Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ 22.03.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
468.99 Кб
Скачать

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………………………………..3

РОЗДІЛ 1 ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПрАТ МЗМВ « ОСКАР»

1.1 Історія розвитку підприємства …………………………………………… 4

1.2 Організаційна і виробнича структура……………………………………..

1.3 Аналіз внутрішнього і зовнішнього середовища ………………………...

РОЗДІЛ 2 АНАЛІЗ ФІНАНСОВО-ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПрАТ МЗМВ « ОСКАР»

2.1 Аналіз основних техніко-економічних показників ……………………….

2.2 Аналіз фінансового стану підприємства ………………………………….

2.3 Аналіз фінансового планування на підприємстві…………………………..

ВИСНОВОК

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

ДОДАТКИ

ВСТУП

Мінеральні води утворюються за рахунок вадозних вод, морських вод, похованих у процесі нагромадження осадів, вивільнення конституційної води в умовах регіонального та контактового метаморфізму гірських порід. Ці води збагачуються солями і газами порід, з якими вони контактують. Хімічний склад і закономірності поширення мінеральних вод зумовлені особливостями геологічної будови, рельєфу, клімату та гідрології певних ділянок. Мінеральні води — підземні (іноді поверхневі) води з підвищенним вмістом деяких хімічних елементів і сполук, а також газів, із специфічними фізико-хімічними властивостями (температура, радіоактивність та ін.), що справляють цілющий вплив на організм людини. Межею прісних і мінеральних вод вважають солоність в 1 г/л. Мінеральні води часто володіють цілющими властивостями. Зловживання мінеральною водою може призвести до важких наслідків для здоров’я, тому вживати її рекомендується тільки з поради лікаря та в рекомендованій ним кількості.

На поверхні Землі виділяються провінції мінеральних вод, кожна з яких характерна своїми гідрогеологічними умовами, геологічним розвитком, походженням і фізико-хімічними характеристиками. Ізольовані пластові системи артезіанських басейнів — це провінції солоних вод і розсолів мінералізацією до 300—400 (600) г/дм3. Складчасті регіони і області омолоджених платформ відповідають провінціям вуглекислих мінеральних вод, а області з проявами новітніх тектонічних рухів — провінціям азотних слабкомінералізованих лужних, кременистих вод.

Мінеральні води використовують у медицині (бальнеологія, бальнеотерапія), деякі — в теплоенергетиці. У ширшому розумінні до мінеральних вод відносять також природні промислові води, з яких видобувають йод, бром, бор та інші компоненти, і термальні води, які використовуються з енергетичною метою. Порогом між прісними і мінеральними звичайно вважають мінералізацію 1 г/дм3. Понад 80 джерел мінеральних вод України використовуються для 50 курортів, 20 бальнеолікарень, 40 заводів лікувально-столових вод. Найбільш поширені мінеральні води: вуглекислі, сірководневі, залізисті, йодобромні, бромні, радонові (радіоактивні).

Метою практики є: зміцнення та практична реалізація набутих теоретичних знань, ознайомлення з організацією виробництва, організацією економічної роботи на підприємстві та його зовнішньоекономічної діяльності, з сучасними прийомами та методами діяльності низового управлінського персоналу, ознайомлення з обсягом функціональних обов’язків службових осіб низового адміністративно-управлінського персоналу. Послідовний економічний аналіз основних розділів і показників господарської діяльності підприємства – об’єкта практики. Слід всебічно розглянути господарську діяльність, проаналізувати основні форми бухгалтерської та статистичної звітності за допомогою загальноприйнятих методів економічного аналізу. Ознайомитися з організаційною та виробничою схемою підприємства, його технологічним процесом.

Завданням практики є:

  • зміцнити та поглибити теоретичні знання, здобуті в університеті шляхом вивчення досвіду роботи підприємства;

  • ознайомитися з практичними навичками виконання обов’язків службових осіб низового адміністративно-управлінського персоналу.

Предметом дослідження є робота працівників планово-економічного відділу підприємства.

Об’єктом дослідження – ПрАТ Моршинський завод мінеральних вод «Оскар».

