Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
экзамен1.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
579.15 Кб
Скачать
  1. Визначити можливу причину надзвичайної ситуації в лісі.

Надзвичайна ситуація (НС) — порушення нормальних умов життя і діяльності людей на об’єкті або території, спричинене аварією, катастрофою, стихійним лихом, епідемією, епізоотією, епіфітотією, великою пожежею, застосуванням засобів ураження, що призвели або можуть призвести до людських і матеріальних втрат.

Найчастіше пожежонебезпечні умови складаються в степовій, поліській та лісостеповій зонах, горах Криму. Найбільш поширеними є лісові та торф'яні пожежі, бо ліси і торфовища займають понад 10 млн га території України. 31 % лісів розташовано в північному регіоні, 17 % — у східному, 10 % — в південному, 8 % — в південно-західному і 32 % — в західному регіоні.

Лісовий фонд України майже на 50% складається з хвойних лісів, з яких 60 % займають молодняки. Внаслідок широкомасштабних робіт із заліснення на сотнях тисяч гектарів створені соснові насадження, що досягли на цей час критичного в пожежному плані віку 15—30 років.

Ліси України в більшості її регіонів неспроможні витримати наростання потоку відпочиваючих, оскільки площа їх значно менша від науково-обґрунтованих норм. Така ситуація найхарактерніша для Херсонської, Миколаївської, Луганської, Донецької, Полтавської областей, Автономної Республіки Крим, що вважаються найбільш пожежонебезпечними.

В середньому за рік, залежно від погодних умов, виникає близько 3,5 тис. пожеж, якими знищується понад 5 тис. га лісу. У 1998 році зареєстровано 78 лісових та торф'яних пожеж.

Варіант7

1. Обґрунтувати екологічні загрози світового рівня

Будь-яка сфера діяльності в своєму розвитку стикається із загальними або більше приватними завданнями та проблемами. Людська господарська діяльність - не виняток. За рівнем і масштабами, проте, такі проблеми різні. По-різному проявляються вони і в сфері економіки. Одні, зачіпаючи в основному інтереси безпосередніх учасників, вирішуються самими суб'єктами економічних відносин: підприємцями, підприємствами; інші вимагають того чи іншого державного участі, треті припускають міждержавні дії. Разом з тим є такі проблеми розвитку суспільства, які стосуються всіх і кожного, усього світового співтовариства, тобто носять загальний характер. Це перша принципова характеристика проблем, званих глобальними. Але з огляду на масштабність, довготривалості і ступеня впливу подолання таких проблем вимагає колосальних сил і засобів, якими не володіють і не можуть мати у своєму розпорядженні поки окремі країни і навіть групи країн - необхідно залучення різноманітних ресурсів. Іншими словами, у будь-якої з глобальних проблем є серйозні економічні аспекти, що обумовлюють неможливість їх вирішення без об'єднання ресурсів, перш за все матеріально-фінансових, світового співтовариства. Необхідно підкреслити, що склад глобальних проблем, їх роль і місце на окремих етапах розвитку суспільства змінюються. Не випадково тому їх перелік у деяких дослідженнях, публікаціях, і навіть у підручниках не збігається. Багато глобальні проблеми, що відповідають зазначеним ознаками і зумовлені природно-природними чинниками, виникають і існують дуже давно: стихійні лиха, метеоритні дощі, магнітні бурі і т.п. Але в істотній мірі глобальні проблеми сучасності - результат всієї попередньої людської діяльності. До числа глобальних відносять також проблеми: використання ресурсів моря та морського дна; освоєння космосу; подолання економічної відсталості слаборозвинутих країн і бідності у світі, забезпечення прав людини, створення та розвитку всесвітньої комп'ютерної системи інформації та ін Зростання населення Землі, інтенсифікація використання природних ресурсів, видобутку природних багатств, забруднення і збіднення середовища проживання приводять до корінних змін в умовах життя людства і стані навколоземного простору. Екологія переросла у найпершу глобальну проблему, що має безпрецедентні економічні аспекти. Суттєвим є і те, що вона характеризується стійкою тенденцією до загострення.