Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зберігання зерна.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
421.89 Кб
Скачать

2.4. Теплофізичні та масообміні властивості зернової маси

Зернова маса і окремі її зерна мають ряд теплофізичних і фізичних властивостей. Серед них найбільше значення для нас мають:

Теплоємкість - вказує яка кількість тепла необхідна для нагріву 1 кг зерна на 1 ºС.

Характеризується величиною питомої теплоємкості і розраховується як середньозважена величина між теплоємкістю сухих речовин зерна та теплоємкістю води. Так, теплоємкість сухих речовин зерна становить 1550 Дж/кг'К, а води - 4190 дж/кг'К°.

Теплопровідність - це поширення тепла в речовинах або тілах без переміщення і променистого теплообміну. Характеризується коефіцієнтом теплопровідності. Зернова маса має низьку теплопровідність, її приймають рівною теплопровідності дерева. Коефіцієнт теплопровідності дерева дорівнює 0,1-0,5 Вт/м'К, а повітря, яке займає 40-45% об'єму зернової маси, при температурі 20 о С має теплопровідність 0,0252 Вт/м'К . Тому коефіцієнт теплопровідності зернової маси коливається в межах 0,13-0,2 Вт/м'К. Слід зазначити, що на коефіцієнт теплопровідності зернової маси найбільший вплив має її вологість. Наприклад, овес з вологістю 38 % має удвічі більшу теплопровідність, ніж той самий овес з вологістю 9,9 %.

Температуропроводність визначає швидкість зміни температури в тому чи іншому матеріалі, тобто його теплоінерційні властивості. Зернова маса характеризується дуже низьким коефіцієнтом температуропроводності, він становить 1,7-1,9 х 10-7 м2/с. Завдяки чому в виробництві ми маємо повільне прогрівання зерна, що зберігається в силосі, влітку /низькі температури утримуються в середніх та нижніх шарах зерна/ і дуже повільне охолодження зерна з приходом зими /утримується літнє тепло /. Тому з точки зору збереження зернових мас низькі тепло- і температуропроводності мають як позитивне, так і негативне значення. Так, в звичайних одноповерхових сховищах, де шар зерна невеликий, температура зернової маси змінюється швидше, ніж в силосах. В силосах більше змінюється температура у верхніх і пристінних шарах. У середині силосу температура більш стабільна.

У весняно-літній період амплітуда коливань температури в окремих шарах силосу значно більша, що може призвести до конденсації вологи і підвищення рівня фізіологічних процесів. Зерно, засипане в силоси в теплий період сезону /липень, серпень/ довго утримує високу температуру. В зв'язку з цим перед засипанням зерна на довгочасне зберігання необхідно знизити його температуру, щоб не наступили процеси самозігрівання та втрати якості зернової маси. Позитивне значення низьких рівнів тепло- та температуропроводності полягає в тому, що при правильно організованому режимі збереження зерна можливо зберігати в ньому низьку температуру навіть влітку, тобто консервувати зернову масу.

Термовологопровідність - це переміщення вологи в зерновій маси, обумовлене градієнтом температури. Цей показник характеризується - термоградієнтним коефіцієнтом. Під впливом термовологопровідності відбувається переміщення вологи в більш холодні шари зернової маси. Дослідним шляхом підтверджено, що переміщення вологи у напрямку потоку тепла має місце в будь-якій зерновій масі, навіть з дуже низькою вологістю. Але це переміщення вологи може супроводжуватись накопичуванням в окремих шарах зернової маси значних кількостей крапельно-рідинної вологи, тобто конденсату водяних парів. Це явище досягає іноді таких розмірів, що стає можливим набухання зерен із-за їх зволожування до 50-70 %.

В зв'язку з цим в системі хлібоприймальних підприємств цьому питанню приділяють особливу увагу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]