Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
экзамен1.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
579.15 Кб
Скачать

4. Проаналізуйте радіаційне забруднення навколишнього середовища

Радіаційне забруднення - присутність радіоактивних речовин у матеріалах чи на їхній поверхні, у тілі людини чи на його поверхні, або в іншому місці (середовищі), де вони небажані чи можуть завдати шкоди.Сьогодні основними типами джерел радіоактивного забруднення природного середовища є:

- уранова промисловість, яка займається видобуванням, переробкою, збагаченням і виготовленням ядерного палива. - ядерні реактори різних типів, в активній зоні яких зосереджено велику кількість радіоактивної речовини , процеси в яких уповільнено до стаціонарного стану. - радіохімічна промисловість, на підприємствах якої проводиться переробка і поновлення відпрацьованого матеріалу.

П ід час ядерного вибуху утворюється велика кількість радіоактивних речовин, ядра атомів яких здатні розпадатись і перетворюватись у ядра інших елементів, випускаючи при цьому невидимі випромінювання. Вони уражають місцевість і людей, а також будівлі і різні предмети. Випромінювання радіоактивних речовин може бути трьох видів: a, b і g.

g-промені: Становлять основну небезпеку для людей, бо іонізують клітини організму.

b-промені:. Проникаюча здатність менша, ніж у g-променів, але іонізуюча дія у сотні разів більша.

a-промені: дуже небезпечні у разі проникнення всередину організму.

Джерела викидів Чорнобильська АС ,Фокусима.Ядерна зброя (Херосіма ).Велитенські підготовчі роботи , штучні випробування,штучні вироби ядерних снарядів. Використання.1970 -10 тис.т ,1980 -25 тис.т , 1990 – 90 тис. т. Ядерне паливо дешева сировина.

5. Розробити структуру овнс.

Структура розділу ОВНС повинна містити такі підрозділи:

(Оцінка впливу на навколишнє середовищ) спрямована на виявлення й прогнозування очікуваного впливу на навколишнє середовище, здоров'я та добробут людей із боку господарської та іншої діяльності

підстави для проведення ОВНС;

фізико-географічна і кліматична характеристики району й майданчика (траси) будівництва об'єктів проектованої діяльності;

загальна характеристика об'єктів проектування і господарської діяльності в зонах їх впливів;

характеристика навколишнього природного середовища й оцінка впливів на нього;

характеристика навколишнього соціального середовища й оцінка впливів на нього;

оцінка впливів проектованої діяльності на навколишнє техногенне середовище;

заходи щодо забезпечення нормативного стану навколишнього середовища та екологічної безпеки;

комплексна оцінка впливів проектованої діяльності на навколишнє середовище і характеристика залишкових впливів;

Заява про екологічні наслідки діяльності.

Варіант 4.

1. Обгрунтувати методи екології як науки.

Екологія використовує широкий набір методів дослідження. Методи екологічних досліджень – це дороги і способи вивчення екологічних явищ, які підрозділяються на польові і лабораторні Польові способи передбачають вивчення екологічних явищ в природному середовищі. Вони допомагають встановити взаємозв'язки організмів, видів і співтовариств з середовищем, з'ясувати загальну картину розвитку і життєдіяльності біосистем.

Лабораторні методи використовуються при проведенні робіт в лабораторних умовах, але перетинаються з методами польових досліджень. Особлива увага в екології відводиться методу моделювання. Моделювання – метод опосередкованої практичної і теоретичної операції об'єктом, коли досліджується не сам об'єкт безпосередньо, а допоміжна, штучна або природна система (модель), відповідна властивостям реального об'єкту, що цікавить.

Мониторинг окружающей среды – комплексная система наблюдений за состоянием окружающей среды, оценки и прогноза изменений состояния окружающей среды под воздействием природных и антропогенных факторов.