Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт (2).doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
307.71 Кб
Скачать

ВСТУП

Цукор – один із основних продуктів харчування людини, який дає нам енергію життя та незамінний по швидкості і легкості його засвоєння.

1. Історія Жданівського цукрового заводу

Жданівський цукровий завод є одним з найстаріших заводів Вінницького цукротресту. Він був побудований в 1852 році і раніше називався Левашово – Войтовецьким.

В період Вітчизняної війни завод знаходився на окупованій території і не працював. Після війни було встановлено необхідне обладнання і в 1947 році підприємство відновило роботу. Заводу було встановлена можлива виробнича потужність по переробці цукрового 6500 центнерів буряка на добу.

До зони бурякосіяння Жданівського цукрового заводу входили 4 бурякосіючих райони, з загальною площею до 6 тисяч гектарів збором понад півтора мільйони центнерів буряку.

В 1957 році було прийнято рішення про реконструкцію підприємства метою якої повинно було стати збільшення потужності заводу до 25000 центнерів буряку на добу і яка розпочалась в 1959 році. В першу чергу на місці головного корпусу було побудовано нову та демонтовано і замінено все технологічне і силове обладнання.

В 1960 році була проведена дефектосатурації, встановлена випарна станція і замінено все технологічне обладнання продуктового цеху. Збудовано будівлю турбозалу і встановлена турбіна Каунаського турбозаводу ОГ – 1500 – 3 з генератором 1500 кВт, що дозволило повністю електрифікувати завод. В цьому ж році на територію заводу підведена залізна дорога широкої колії довжиною 8,1 км і розпочата реконструкція кагатного поля.

В 1961 році проведена реконструкція сокоочисного цеху та ТЕЦ.

В 1975 році закінчено будівництво бурякопереробного цеху. Побудована нова будівля буряконасосної, будівлі очистки буряка, мийне і дифузійне відділення.

В 1978 році закінчено будівництво нової ТЕЦ і встановлено нове обладнання.

В 1989 році побудовано нове сушильне відділення, встановлені 4 бункери по 95 м3 кожен, сушильний барабан, циклони для вловлювання пилу, галереї цукру.

В 1992 році розпочато будівництво очисних споруд ІІ – ої категорії.

В 1993 році введено в експлуатацію очисні споруди І – ої категорії.

В 1994 рік – завершення будівництва механічної майстерні, монтажні роботи на очисних спорудах ІІ – ої категорії, газифікація заводу.

1995 рік – будівництво нового складу цукру, будівництво ковального цеху, компресорної станції. Загальна площа заводу – 62 га, площа очисних споруд – 6 га.

Рішенням Господарського суду Вінницької області від 14.08.2002 року АТЗТ «Жданівський цукровий завод» визнаний банкрутом і почата процедура ліквідації.

У 2002 році цукровий завод продукції не випускав. 9.01.2003 року в результаті проведення конкурсу по продажу цілісного майнового комплексу цукрового заводу визначився його новий власник – це ТОВ фірма «Астарта – Київ», а її дочірнє підприємство «Агропромцукор» стало господарем Жданівського цукрового заводу і здійснювало виробничу діяльність підприємства протягом 2003, 2004 років.

В нинішньому році історія діяльності цукрового заводу налічує 160 років, протягом яких багато поколінь жданівських цукроварів вписали свою славну сторінку в розвиток цукрової галузі країни.

Теперішній цукровий завод – це колектив кваліфікованих спеціалістів, професіоналів високого рівня, це постійний пошук покращення процесів управління якістю і технологією виробництва.

Тут зосереджено значний технічний потенціал, придбано і збережено виробничий досвід, який ефективно служить інтересам нашої держави.

В 2010 було проведено заміну фільтрів ФІЛС-60 на фільтри періодичної дії АМО -3шт., а в 2011 встановлено четвертий.

Цього року замінили одну з бурякорізок у зв’язку з аварією, що,нажаль, забрала життя одного з робітків, та ще троє перебувають в лікарні на лікуванні.

У 2007 р. підприємство вийшло на якісно новий рівень свого розвитку.

Вперше за останніх 10 років було заготовлено 202,9 тис. тонн солодких коренів та вироблено 21,812 тис. тонн цукру-піску найвищої якості. Розпочато виробництво сахарози для шампанського та рафінованого цукру-піску. Визначено головні цілі та напрямки розвитку на перспективу. Протягом найближчих п’яти років цукровий завод необхідно вивести на рівень передових підприємств галузі, забезпечивши світові стандарти якості продукції та її вихід на європейський ринок цукру

Для досягнення цієї мети на підприємстві впроваджена система управління якістю згідно вимог ДСТУ ISO 9001-2001, доробляється та буде представлена на остаточну оцінку органу по сертифікації система управління безпечністю харчових продуктів.

Продукція має сертифікат відповідності та відповідає вимогам ДСТУ 2316-93 за показниками безпеки, чистоти, фізико-хімічними та мікробіологічними показниками і перевищує аналоги.

За якісними показниками цукор – один з найкращих в Україні. Він має широкий попит серед підприємств кондитерської, фармацевтичної, лікеро-горілчаної, хлібопекарської промисловості, його із задоволенням споживають діти і дорослі.

Головним чинником, що визначає стабільну роботу цукрового заводу, є його надійна забезпеченість цукровим буряком. Оптимальна тривалість роботи цукрового заводу дорівнює 90 – 100 днів, а це в перерахунку на обсяг переробки складає біля 200 тис. тонн цукрового буряка за сезон.

Для забезпечення такої кількості цукрової сировини в теперішній час дієвою мусить бути ланка «поле-цукровий буряк-завод», а це означає що цукровий буряк необхідно вирощувати власними силами та переробляти його.

Тому організація ефективного бурякоцукрового виробництва в Хмільницькому районі на землях прилеглих до Жданівського цукрового заводу – одне із головних завдань, яке поставило перед собою правління ТОВ«Астарта-Київ» та почало успішно його вирішувати.

За високі досягнення в роботі колектив цукрового заводу був неодноразово відзначений:

підприємство – Лауреат Всеукраїнської акції «Золота фортуна» 1998р.,

- Лауреат ІІІ регіонального конкурсу «Бізнес-еліта Поділля ІІІ» 2006р. в номінації «Відродження» ,

- переможець регіонального конкурсу «Краща торгова марка Поділля» 2007 року,

- переможець регіонального етапу Всеукраїнського конкурсу якості продукції (товарів, робіт, послуг) «100 кращих товарів України – 2006-2007р.р.» в номінації продовольчі товари – цукор-пісок,

- підприємство нагороджено «Почесною грамотою» обласної Держадміністрації «Кращий роботодавець року» 2008 р.,

- учасник V конкурсу «Бізнес-еліта Поділля» 2008 р. в номінації «Наша марка».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]