Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зберігання зерна.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
421.89 Кб
Скачать

1.4. Фактори, які визначають якість зерна, що надходить в систему зберігання

До числа факторів, які визначають якість зерна, що надходить на хлібоприймальні підприємства відносять:

Сортові і посівні особливості зерна, тобто природні властивості, які залежать від генотипу: характер поверхні зернини, її форма, розміри, крупність, фізіологічна активність та інші. Слід зазначити, що кожний сорт зерна або насіння має різні споживчі ознаки. Так, різні сорти пшениці мають різні борошномельні та хлібопекарні властивості. Це вимагає окремого розміщення партій зерна з урахуванням їх сортових особливостей, необхідність проведення роздільної післязбиральної обробки ( з використанням різних режимів) і наступного роздільного зберігання зернових мас а також подальшого використання.

Умови розвитку рослини та формування зерна суттєво впливають на розміри врожаю, його якість та стан зернової маси, яка поступає на зберігання. Серед цих умов найбільший вплив мають:

- кліматичні особливості сезону, регіону - наприклад, при посусі в період молочно-воскової спілості зерно залишається невиповненим (щуплим), а при посусі в період воскової спілості — виповненим, але дрібним. Ранні заморозки припиняють процес формування зерна. Таке зерно (морозобійне) характеризується низькими технологічним властивостями і меншою стійкістю при зберіганні. Вплив погодних умов позначається також на видовому (кількісному) складі мікрофлори, що населяє рослини, на схильності зерна в період його формування шкідливому впливу бактеріозів і мікозів, на зниженні його врожайності і якості,

- зона вирощування,

- ступінь враження хворобами, шкідниками - при відсутності ефективних заходів щодо боротьби з польовими шкідниками останні можуть ушкоджувати зерно на корені, наприклад, укуси клопа-черепашки знижують врожайність (особливо при ушкодженні на ранніх стадіях дозрівання; зовнішні ознаки — крапка або вм'ятина в місці укусу, щуплість) і хлібопекарські властивості зерна пшениці.

- наявність або відсутність шкідливих рослин, домішок Несвоєчасне проведення або неефективність спеціальних агротехнічних заходів, а також використання насіння низької сортової чистоти можуть привести до підвищеної засміченості окремих партій зерна і, як наслідок, до необхідності проведення спеціальної обробки (особливо при наявності в них шкідливої домішки). Крім того, це зерно варто розміщати окремо від інших партій.

Особливості збирання врожаю. Сам процес збирання врожаю може бути однофазним, або роздільним.

Роздільний спосіб має ряд переваг: зерно отримуємо більш сухе та чисте, навіть часто не потребує додаткової очистки та сушки. Тому що при цьому способі збирання рослини спочатку косять, а потім після дозрівання та підсихання у валках підбирають комбайном та обмолочують.

Однофазний спосіб, або пряме комбайнування дозволяє швидко зібрати врожай, але при цьому більші втрати, погіршена якість зерна і часто підвищена вологість, таке зерно потребує висушування. Однак, при необхідності швидкого збирання врожаю застосовується пряме комбайнування.

Слід відмітити, що найбільший вплив на стан зерна і характер процесів, які проходять в зерновій масі, мають погодні умови в період збирання врожаю. В різних районах нашої країни зерно збирають при досить різній вологості, що також суттєво впливає на вологість зібраного зерна.

Умови зберігання зерна після збирання та під час транспортування.

В зв’язку з тим, що зерно може підвищити вологість в насипі (при поганій гідроізоляції), від дощу, туману, пошкодитись шкідниками, набути сторонніх запахів при транспортуванні від супутніх товарів або в недостатньо очищених кузовах, трюмах та інших, і на зберігання поступає зерно різного стану та якості - головна задача фахівця - швидко та точно визначити якість кожної партії зерна, провести ефективні засоби обробки та встановити режим зберігання такого зерна.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]