Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фин. менеджмент_Шпоры.rtf
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
1.06 Mб
Скачать

13. Управління розподілом прибутку.

Отриманий прибуток підпр-во розподіляє за двома основ­ними напрямами: 1) на фінансування певних витрат на рівні держави шляхом сплати в держ. та місцеві бюджети податку на прибуток; 2) на формування на рівні підпр-ва фін. ресурсів або грош. фондів, які мають певне призначення і виконують певні функції в його діяльності.

Управління розподілом прибутку підприємства передбачає вирішення завдань: 1) забезпечити збільшення абсолютної суми прибутку після сплати податку на прибуток; 2) забезпечити збільшення абсолютної суми чистого прибутку підпр-ва; 3) визначення оптимального співвідношення у використанні чистого прибутку на споживання і накопичення; 4) визначення оптимального розміру прибутку, який спрямо­вується на виплату дивідендів.

В розподілі прибутку на рівні підпр-ва значну роль відіграє дивідендна політика. Дивідендна політика встановлює механізм формування частки прибутку, яка сплачується власником відповідно до його частки внеску в загальну суму власного капіталу підпр-ва. Основна мета дивідендної політики – встановлення необхідних пропорцій поміж поточним використанням прибутку власниками та майбутнім його зростанням, яке максимізує ринкову вартість підприємства і забезпечує його стратегічний розвиток.

Розподіл прибутку – процес формування напрямів його майбутнього використання відповідно до цілей і задач розвитку підпр-ва.

Розподіл прибутку здійснюється у відповідності зі спеціально розробленою політикою. Основна мета політики розподілу прибутку – є оптимізація пропорцій між його частинами, що капіталізується і споживається, з урахуванням забезпечення реалізації стратегії розвитку і зростання ринкової вартості підпр-ва.

Виходячи з цієї основної мети в процесі формування політики розподілу прибутку підпр-ва вирішуються задачі: забезпечення отримання власниками необхідної норми при­бутку на інвестований капітал; забезпечення пріоритетних цілей стратегічного розвитку підпр-ва за рахунок частки прибутку, що капіталізується; забезпечення стимулювання трудової активності і додаткового соц. захисту персоналу; забезпечення формування в необхідних розмірах резервного і інших фондів підпр-ва.

Принципи розподілу прибутку підприємства: 1. Зв'язок політики розподілу із загальною політикою управління прибутком підпр-ва. 2. Пріоритетність обліку інтересів і менталітету власників підпр-ва. 3. Стабільність політики розподілу прибутку. 4. Передбачуваність політики розподілу прибутку. 5. Оцінка ефективності розробленої політики розподілу прибутку.

Чинники, які впливають на розподіл прибутку: а)зовнішні (що визначаються зовнішніми умовами діяльності підприємства); б) внутрішні (що визначаються особливостями господарської діяльності даного підприємства).

14. Загальні основи управління активами підприємства.

Активи підприємства підрозділяються за багатьма класифікаційними ознаками, основними з яких є:

– за формами функціонування:

• матеріальні активи; (основні засоби;незавершені капітальні вкладення …)

• нематеріальні активи; (придбані підприємством права на користування окремими природними ресурсами; права на промислові зразки та моделі;)

• фін. активи (грошові активи в національній валюті; грошові активи в іноземній валюті; дебіторська заборгованість у всіх її формах;)

– за характером участі в господарському процесі швидкості обороту:

• оборотні активи;( виробничі запаси сировини і напівфабрикатів;запаси малоцінних і швидкозношувальних предметів;обсяг незавершеного виробництва;запаси готової продукції, призначеної для реалізації;)

• позаоборотні активи.( основні засоби; нематеріальні активи;незавершені капітальні вкладення;)

– за характером обслуговування видів діяльності:

• операційні активи; (виробничі основні засоби;нематеріальні активи, що обслуговують операційний процес;)

• інвестиційні активи.( незавершені капітальні вкладення; устаткування, призначене для монтажу;довгострокові фінансові вкладення;)

– за характером фінансових джерел формування:

• валові активи; (є сукупністю майнових цінностей (активів) підприємства, сформованих за рахунок як власного, так і позикового капіталу;)

• чисті активи. (сукупність майнових цінностей (активів) підприємства, сформованих винятково за рахунок власного його капіталу)

– за характером володіння:

• власні активи;(належать активи підприємства, що знаходяться в постійному його володінні та відображаються в складі його балансу;)

• арендовані активи; (активи підприємства, що знаходяться в тимчасовому його володінні відповідно до укладених договорів оренди (лізингу))

– за ступенем ліквідності:

• активи в абсолютно ліквідній формі; (грошові активи в національній валюті;грошові активи в іноземній валюті;)

• високоліквідні активи; (короткострокові фінансові вкладення;короткострокова дебіторська заборгованість;)

• середньоліквідні активи; (усі форми дебіторської заборгованості, крім короткострокової та безнадійної;запаси готової продукції, призначеної для реалізації;)

• малоліквідні активи; (запаси сировини і напівфабрикатів;запаси малоцінних і швидкозношувальних предметів; активи у формі незавершеного виробництва;)

• неліквідні активи. (безнадійна дебіторська заборгованість;витрати майбутніх періодів;)