привертала на себе увагу. Упаковка повинна не тільки привертати увагу споживача, але і за короткий проміжок часу повідомити йому про призначення продукту, його властивості, склад, спосіб застосування.

Можна зробити важливий висновок про те, що характеристики такого товару як упаковка, одночасно виступають інструментами та резервами підвищення ефективності просування продуктів, які вона вміщує.

Представимо комплекс інструментів просування та підвищення лояльності до товару за допомогою його упаковки:

  • дизайн;

  • конструкція, форма;

  • елементи обробки упаковки;

  • упаковка як інструмент стимулювання продажів (розіграші).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]