Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
экзамен1.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
579.15 Кб
Скачать
  1. Проаналізувати закономірності розміщення організмів у просторі і часі.

Завданням екології є вивчення закономірностей розміщення живих організмів у просторі, зміни чисельності організмів, потоку енергії через живі системи і кругообігу речовини, який відбувається за участю живих організмів.

У житті людського суспільства екологічні знання завжди були значущими. В давнину відомості про спосіб життя тварин, властивості рослин передавалися усно від батьків до дітей. Коли виникло сільське господарство, стали накопичуватися знання про оптимальні терміни посіву насіння та збору врожаю, про властивості грунтів, про вплив рослин один на одного і т.д. Але ці знання ще не були в той час науковими.

Поступово екологічні знання стали відносити до совокупностям організмів - популяціям, видами, багатовидові спільнотам, нарешті, до живої природи в цілому.

В останні десятиліття, коли загроза глобальної екологічної кризи торкнулася самої людини, відбулося швидке розширення екології. Увібравши в себе проблеми навколишнього середовища, вона не тільки використовує досягнення інших розділів біології, але і втручається у суміжні з біологією дисципліни - у науки про Землю, у фізику та хімію, в різні інженерні галузі, пред'являє нові вимоги до інформатики, знаходить застосування в економіці , політиці, соціології, етиці. Екологія стає гіпернаукой. Цей процес проникнення ідей і проблем екології в інші галузі знання отримав назву екологізації. Екологізація відповідає потребі суспільства в поєднанні науки і практики для запобігання екологічної катастрофи. Екологізація відображає також важливу тенденцію сучасної науки: перехід багатьох її галузей до відмови від подальшої диференціації («світ єдиний») і пошукам синтезу, в тому числі, між природними і гуманітарними науками.

Цією формулювання немає серед приказок - «законів екології» Б. Коммонера. Але вона також відображає загальну системну закономірність.

У природі діє правило максимального «тиску життя»: організми розмножуються з інтенсивністю, що забезпечує максимально можливе їх число. Репродуктивний потенціал багатьох організмів такий великий, що якби на яке той час були зняті обмеження розмноження і зупинено вмирання, то за лічені години маса живої речовини перевищила б масу земної кулі. Цього не відбувається через обмеження по речовині: маса живильних речовин для всіх форм життя на Землі скінченна і обмежена. Її не вистачає для всіх клітин, які діляться, що з'являються суперечка, насіння, яєць, личинок, зародків. Це означає, що загальна кількість живої речовини всіх організмів планети порівняно мало змінюється, у всякому разі в межах великих відрізків часу.

Ця закономірність була сформульована В.І. Вернадським у вигляді закону константності живої речовини: кількість живої речовини біосфери (для даного геологічного періоду) є константа. Тому значне збільшення чисельності і маси будь-яких організмів у глобальному масштабі може відбуватися тільки за рахунок зменшення чисельності і маси інших організмів.

В даний час на нашій планеті під загрозою зникнення знаходяться близько 30 тис. видів рослин (8 - 10% від існуючих), близько 10 тис. видів безхребетних, 500 видів молюсків, 500 видів птахів, 230 видів ссавців (6%), 110 видів риб, 100 видів метеликів, 60 видів амфібій і т.д. У Сибіру за останні десятиліття чисельність муксун і стерляді знизився в 20 разів, нельми - у 100 разів. Причин цього - багато, але головна - нерозумна діяльність людини.

«На всіх - не вистачить» - джерело всіх форм конкуренції, суперництва і антагонізму в природі й у суспільстві. Територія, необхідна одній людині, за різними оцінками коливається від 1 до 5 га. Щільність населення наближається до однієї людини на 2 га суші. Придатні ж для сільського господарства лише 24% суші. Звідси концепція «золотого мільярда», у відповідність з якою оптимальною кількістю населення є 1 млрд. чоловік. Сучасний оптимістичний прогноз говорить, що максимальна кількість жителів на планеті з урахуванням граничного напруження сільського господарства не повинно перевищувати 10 - 14 млрд. Цей прогноз заснований на простій інтерполяції накопичених на сьогодні даних. Більш обережний прогноз, враховує заглиблюються екологічні проблеми і ставить під сумнів можливість існування такої кількості людей в біосфері.