Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
экзамен1.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
579.15 Кб
Скачать

22.1 Обґрунтувати географічні хвилі життя.

У наземній природній екосистемі виділяють три рівні життя: наземний, ґрунтовий, підземний. Перший рівень містить головну частину біомаси. На рис. 2.20 показано розміщення маси живої речовини на поверхні ґрунту в залежності від географічного поясу.

Крива на рис. 2.20 яскраво ілюструє залежність біопродуктивності від двох головних зовнішніх факторів - енерго- і вологозабезпеченості. Якщо різкий спад природної продуктивності в холодному кліматі пояснюється нестачею енергії, то спад в районі тропіків викликано поганим вологозабезпеченням. Наявність енергії і вологи значно підвищує біопродуктивність.

географічні пояси: 1 - арктичний; 2 - субарктичний; 3 - полярний; 4 -північний субтропічний; 5 - північний тропічний; 6 - екваторіальний; 7 - південний тропічний; 8 - південний субтропічний; 9 - південний полярний; 10 - субантарктичний; 11 – антарктичний.

22.2 Проаналізувати видове багатство угрупувань.

Видове Багатство - (В. б.) - Кількість видів всієї біоти або якоїсь її частини (судинних рослин, мохів, лишайників, водоростей, грибів, нематод, комах, птахів і т. д.) на певній площі; простий показник, відображає біологічне різноманіття. Для дрібних організмів (мохи, грунтові безхребетні) В. б. оцінюється на площі від 0,01 до 1 м2, для дерев і птахів - на площі від 100 м2 до 1 км2, для великих тварин (лев, тигр, слон, жираф і ін) використовують площі обліку в десятки квадратних кілометрів.

22.3 Охарактеризувати закон динамічної рівноваги.

Закон внутрішньої динамічної рівноваги полягає в тому, що порушення хоча б одного із параметрів екосистеми неминуче призводить до змін інших показників чи підсистем. Цим законом пояснюємо гомеостаз організму, популяції і навіть усього біогеоценозу. ЗАКОН внутрішньої динамічної рівноваги: речовина, енергія, інформація та динамічні якості окремих природних систем та їх ієрархії взаємопов'язані настільки, що будь-яка зміна одного з цих показників викликає супутні функціонально-структурні кількісні та якісні зміни, що зберігають загальну суму речовинно-енергетичних, інформаційних та динамічних якостей систем, де ці зміни відбуваються, або в їх ієрархії.

Закон внутрішньої динамічної рівноваги - речовина, енергія, інформація та динамічні якості окремих природних систем та їх ієрархії взаємопов'язані настільки, що будь-яка зміна одного з цих показників викликає супутні функціонально-структурні кількісні та якісні зміни, однак при цьому зберігається загальна сума речовинно-енергетичних, інформаційних і динамічних якостей систем, де ці зміни відбуваються, або в їх ієрархії.

Існує закон внутрішньої динамічної рівноваги екосистеми: якщо змінюється водність або хімізм середовища, то обов'язково змінюються всі інші екологічні компоненти системи, її динамічні якості або в цій екосистемі, або в їх сполученої ланцюга.

Справедливість закону внутрішньої динамічної рівноваги доводиться всій практикою ведення господарства і особливо характером регіональних екологічних катастроф типу сахельской, Приаральських, азовської, кара-Богазької, басейнів Білого і Баренцева морів, Волзько-каспійської та інших. Цей закон - одна з основних дороговказних ниток в управлінні природокористуванням, втім, ниток, довго ігнорувалися.

Дія закону внутрішньої динамічної рівноваги абсолютно чітко пов'язане з законом односпрямованість потоку енергії. Саме обмеженість цього потоку і специфічні властивості формують всю масу зв'язків в екосистемі в їх розмаїтті. Тому й дотримується екологічний аналог законів збереження маси і енергії