Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
экзамен1.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
579.15 Кб
Скачать

1.Обґрунтувати роль кругообігів у природі

Кругообіг  речовин - закономірний процес багаторазового участі речовин в явищах, які протікають у біосфері планети. Речовина, залучена у вир, не тільки переміщається, але і відчуває трансформацію і нерідко змінює свій фізичний і хімічний стан. Особливо активну роль у прискоренні кругообігу і трансформації грають живі організми.  Сонячна енергія на Землі викликає два види кругообігів речовин:  1)великий (біогеохімічний) - в межах біосфери;  2) малий (біотичний) - в межах елементарних екологічних систем.  Великій кругообіг речовин - це невпинний планетарний процес закономірного циклічного, нерівномірного в часі і просторі перерозподілу речовини, енергії та інформації. Малий кругообіг речовин розвивається на основі великого і полягає в круговій циркуляції речовин між грунтом, рослинами, мікроорганізмами та тваринами.  Обидва кругообігу взаємопов'язані і являють собою єдиний процес, який забезпечує відтворення живої речовини і робить активний вплив на вигляд біосфери.  На нашій планеті завжди існував геохімічний кругообіг речовин, але з появою життя на Землі геохімічні зв'язки стали біогеохімічними - більш складними і різноманітними. Тому говорять про біогеохімічному кругообігу речовин або біогеохімічному циклі.  Розрізняють три основних типи біогеохімічних кругообігів:  1) кругообіг води;  2) кругообіг елементів переважно у газовій фазі (кисню, вуглецю, азоту та ін);  3) кругообіг елементів переважно в твердій і рідкій фазах (фосфору та ін.)

2.Проаналізувати детритофагію як форму взаємодії організмів

Детритофаги (від лат. detritus — «перетертий» та …фаг) — водні та суходільні тварини, які живляться детритом разом з мікроорганізмами, які у них містяться. Детритофаги є гетеротрофами, відносяться до сапротрофів.

Суходільні детритофаги (дощові черви, більшість двопарноногих багатоніжок, личинки деяких комах) живляться органічними речовинами ґрунту та живими мікроорганізмами, які його населяють.

До водних детритофагів відносяться ґрунтоїди та частково сестонофаги. До водних детритофагів відносяться багато малощетинкових червів, двостулкові молюски, планктонні ракоподібні, коловертки та ін. Одні детритофаги відфільтровують дрібні частинки детриту з води за допомогою спеціальних фільтрувальних органів, інші живляться ними безпосередньо (ґрунтоїди).

Детритофаги є важливою ланкою колообігу речовин у природних екосистемах.

Детрітофаги беруть участь в переробці органіки, що проходить через детритні харчові ланцюги. Показано, що у всіх екосистемах через детритний харчовий ланцюг проходить більше половини енергії. Чисельність і біомаса, а також продукція детритофагів в грунті досягає високих величин і часто перевищує ці показники для тварин надземних ярусів.

3.Охарактеризувати продуктивність екологічної системи.

Поняття "екосистема" не має загальновизнаного тлумачення. Є визначення, що це сукупність різних організмів, які мешкають разом, а також фізичних і хімічних компонентів середовища, необхідних для їх існування або які є продуктами їх життєдіяльності. В системі відбувається повний обмін речовиною, енергією і інформацією. Або: екосистема - просторово-визначена сукупність живих організмів і середовища їх існування, об'єднаних речовинно-енергетичними та інформаційними взаємодіями. Взагалі під системою розуміється сукупність взаємопов'язаних і взаємозалежних складових, об'єднаних у просторі і часі для існування чи виконання якогось призначення. Всяка система є складовою (підсистемою) наступної за розмірами системи - і так до безкінечного Всесвіту. Мінімальна складова системи - елемент - частка, яка не може більше ділитися без втрати властивостей. Екологічною природною системою (екосистемою) будемо вважати відносно сталу в просторі і часі сукупність природних матеріальних складових, об'єднаних процесами речовинного енергетичного та інформаційного обміну. Біосфера - це найбільша екосистема Землі. У залежності від розмірів екосистеми можуть бути різними - від планетарної гіперсистеми до локальної в межах невеличкого острова, ставка чи дерева. Оскільки всі екосистеми відносяться до систем відкритого типу, то кожна екосистема повинна розглядатись як складова системи більш вищого порядку (наступного за ранжуванням рівня), тобто підсистемою.

Взаємодії підсистеми з системою характеризуються зовнішніми зв'язками (для системи вони будуть внутрішніми). При цьому внутрішні зв'язки всередині підсистеми при аналізі системи не розглядаються, вона уявляється як "чорний ящик", будова якого нас не цікавить. "Чорний ящик" характеризується певною реакцією (відгуком) на зовнішню дію.