Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зберігання зерна.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
421.89 Кб
Скачать

7.3. Контроль за санітарним станом зерна

Одним з важливих аспектів в якості зерна є його санітарний стан. Зерно і насіння бобових і олійних культур може бути забруднене пестицидами, токсичними елементами (важкими металами) мікотоксинами і мікроорганізмами.

Джерела і причини забруднення зерна шкідливими речовинами в сільському господарстві і на підприємствах по зберіганню зерна наведені в табл.7.1. і 7.2.

Найчастіше всі зернопродукти забруднюються пестицидами, токсичними елементами і мікроорганізмами. Повний перелік шкідливих речовин наведено в “Медико-биологических требованиях и санитарных нормах качества продовольственного сирья и пищевых продуктов».

Таблиця 7.1.

Забруднення зерна шкідливими речовинами в сільському господарстві

Шкідливі речовини

Причини забруднення

Пестициди

В процесі вирощування зерна на забрудненому пестицидами ґрунті

В результаті оброблення посівів пестицидами, особливо при порушенні правил їх застосування(перевищення норм, порушення термінів)

В результаті хімічної дезинсекції зерна при його зберіганні або безпосередньо перед відвантаженням

Токсичні елементи

В процесі вирощування зерна на ґрунті з високим вмістом токсичних елементів

Мікотоксини

В результаті враження зерна фузаріозом в процесі дозрівання

В результаті самозігрівання при неправильному зберіганні

В результаті зберігання свіжозібраного сирого і вологого фузаріозного зерна на токах

В результаті зимування зерна в полі або збирання в пізні терміни з під снігу

Таблиця 7.2.

Забруднення зерна шкідливими речовинами на підприємствах

Шкідливі речовини

Причини забруднення

Пестициди

Хімічна дезинсекція зерна і зернопродуктів

Нерівномірний початковий вміст в різних частинах зернівки

Токсичні елементи

Додаткове забруднення зерна на підприємстві не відбувається

Мікотоксини

Самозігрівання при неправильному зберіганні

Короткотривале зберігання сирого і вологого зерна перед сушінням

Самозігрівання фузаріозного зерна

Нерівномірний початковий вміст в різних частинках зернівки

Мікроорганізми

Сировина обсемінена мікрофлорою

Обладнання обсемінене мікрофлорою

Неправильне зберігання готової продукції

Організація всіх видів контролю на підприємстві покладена на заступника директора по якості або на начальника ВТЛ.

Аналіз залишкової кількості інсектицидів після дезинсекції на підприємстві виконують лабораторії ДХІ. Аналізи на вміст інших шкідливих речовин проводять силами підприємства або на договірних умовах в лабораторіях, які мають право на проведення таких аналізів і видачу протоколів.

7.4. Кількісно-якісний облік зерна

Кількісно –якісний облік зерна при прийманні, обробці, зберіганні і відвантаженні є надто важлива операція на підприємствах по зберіганню зерна.

Кількісно-якісний облік починається при надходженні зерна на підприємство. Зерно поступає автомобільним транспортом. Кожна партія зерна, що поступає супроводжується товарно-транспортною накладною ( в трьох екземплярах), в якій вказано назву підприємства, державний номер автомобіля, та кому він належить, вид здачі зерна, культура і маса зерна.

На площадці лаборант перевіряє номер автомобіля, відповідність культури зерна вказаній, відбирає точкові проби і по об’єднаній пробі визначає вологість та зараженість зерна, при необхідності і інші показники.

Результати аналізу заносять в перший екземпляр товарно-транспортної накладної і у відповідності з цими даними машину направляють на вагову а потім на вивантаження.

На ваговій водій передає всі накладні вагарю, який заносить результати зважування і дані накладних в журнал (ф. № 28). Масу брутто, тари, нетто, а також номер складу вказують на звороті першого екземпляра товарно-транспортної накладної. На інших екземплярах вказують масу нетто і номер складу.

Водієві повертають всі накладні, крім першого екземпляра. В кінці робочого дня вагар передає всі накладні в бухгалтерію.

На підставі товарно-транспортних накладних бухгалтер складає реєстр накладних на прийняте зерно з визначеними показниками якості по середньодобовим зразкам (ф. № 3). Реєстри складають окремо по постачальниках і по партіях зерна.

На зворотну сторону реєстру лаборант заносить показники лабораторних аналізів середньодобової проби даної партії зерна. Показники підписує начальник ВТЛ. На цій же стороні реєстру наводиться грошовий розрахунок за здане зерно.

На підставі реєстрів бухгалтерія виписує приймальну квитанцію в трьох екземплярах. Перший екземпляр квитанцій разом з другим екземпляром реєстру передають постачальнику.

Завідуючий складом розписується в реєстрі і виписує масу зданого зерна, його вологість і вміст сміттєвої домішки в перелік реєстрів товарно-транспортних накладних (ф. №5).

По даному переліку завідуючий складом складає звіт про рух зернопродуктів і тари (ф. № 37). В звіті вказують, скільки зерна було в наявності на початок операційного дня, скільки поступило і скільки відвантажено, виводять залишок на кінець доби. Звіт ведуть по культурах, господарствам окремо по кожній партії зерна. в звіті вказують також рух тари (мішків).

Підробку зерна (очистку, сушіння) проводять на підставі розпорядження (ф. № 34), яке містить акт на очистку, сушіння зерна, який заповняють за результатами підробки.

В акті на очистку вказують масу і якість зерна до і після очистки, побічні продукти.

В акті на сушіння вказують, коли і на яких сушарках просушено зерна, кількість просушеного зерна, вологість до і після сушіння. Потім розраховують зниження маси зерна за рахунок сушіння.

Одержані побічні продукти і знижку від сушіння рекомендується списати з наявного зерна по складському і оперативному звіту.

Відпуск зерна здійснюють на підставі приказу (ф. № 16), який підписує директор, бухгалтер, начальник ВТЛ.

При відпуску зерна на залізничний транспорт виписують накладну і картку аналізу зерна (ф. №47), і складають відомість накладних на відвантаження (ф. № 20).

Відпуск на автотранспорт здійснюють на підставі приказу (ф. № 16), оформляють фактурами (ф. № 17 або 18)., які супроводжуються довіреністю. Якість зерна ВТЛ вказує на самій фактурі.

Всі форми передаються в бухгалтерію.

На підставі розглянутих документів в бухгалтерії підприємства ведеться книга кількісно-якісного обліку.

Запитання для самоконтролю.

  1. Які режими зберігання зернової маси Вам відомі?

  2. Які показникиякості зерна визначають при прийманні на підприємство?

  3. Як контролюється процес очищення зернових мас?

  4. Які документи оформляють при проведенні процесу сушіння?

  5. Джерела і причини забруднення зерна шкідливими речовинами?

  6. Що таке кількісно-якісний облік?

Література: [3] ст. 109 – 161, [5] ст. 295 –333, [7] ст. 50 – 99.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]