Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
экзамен1.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
579.15 Кб
Скачать

4.Проаналізувати способи боротьби із забрудненням природного середовища

Боротьба з забрудненням навколишнього природного середовища в промислових районах, містах і на промислових майданчиках заводів, фабрик і ТЕС – це складна науково-технічна задача, основою для вирішення якої є наявність надійних методів і засобів контролю та прогнозування якості навколишнього середовища.

В систему органів, здійснюючих природоохоронний контроль, входять державний контроль, громадський контроль і прокурорський нагляд за додержанням законодавства про охорону навколишнього середовища. В процесі здійснення поточного санітарного нагляду в області охорони навколишнього середовища санітарна служба здійснює нагляд за ви­конанням державними органами і підприємствами санітарних норм і правил щодо запровадження заходів для попередження та ліквідації забруднення навколишнього середовища шкідливими викидами і господарсько-побутовими відходами.

методи

1. Уявлення про плату за забруднення. Методика розрахунку платежів.

2. Цивільно-правова відповідальність, як метод регулювання рівня забруднення навколишнього середовища.

3. Система спеціальних екологічних фондів. Створення ринку екологічних послуг.

Варіант № 29

1.Обґрунтувати програму дисципліни «Загальна екологія (та неоекологія)

Програма вивчення нормативної дисципліни "Основи екології" складена у відповідності до місця та значення дисципліни за структурно - логічною схемою, передбаченою освітньо-професійною програмою бакалавра і охоплює всі змістовні модулі, визначені анотацією для мінімальної кількості годин, передбачених стандартом.

Предметом вивчення "Основ екології" є закономірності взаємодії елементів природних екологічних систем та соціоекосистем від глобального до локального рівнів, виробничі відносини між людьми в процесі використання природних ресурсів.

Мета навчальної дисципліни

Передати студентам знання про: закономірності взаємодії суспільства та природи; основні природоохоронні проблеми, що виникають в умовах сучасного промислового виробництва; вплив зміненого середовища на людину; засоби захисту, відновлення і раціонального використання природних ресурсів; управління якістю навколишнього середовища на базі сучасних досягнень науки, техніки та технології з захисту навколишнього природного середовища.

2.Проаналізувати закономірності розміщення організмів у просторі і часі

 Географічні хвилі життя:

географічні пояси: 1 - арктичний; 2 - субарктичний; 3 - полярний; 4 -північний субтропічний; 5 - північний тропічний; 6 - екваторіальний; 7 - південний тропічний; 8 - південний субтропічний; 9 - південний полярний; 10 - субантарктичний; 11 – антарктичний

Крім глобальних "згустків життя" на вершинах хвиль у тропічних і субтропічних поясах, в наземній екосистемі спостерігаються "згустки життя" на берегах водойм різного типу. В цих районах завдяки інтенсивному надходженню поживних речовин при постійній наявності вологи у випадках достатнього енергозабезпечення створені чудові умови для життєдіяльності. Незважаючи на незначну площу (менше одного відсотка земної поверхні), вони виробляють десять відсотків живої речовини.

На земній поверхні немало так званих аридних зон - територій з малою щільністю життя. Це перш за все - пустелі. Термічний режим аридних зон різноманітний внаслідок їх значного широтного розповсюдження. Характерним є недостатність вологи, сильні вітри, великий перепад добової температури.

Теоретично наземні рослини і тварини могли б розповсюджуватись по всій земній поверхні. Практично види або популяції займають обмежені області, кордони яких визначаються різними причинами, головними з яких є:

- історичні фактори, які враховують довготривалий процес еволюції живих істот в умовах географічних особливостей території;

- географічні бар'єри у вигляді гірських масивів, потужних річок, океанічних островів тощо;

- кліматичні умови, які характеризуються річними циклами довготривалості дня, змін температури і вологості повітря тощо;

- особливості фунту, до яких пристосовуються певні рослини;

- взаємовплив організмів самого різного походження, тобто вплив біотичних факторів.

Другий рівень - ґрунтова плівка життя - за біомасою не може рівнятися з наземним рівнем. Але концентрація життя там вища.