Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фин. менеджмент_Шпоры.rtf
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
1.06 Mб
Скачать

1. Сутність і принципи фінансового менеджменту.

2. Мета, задачі і функції фінансового менеджменту.

3. Система забезпечення фінансового менеджменту.

4. Види грошових потоків підприємства.

5. Принципи і етапи управління грошовими потоками.

6. Методи визначення величини грошових потоків.

7. Необхідність аналізу грошових потоків та його завдання.

8. Причини втрачання вартості грошей.

9. Сутність компаундування, методи обчислення.

10. Сутність дисконтування, методи розрахунку.

11. Сутність та завдання управління прибутком підприємства.

12. Управління формуванням доходів.

13. Управління розподілом прибутку.

14. Загальні основи управління активами підприємства.

15. Управління оборотними активами підприємства.

16. Управління необоротними активами підприємства

17. Вартість капіталу та оптимізація його фінансової структури.

18. Методика визначення потреби в капіталі.

19. Сутність і види інвестицій.

20. Процес управління реальними інвестиціями.

21. Особливості управління фінансовими інвестиціями.

22. Сутність і місце ризику в господарській діяльності підприємства.

23. Методи оцінки ризику та способи його мінімізації.

24. Сучасні основи аналізу фінансових звітів підприємства.

25. Сутність і цілі внутрішньофірмового фінансового планування і прогнозування.

26. Система прогнозування фінансової діяльності підприємства.

27. Система внутрішнього фінансового контролю.

28. Антикризове фінансове управління на підприємстві: сутність, цілі і завдання.

29. Методика прогнозування банкрутства підприємства.

30. Управління фінансовою санацією на підприємстві.

  1. Сутність і принципи фінансового менеджменту.

Фінансовий менеджмент представляє систему принципів і методів розробки і реалізації управлінських рішень, зв’язаних з формуванням, розподілом і використанням фін. ресурсів підприємства та організацією обороту його грошових коштів.

Об’єктом управління в фін. менеджменті є сукупність умов здійснення грошового потоку, кругообігу вартості, руху фін. ресурсів і фін. відносин між господарюючими суб’єктами і їх підрозділами в господарському процесі.

Суб’єкт управління - це спеціальна група людей (фінансова дирекція як апарат управління, фінансовий менеджер як керівник), яка за допомогою різних форм управлінського впливу здійснює цілеспрямоване функціонування об’єкта.

Основні принципи фінансового менеджменту:

Інтегрованість із загальною системою управління підприємством означає, що будь-яке управлінське рішення безпосередньо чи опосередковано здійснює вплив на формування грошових потоків та результати фін. діяльності. Звідси випливає необхідність інтегрувати рішення фін. менеджменту із загальною системою управління підприємством.

Комплексний характер формування управлінських рішень зобов’язує враховувати взаємозв’язок і взаємовплив всіх управлінських рішень в галузі фін. ресурсів.

Високий динамізм управління необхідний, оскільки навіть найбільш ефективні фінансові рішення, які були реалізовані у попередньому періоді, не завжди можуть бути застосовані на наступних етапах розвитку підприємств. Треба враховувати зміни факторів зовнішнього середовища, ресурсного потенціалу, фінансового стану та інших параметрів діяльності.

Варіативність підходів до розробки управлінських рішень означає розробку альтернативних варіантів управлінських рішень, основаних на системі критеріїв, які визначають фінансову стратегію або фінансову політику підприємства.

Орієнтація на стратегічні цілі розвитку підприємства вимагає, щоб проекти управлінських рішень були узгодженими із стратегічними цілями розвитку підприємства, і навпаки, повинні бути відхиленими у випадку протиріччя з головною метою діяльності підприємства.

  1. Мета, задачі і функції фінансового менеджменту.

Головна мета фін. менеджменту – забезпечення максимізації добробуту власників підприємства в поточному та перспективному періодах. Дана ціль одержує конкретне вираження в забезпеченні максимізації ринкової вартості підприємства (його акцій), що реалізує кінцеві фін. інтереси його власників.

Задачі фінансового менеджменту:

  • забезпечення формування достатнього обсягу фін. ресурсів відповідно до завдань розвитку підпр-ва у майбутн. періоді. Розраховується загальна потреба в фін. ресурсах, оптимальне співвідношення їх власних та позикових джерел;

  • забезпечення найефективнішого використання сформованого обсягу фін. ресурсів у розрізі основних напрямів діяльності підпр-ва. Передбачається пропорційність у використанні фін. ресурсів на виробничі, соціальні та ін. цілі. Повинні бути враховані стратегічні цілі розвитку підпр-ва та рівень віддачі вкладених коштів;

  • вдосконалення управління грош. потоками шляхом ефективного управління грош. потоками, підтримки необхідної ліквідності оборот. активів;

  • забезпечення максимізації прибутку підпр-ва з найменшим рівнем фін. ризику. Потрібно прагнути до максимізації не валового, а чистого прибутку, що потребує здійснення ефективної податкової, амортизаційної та дивідендної політики;

  • забезпечення мінімізації рівня фін. ризику при очікуваному рівні прибутку. Мінімізація ризиків досягається шляхом диверсифікації видів діяльності, ефективними формами страхування та інше;

  • забезпечення беззбиткової діяльності підпр-ва. Рівновага характеризується високим рівнем фін. стійкості та платоспроможності, що забезпечується формуванням оптимальної структури капіталу та активів.

Функції фін. менеджменту як керуючої системи:

  1. Розробка фін. стратегії підприємства.

  2. Створення організаційних структур, які забезпечують прийняття та реалізацію управлінських рішень щодо всіх аспектів фін. діяльності підприємства.

  3. Формування ефективних інформаційних систем, які забезпечують обґрунтування альтернативних варіантів управлінських рішень.

  4. Здійснення аналізу різних аспектів фін. діяльності підприємства.

  5. Здійснення планування фін діяльності підприємства за основними її напрямами

  6. Розробка дійової системи стимулювання реалізації прийнятих управлінських рішень у галузі фін. діяльності.

  7. Здійснення ефективного контролю за реалізацією прийнятих управлінських рішень.

Функції фін. менеджменту як спеціальної галузі управління підприємством: управління активами; управління капіталом; управління інвестиціями; управління грошовими потоками; управління фін. ризиками; антикризове фін. управління при загрозі банкрутства.