Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
экзамен1.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
579.15 Кб
Скачать

5.Визначити, в скільки разів більше енергії міститься в 1 м3 води ніж в 1 м3 повітря при однаковій температурі.

Дано:

V1=V2=1 м3

T1=T2=const

E2/E1-?

С води=4200Дж/кг.С(Цельсій)

Сповітря=1000Дж/кг.С(Цельсій)

Розвязок

E=Q

Q=C*G*дельта t*10(-3)-степінь

G-к-сть води метри кубічні;C- ;

Q1=4200*1*10(-3)

Q2=1000*1*10(-3)

Q1=1000*1*10(-3)

Q2/Q1=4.2

Дельту т я не враховувала,так як температура стала і н було т1 і т2 для находження дельти

Відповідь: енергія в 1 м3 води більша за енергію в в 1 м3 повітря у 4.2 рази приблизно 4 р.

Варіант № 28

  1. Обґрунтувати мету і задачі дисципліни «Загальна екологія (та неоекологія)».

Мета навчальної дисципліни – формування фундаментальних базових знань із традиційної екології та неоекології і, використовуючи знання про будову і функціонування природи нашої планети (ландшафтознавство, біологію, ґрунтознавство, геологію, гідрологію, кліматологію, географію та інші), формування здатності оцінювати сучасний екологічний стан та вміння прийняття управлінських рішень щодо охорони та захисту навколишнього природного середовища, раціонального природокористування і, в кінцевому результаті, захисту здоров’я людини і здоров’я природи Землі.

Це – фундаментальна, фрактальна дисципліна, тобто вона є узагальнюючою щодо вимог формування певного об’єму фундаментальних знань майбутнього фахівця й об’єднує чітко визначену кількість навчальних дисциплін у їх органічному поєднанні, формуючи цілісність уявлень та знання щодо складових фрактальної дисципліни, відповідних змістових модулів, виховує розуміння нагальної потреби гармонійних взаємовідносин між людиною та природою.

2.Проаналізувати конвергенцію організму до навколишнього середовища

конвергенція — еволюційний процес, що приводить до формування комплексу схожих ознак у представників неспоріднених (немонофілетичних) груп. Наслідком конвергентної еволюції є конвергентна схожість, тобто схожість організмів, заснована не на їх спорідненості, а на близькому наборі ознак, що сформувався незалежно в різних групах. Основною причиною конвергентної еволюції вважається схожість екологічних ніш даних організмів.

Наприклад, відомим випадком конвергентної еволюції є формування схожих форм тіла у хижих акул, іхтіозаврів (дані — по викопних залишках) і дельфінів. Екологічна ніша крупного рухомого водного хижака — однакова для всіх трьох груп і висуває схожі вимоги до форми тіла тварини. При цьому, проте, багато основних характеристик класів, до яких відносяться три перераховані групи, зберігаються у даних груп. Проте, у іхтіозаврів і дельфінів пояс задніх кінцівок редукований.

Ще одним прикладом конвергентної подібності є формування жорсткого важкого скелета із захисною функцією в різних групах сидячих тварин. Такі скелети характерні для губок (Porifera),кнідарій (Cnidaria), коралів (Anthozoa) і покривників (Urochordata).

Інколи термін «конвергенція» застосовується і до культурної еволюції, та означає еволюцію, при якій подібні культурні ознаки розвинулися в подібних природних умовах різними народами з різними спадковими культурами.

3.Охарактеризувати моделювання природних процесів в екосистемі.

Моделювання природних процесів - метод аналізу результатів досліджень екологічних проблем шляхом спрощення складних екосистем, застосування математичних методів, кібернетики, ЕОМ. Міра деталізації моделей залежить від рівня з входження в загальну структуру системи, конкретних просторово-часових характеристик модельованих на певних рівнях природних процесів. Моделі загального характеру відбивають інформаційний взаємозв'язок різних рівнів екосистем, включають багатофункціональні прояви об'єктів середовища для прогнозування шляхів еволюції екологічних систем, створення моделей досконаліших екосистем в порівнянні з існуючими.

У екології часто застосовують колориметричні, хроматографічні, спектрометричні, ізотопні методи досліджень.

Використання екологічних досліджень при землеустрої і для земельно-кадастрової оцінки земель. Інформація, отримана в екологічних дослідженнях, має бути використана при землеустрої, вирішенні найважливіших питань кадастру і моніторингу земель, при оцінці родючості грунтів.

Особливий інтерес в цьому відношенні представляють:

дані про розміщення забрудників (промислових об'єктів різних галузей господарства), про забруднення повітряного басейну, грунтів, вод і земель важкими металами, радіонуклідами, мінеральними добривами і пестицидами;

матеріали по хімічному складу грунтів, природних і стічних вод;

матеріали по використанню земель, щільності населення;

матеріали по використанню земель, щільності населення;

різні тематичні карти, особливо грунтова, ландшафтна, екологічна;