Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фин. менеджмент_Шпоры.rtf
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
1.06 Mб
Скачать

19. Сутність і види інвестицій.

Відповідно до ЗУ «Про інвестиційну діяльність»: інвестиції - це усі види майнових і інтелектуальних цінностей, що вкладаються в об'єкти підприємницького й іншого видів діяльності, у результаті який створюється прибуток (доход) чи досягається соц. ефект. До цінностей відносяться: кошти, цільові банківські вклади, паї, акції й інші цінні папери; спонукуване і нерухоме майно; майнові права, зв'язані з авторським правом і інші види інтелектуальних цінностей; права користування землею, водою, ресурсами, будинками, а також інші майнові права; інші цінності. Фін. визначення інвестицій: інвестиції - це усі види активів (засобів), вкладених у господ. діяльність для одержання доходу. Інвестиції з економічної точки зору - це витрати на створення, розширення, реконструкцію і технічне переозброєння основного капіталу, на придбання нематеріальних активів, а також на пов’язані з цим зміни оборотного капіталу.

Види інвестицій:

1. По об'єктах вкладення засобів: А) фін. інвестиції – вкладення засобів у різні фін. інструменти. Б) реальні інвестиції – вкладення засобів у реальні активи - як матеріальні, так і нематеріальні. В економ. літературі визначені нові форми інвестицій, що входять до складу реальних - інноваційні і інтелектуальні інвестиції. Інноваційні інвестиції – вкладення в нововведення, а інтелектуальні - вкладення в об'єкти інтелект. власності, що випливають з авторського права, винахідницького і патентного права, права на промислові зразки і корисні моделі.

2. За характером участі в інвестуванні: А) прямі – особиста участь інвестора у виборі об'єктів інвестування і вкладенні засобів. Б) непрямі (портфельні) – інвестування, опосередковуване іншими особами (інвестиційними чи іншими фін. посередниками).

3. По періоду інвестування: короткострокові (до 1 року), середньострокові (від 1 року до 5 років) і довгострокові інвестиції (понад 5 років).

4. По формах власності інвесторів: А) приватні – вкладення засобів, здійснювані громадянами, а також підприємствами недержавних форм власності. Б) державні – вкладення, здійснювані цінтральними і місцевими органами влади і управління за рахунок коштів бюджетів, позабюдж. фондів і позикових коштів, а також державними підпр-ми і установами за рахунок власних і позикових засобів. В) спільні – вкладення, здійснювані суб'єктами даної країни й іноземних держав.

5. По регіональній ознаці: А) внутрішні – вкладення засобів в об’єкти інвестування, розміщені на території даної країни. Б) іноземні – вкладення, здійснювані іноземними громадянами, юр. особами і державами. В) закордонні – вкладення коштів в об'єкти інвестування, розміщені за межами даної країни (сюди відноситься і придбання різних фін. інструментів інших країн - акцій закордонних компаній, облігацій інших держав тощо).

6. За формою одержання доходу: інвестиції, спрямовані на отримання матеріальної вигоди, і інвестиції, спрямовані на досягнення соціального ефекту. Матер. вигодами при інвестуванні можуть бути: грошові надходження, зменшення ризику, вихід на нові ринки збуту. Як соц. ефект досягаються поліпшення екології, умов праці, підвищення престижу підпр-ва.