Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
экзамен1.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
579.15 Кб
Скачать

5. Перелічити екологічні проблеми Чорного моря

Значною проблемою моря є, як і для Дніпра, інтенсивне "цвітіння" морської води в прибережній смузі, зумовлене виносом з річковим стоком добрив з полів. За останні 15 років це явище посилилося більше ніж у 30 разів. Через це концентрація кисню, розчиненого у воді і необхідного для всіх форм життя, і насамперед рибам, постійно зменшується. Замість цього зростає концентрація сірководню, велика частка якого утворюється з фекальних скидів міст причорноморських країн (їх надходить у море - по 8 млрд т за рік). Вчені вважають, що через це шар живої, без сірководневої води зменшується на 3-4 метри за рік і через 50-70 років Чорне море може стати мертвим. Великої шкоди завдають йому хлорорганічні речовини - пестициди, сполуки важких металів і насамперед ртуті та свинцю.

Чорне море з басейном понад 2 млн. кв. км майже ізольоване від Світового океану і його незадовільний екологічний стан зумовлений значним перевищенням обсягу надходження забруднюючих речовин над асиміляційною здатністю морських екосистем.

Це призвело до бурхливого розвитку евтрофікаційних процесів, значного забруднення (в тому числі мікробіологічного) морських вод, втрати біологічних видів, скорочення обсягу рибних ресурсів, зниження якості рекреаційних ресурсів, виникнення загрози здоров'ю населення.

Основними джерелами забруднення є стоки річок, стічні води з точкових та дифузних берегових джерел, морські транспортні засоби.

Варіант № 13 1. Обґрунтувати ефективність механізму фотосинтезу. Фотоси́нтез (від грец. φωτο- — світло та грец. σύνθεσις — синтез, сукупність) — процес синтезу органічних сполук з вуглекислого газу та води з використанням енергії світла й за участю фотосинтетичних пігментів: (хлорофіл у рослин, хлорофіл, бактеріохлорофіл і бактеріородопсин у бактерій), часто з виділенням кисню як побічного продукту. Це надзвичайно складний процес, що включає довгу послідовність координованих біохімічних реакцій. Він відбувається у вищих рослинах, водоростях, багатьох бактеріях, деяких археях і найпростіших — організмах, відомих разом як фототрофи. Сам процес відіграє важливу роль у кругообігу вуглецю у природі. Фотосинтез – єдиний процес у біосфері, який призводить до засвоєння енергії Сонця і забезпечує існування як рослин, так і всіх гетеротрофних організмів. Механізм фотосинтезу Перетворення енергії світла в хімічну енергію продуктів фотосинтезу представляє складний ланцюг взаємозв'язаних реакцій, в яких беруть участь багато з'єднань і структурні компоненти хлоропласту. Фотофізична стадія поглинання квантів світла пігментами, перетворення енергії світла в пігментних структурах і передача поглиненої світлової енергії "активному центру". Первинні фотохімічні реакції, перенесення . електрона в электрон-транспортной ланцюги фотосинтезу і зв'язані з ним процеси утворення "відновної сили".

2.Проаналізувати класифікацію мешкань організму.

мешкання організму - це сукупність абиотических і біотичних умов його життя. Властивості середовища постійно міняються, і будь-яка істота, щоб вижити, пристосовується до цих змін.Земною біотою освоєно три основні місця існування : водна, наземно-повітряна і грунтова разом з гірськими породами приповерхневої частини літосфери. Біологи ще часто виділяють четверте середовище життя - самі живі організми, заселені паразитами і симбионтами.Дія середовища сприймається організмами за посередництва чинників середовища, що називаються екологічними.