Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпаргалка для МД-201.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
423.42 Кб
Скачать

1. Інтернет та його застосування у прямому маркетингу.

Інтернет – це міжнародна мережа пов’язаних між собою комп’ютерів. Після підключення до мережі споживач одержує надзвичайно великі можливості – може виходити на інші комп’ютери, включатися в групу дискусійних груп, читати повідомлення на спеціальних дошках, обмінюватись ідеями, фотографіями, відео зображеннями, новинами, статтями, брати участь в іграх, конкурсах. Споживач може відвідувати віртуальні торговельні центри, купувати товари, подорожувати. Мережа є унікальною у тому розумінні, що забезпечує анонімність і доступність до будь-якої сфери людського життя, надає користувачеві безмежну різноманітність інформації.

Інтернет як засіб комунікації має позитивні та негативні риси.

Розглянемо маркетингові переваги Інтернету.

  • Можливість проведення різноманітних маркетингових досліджень - від аналізу ринку до інтерв’ю зі споживачами, а також ознайомлення із різноманітною інформацією.

  • Формування баз даних – відвідування веб сайтів споживачами дає можливість фірмі отримувати від них інформацію і вносити її в бази даних з подальшим виведенням діалогу.

  • Обслуговування споживачів – добре опрацьовані веб сайти пропонують споживачам цілодобове обслуговування, а фактично самообслуговування, що заощаджує значні кошти.

  • Розробка нового продукту – веб сайт дає можливість швидко ознайомитися з вимогами і побажаннями споживачів щодо ідеї нового продукту, визначити його характеристики з урахуванням індивідуалізованої пропозиції.

  • Використання Інтернету для внутрішнього спілкування на підприємстві полегшує його співробітникам роботу, особливо коли підрозділи підприємства розташовані по всьому світу.

  • Скорочення витрат – досягається завдяки економії на друкарських роботах, розсиланні друкованих матеріалів, обслуговуванні споживачів.

  • Проникнення на нові ринки – для Інтернету не існує кордонів, він дає можливість виходити на будь-які ринки за лічені секунди, наближаючи будь-яку компанію до її споживачів.

  • Виставкова діяльність – створення віртуальних виставок.

  • Поширення інформації паблік рилейшнз – надання інформаційним агентствам текстових, графічних та відео новин.

  • Допомога при стимулюванні збуту – оголошення і проведення конкурсів, реєстрація учасників, збирання електронних купонів, тощо.

Розглянемо недоліки інтерактивної маркетингової діяльності.

  • Повільне завантаження – повільна робота комп’ютера, тривалий пошук і очікування потрібної інформації.

  • Низький захист інформації – зловживання базами даних, проблеми порушення конфіденційності, діяльність хакерів.

  • Наявність недостовірної, некорисної і перекрученої інформації, іноді низької якості.

Але, незважаючи на перелічені недоліки використання Інтернету значно розширює комунікативні можливості підприємства.

2. Вплив реклами на свідомість споживачів.

Психологічні аспекти процесу сприйняття рекламного звернення пояснюють, як саме інформує і переконує реклама, що відбувається коли глядачеві показують , наприклад, телевізійний ролик. Для того щоб рекламне звернення передало інформацію,, створило або змінило імідж, створило або змінило ставлення до чогось або прискорило дію , воно має «укластись в голові» потенційного споживача. Сприйняття є важливою складовою процесу спілкування й переконання.

Сприйняття – це процес, який складається з елементів, потоків і сил, які сприяють або перешкоджають повідомленням, що адресуються покупцеві.

Ефективність рекламного звернення залежить від двох важливих передумов: по-перше, його необхідно довести до покупця, який, у свою чергу, повинен звернути на нього увагу; по - друге, покупець має його зрозуміти саме так, як цього бажає рекламодавець. Кожна з цих передумов є своєрідним бар’єром для сприйняття, який багато рекламних звернень не можуть подолати.

Отже, загалом інтенсивність відчуттів або емоцій, що їх породжує рекламне звернення, залежить від багатьох факторів. Реклама, розрахована на емоційне сприйняття, має бути правдоподібною і зворушливою.

Правдоподібність, як і зворушливість, розуміють по-різному. Правдоподібність не означає звертання тільки до реальних подій і реальних людей – події та дійові особи можуть бути вигадані, але глядач (слухач, читач)має відчувати, що так могло статися в реальному житті. Тоді правдоподібність діятиме як підсилювач емоційної реакції.

Зворушливість рекламного звернення створюється двома способами: з одного боку – це пізнавальне проникнення, тобто розуміння ситуації інших людей, з іншого – емоційне проникнення, тобто опосередковане емоційне відчуття. Якщо рівень проникнення високий, з глибоким розумінням стану іншої людини, емоційна реакція буде інтенсивною. Особливо коли герої рекламного ролика схожі на глядача і коли глядачеві знайоме їхнє оточення. Емоційна реакція посилиться й тоді. Коли людина вже відчувала щось подібне у своєму житті.

Загалом механізм психологічного впливу реклами можна зобразити у вигляді певної послідовності етапів реакції споживача.

Варіант 24

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]