Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Финансы предприятий. Брюховецкая Н.Ю. НП - 200...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Тема 6 фінансування та організація оборотного капіталу підприємства

6.1 Сутність, склад і структура оборотного капіталу підприємства

Оборотний капітал – це кошти, витрачені на придбання чи виготовлення оборотних активів підприємства, які необхідні для забезпечення на підприємстві безперервності процесу виробництва і реалізації продукції та отримання прибутку [9].

Оборотні (обігові) активи – це грошові кошти та їх еквіваленти, що не обмежені у використанні, а також інші активи підприємства, призначені для реалізації чи споживання протягом операційного циклу, чи протягом дванадцяти місяців із дати складання балансу підприємства.

До оборотних активів підприємства належать: запаси сировини, матеріалів, напівфабрикатів; залишки незавершеного виробництва; запаси готової продукції; поточна дебіторська заборгованість; поточні фінансові інвестиції; грошові кошти та їх еквіваленти; витрати майбутніх періодів; інші види оборотних активів.

Оборотні активи використовуються в основній, операційній, іншій звичайній та надзвичайній діяльності суб'єктів господарювання.

Склад оборотного капіталу підприємства показано на рисунку 6.1.

Рисунок 6.1 – Склад оборотних коштів підприємства

Оборотні кошти підприємства класифікують за такими основними

ознаками:

а) за джерелами формування:

власні оборотні кошти, що сформовані підприємством із власних джерел фінансування;

залучені оборотні кошти, сформовані підприємством із залучених джерел фінансування;

б) за участю в процесі виробництва і реалізації продукції:

оборотні фонди, до яких належить частина оборотних коштів, що обслуговують процес виробництва продукції, тобто оборотні кошти, вкладені у виробничі запаси (сировину, матеріали, напівфабрикати, МШП) та у виробництво (незавершене виробництво, напівфабрикати власного виробництва, витрати майбутніх періодів);

фонди обігу, які включають ту частину оборотних коштів, що обслуговує процес реалізації продукції, тобто обігові кошти, вкладені в готову продукцію, грошові кошти та їх еквіваленти, дебіторську заборгованість;

в) за способом обґрунтування потреби:

нормовані оборотні кошти, до яких належать виробничі запаси, незавершене виробництво, готова продукція на складах;

ненормовані оборотні кошти – грошові кошти та їх еквіваленти, дебіторська заборгованість тощо.

Питома вага вартості окремих складових оборотних коштів підприємства у загальній їх вартості характеризує їхню структуру. Структура оборотних коштів має свої особливості на підприємствах різних галузей економіки держави. Для забезпечення ефективності функціонування кожного підприємства важливо визначити і встановити оптимальний склад та структуру його оборотних коштів.

Формування оборотних коштів підприємства має ґрунтуватися на таких основних принципах: самостійне розпорядження своїми обіговими коштами; визначення оптимальної потреби оборотних коштів через їх нормування; використання раціональних джерел фінансування оборотних коштів; контроль і аналіз ефективності використання оборотних коштів для прискорення їх обертання.