Основні форми бухгалтерської та статистичної звітності підприємства:

  • форма №1 «Баланс»;

  • ф. №2 «Звіт про фінансові результати»;

  • ф. №3 «Звіт про рух грошових коштів»;

  • ф. №4 «Звіт про власний капітал»;

  • ф. №5 «Примітки до річної фінансової звітності»;

РОЗДІЛ 1 ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА

    1. Історія розвитку підприємства

Природну мінеральну воду «Моршинська» знають і люблять мільйони українців. Видобувають її в курортному містечку Моршині, розташованому в заповіднику на гірських схилах Карпатського хребта. Довкола родовища простирається широка смуга лісів, яка забезпечує первісну екологічну чистоту цих місць. Джерело «під Матінкою Божою» (або «Моршинське»), звідки самоплином виливається знаменита вода, було відкрите ще в 1879 році колишнім господарем міста Боніфацієм Штиллером. За переказами у стародавні часи біля цього джерела дітям явився образ Матері Божої. Відтоді слава про надзвичайні властивості моршинської води рознеслася не лише по західних землях України, а й далеко за її межами.

Перші дослідження мінеральних природних столових вод Моршина були проведені ще за часів Австро-Угорської імперії. Низка подальших вивчень підтвердила, що вода з моршинського джерела має унікальну дію на організм, очищає від шлаків, нормалізує обмін речовин.

До кінця минулого століття водні багатства Моршина використовувалися лише для потреб курорту. Однак геологічні дослідження експлуатаційних запасів родовища виявили, що вони є одними з найбільших в Україні. Це дало змогу організувати в Моршині сучасне виробництво з розливу природної мінеральної води.

Моршинське джерело - одне з небагатьох у світі родовищ чистої природної води, що має ідеально збалансований для людини мінеральний склад. Народжена в заповідних Карпатах, «Моршинська» на 100% сприймається організмом людини, даруючи нам справжнє природне оновлення.

У 1995 році засновано Моршинський завод мінеральних вод «Оскар», який розпочав розлив природної столової мінеральної води «Моршинська». Завдяки безперервному розвитку в наступні десять років маленьке регіональне підприємство стало одним із найбільших гравців на українському  ринку мінеральних вод.

У 1999 році відкрито другий цех розливу. Асортимент виробництва розширюється до шести товарних позицій: три позиції газованої мінеральної води – 0,5 л., 1,0 л., 1,5 л. та три негазованої – 0,5 л.,  1,5 л.,  5,0 л.

Постановою Кабінету Міністрів України №456 від 07.03.2000 р. моршинське родовище мінеральних вод віднесено до категорії «Унікальних».

Наприкінці 2000 року в асортименті ТМ «Моршинська» з’являється нова позиція – «Моршинська Спорт», із особливою кришечкою «sportcap», спеціально  для спортсменів, водіїв і всіх тих, хто веде  активний спосіб життя.

У 2001 році розпочато розлив негазованої води у ПЕТ-пляшки ємністю 10 л. та у бутилі 18,9 л. для кулерів.

У 2002 році підприємство освоїло розлив столової води   «Моршинська Преміум» у скляні пляшки 0,5 л., а також негазованої   води «Моршинська» у ПЕТ-пляшки місткістю 6 л.

26 грудня 2002р. в конкурсі “Галицькі рицарі” мінеральна вода “Моршинська” відзначена в номінації “Найкраща мінеральна вода”.

В 2003р. мінеральна вода “Моршинська” - фіналіст всеукраїнського конкурсу якості “Найкраща торгова марка” в номінації продовольчі товари.

2004 р. у результаті об'єднання великих українських виробників мінеральних вод та їхніх дистриб'юторів – Моршинського заводу мінеральних вод «ОСКАР», Миргородського заводу мінеральних вод, Трускавецького заводу мінеральних вод, ЗАТ «Індустріальні та дистрибуційні системи» (ІДС) і ВАТ «Нова», була утворена компанія IDS Group Ukraine.

