Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпаргалка для МД-201.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
423.42 Кб
Скачать

1. Технічні засоби реклами на місці продажу.

Елементами показу товару у вітрині є тип вітрини, який найбільше підходить для певної фірми (магазину); колір і характер товару, освітлення, композиція, а також естетична цінність окремих частин композиції.

Розрізняють два типи вітрин: торговельні і престижні. Торговельні розраховані на безпосередній ефект, на збільшення продажу товару, переконання покупця у своєчасності покупки; престижні – на створення сприятливого враження від фірми (магазину), на ознайомлення публіки з торговельним підприємством, що спонукає бажання відвідати його.

У престижних вітринах виставляють новинки останньої моди, водночас звертаючи увагу на широкий асортимент товарів у магазині. Тут зазвичай використовують найсучасніші засоби електронної реклами (телевізори з великим екраном, монітори, рухомі рядки тощо).

При оформленні вітрин необхідно враховувати такі фактори:

  • привабливість і своєчасність показу сезонних вітрин;

  • привабливість та ефективність вітрин, що були оформлені раніше;

  • дані про продаж та очікувану реалізацію товарів окремими відділами магазину;

  • привабливість і помітність товару, відібраного для показу у вітрині;

  • вплив вітрини на престиж магазину;

  • взаємовідповідність комбінацій різних товарів, відібраних для тематичного показу.

Останнім часом, дедалі частіше застосовуються відкриті вітрини, тобто вітрини через які можна роздивитися, що відбувається магазині. Відкриті вітрини використовуються переважно в магазинах, які розміщені в торговельних центрах, у приміських зонах або на околицях міст.

Вважається, що відкриті вітрини:

  • дають змогу швидко визначити спеціалізацію магазину;

  • наближають торговельний зал до тротуару;

  • приваблюють перехожого мальовничою картиною діяльності магазину, що викликає бажання зайти до магазину, зігрітися, відпочити.

Використання відкритих вітрин дуже ефективне в невеликих за розміром торговельних центрах, які не мають широких проходів. Негативними сторонами відкритих вітрин спеціалісти рекламного бізнесу вважають:

  • вони не мають таємниць щодо драматичного імпульсу, що його має показ товару;

  • не дають перехожому можливості сконцентрувати увагу на певному товарі;

  • перехожий може бачити торговельний зал не тільки в період великої активності покупців, а й тоді, коли ця активність спадає, що може справити погане враження.

При оформленні вітрини слід брати до уваги такі фактори, як контрасти кольору за відтінками, інтенсивність і глибину кольору, гармонію кольорів та вплив освітлення на колір. Крім того необхідно пам’ятати три принципи поєднання кольорів – ритм, баланс і пропорцію.

Ритм – за допомогою кольору можна створити певний ритм у вітрині повторенням тієї самої гами через певний інтервал.

Баланс – барвисті кольори мають урівноважуватися приглушеними тонами, темні – світлими, теплі-холодними.

Пропорція – невеликий простір вітрини, витриманий у яскравих тонах, ніби наближається до перехожих.

2. Сутність, цілі та завдання зв’язків із громадськістю.

Паблік рилейшнз або робота з громадськістю, спрямована на формування і підтримку сприятливого іміджу фірми, на переконання громадськості в необхідності діяльності підприємства, його благодатному впливу на життя суспільства. Виникнення, формування і розвиток паблік рилейшнз як мистецтва і науки про способи і методи досягнення гармонії, взаєморозуміння і визнання діяльності того чи іншого підприємства пов’язані із розумінням того, що успіх бізнесу значною мірою залежить від громадської думки.

Робота з громадськістю, як і реклама та інші види комунікації, є інструментом комунікативної політики підприємства і ґрунтується на принципах взаєморозуміння, справедливості, ясності, повної інформованості та співробітництва, єдності слова і діла.

Мета паблік рилейшнз – встановити двостороннє спілкування організації та громадськості для виявлення спільних уявлень або інтересів і досягнення взаєморозуміння, що ґрунтується на справедливості, знаннях та інформованості.

Розумінню сприяє репутація, набутий досвід, культурні чинники. Важливими складовими більшості програм паблік рилейшнз для завоювання надійної репутації є створення атмосфери довіри і реалізація певної стратегії.

Існує дума, що паблік рилейшнз – це одна із функцій управління, яка сприяє встановленню і підтримці спілкування, взаєморозуміння, прихильності і співробітництва між організацією та громадськістю. Вона включає в себе розв’язання найрізноманітніших проблем: забезпечення керівництва організації інформацією про громадську думку і надання йому допомоги у розробці відповідних заходів; здійснення діяльності керівництва в інтересах суспільства.

Для розуміння сутності паблік рилейшнз важливими є поняття «громадськість» і «зв’язки». Громадськістю називають усі контактні аудиторії, що їх обирають організатори процесу маркетингових комунікацій для направлення їм повідомлень про підприємство, або тих, кого розглядають як осіб, чиї думки є значущими для компанії. Поняття «зв’язки» свідчить, що ця громадськість залучена до певних відносин з підприємством. Для досягнення ефективної діяльності означені відносини повинні бути позитивними. Фахівці вважають, що підприємство не може покладатися на волю випадку, а повинно створювати і дбати про свій позитивний імідж і контролювати його за допомогою заходів, які активізують зв’язки із суспільством.

Зв’язки із громадськістю – потужний інструмент маркетингових комунікацій завдяки саме своїй орієнтації на громадську думку, поширення взаємовідносини і доброзичливість.

Головною функцією паблік рилейшнз є надання громадськості інформації про підприємство для досягнення доброзичливого ставлення до нього і розуміння його діяльності, тобто створення підприємству бажаної репутації.

Варіант 14

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]