В 2004р. Інститутом педіатрії, акушерства і гінекології Академії Наук України було проведено дослідження мінеральної води “Моршинська” і видано Заключення від 23 березня за № 01-4/108 про те, що “Моршинська” негазована має настільки збалансований природний склад, що її без обробки можуть вживати, навіть, немовлята.

В 2005р. мінеральна вода “Моршинська ” отримала Євросертифікат, який надає право продаж “Моршинської ” у Європі.

У жовтні 2005р. “Моршинська” стала переможцем Міжнародного конкурсу “Вибір року”.

16 лютого 2006 року мінеральна вода “Моршинська” перемогла на регіональному конкурсі “100 найкращих товарів України”.

По результатах конкурсу 2006р. “Найкращою мінеральною природною водою України” визнали “Моршинську”, яка лідирувала в міжнародному конкурсі “Вибір року”.

1 червня 2007 року здано в експлуатацію новий виробничий комплекс, що не має аналогів в Україні. На ньому розмістилися швидкісні лінії “Krones”, лінії фірм “Sipa” та “ Nate”. Загальна площа заводу близько 9000 м2.

В 2008 впроваджено у виробництво новий формат продукції в 0,75 л ПЕТ-тарі негазованої , негазованої з ковпачком спорт-кеп та слабо газованої.

В 2009 році розпочате виробництво негазованої та слабо газованої «Моршинська» 0,33 л в скляній тарі.

В 2011 році розпочато виробництво нових видів продукції «Моршинська» в 0,33 ПЕТ – тарі слабо газованої, негазованої та негазованої з різнокольоровими ковпачком спорт-кеп.

В 2012 році було розпочате виробництво продукція негазованої 2,5 л ПЕТ, де пляшка у формі м’яча. Підприємством отримано нагороду "Вибір року" в 2010, 2011, 2012 роках.

Сьогодні Моршинський завод мінеральних вод «Оскар» - це потужне інноваційне підприємство. Маючи високотехнологічне обладнання, воно є одним з лідерів у галузі за обсягами виробництва і лідером у сегменті газованих і негазованих столових вод. Але головна гордість заводу – це досвідчений персонал, який використовує сучасні підходи в організації виробництва. Для забезпечення споживачів якісною оригінальною продукцією на підприємстві запроваджено тотальну систему контролю якості, яка охоплює всі ланки – від джерела до споживача. Все починається з моніторингу якості води в джерелі, поточного контролю на виробництві. Потім відбувається внутрішня та державна сертифікація готової продукції, логістичне забезпечення по філіях України, що включає складську систему управління якістю, а також постійний контроль продукції на полицях торгових точок для уникнення можливої появи підробок.

В 2012 році на підприємстві були сертифіковані Система управління якістю у відповідності з ISO 9001 та Система управління безпечністю у відповідності з ISO 22 000.

Роботі тотальної системи контролю якості сприяє атестована на МЗМВ «Оскар» виробничо-аналітична лабораторія. Її кваліфіковані працівники здійснюють постійний контроль за органолептичними, фізико-хімічними та мікробіологічними показниками води та готової продукції. Контроль проводиться постійно, що дає можливість оперативно отримувати результати аналізів.

Ретельно проводиться вхідний контроль сировини та матеріалів, проводиться попередні випробовування таропакувальних матеріалів.

Санітарному стану приміщень та особистій гігієні персоналу на підприємстві приділяється особлива увага.

Головна особливість виробництва - у процесі розливу «Моршинської» не відбувається ніяких змін хімічного складу і фізичної структури води, її не піддають жодним техногенним перетворенням. Власне, первинна формула «Моршинської» не потребує змін, адже ця вода має первозданну чистоту і збалансований мінеральний склад. Вода з родовища потрапляє в пляшку за 7 хвилин, зустрічаючи на своєму шляху лише механічні фільтри! Ось чому «Моршинська» зберігає свою природну формулу. Новітні технології, що використовує МЗМВ «Оскар», дозволяють, не руйнуючи унікального складу, розливати воду в пляшки і доносити корисні властивості моршинських джерел до споживачів нашої держави і не тільки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]