Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фин. менеджмент_Шпоры.rtf
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
1.06 Mб
Скачать
  1. Види грошових потоків підприємства.

1. За масштабами обслуговування господарського процесу:

  • грошовий потік по підприємству в цілому;

  • по окремих структурних підрозділах (центрах відповідальності) підприємства;

  • по окремих господарських операціях.

2. За видами господарської діяльності у відповідності до міжнародних стандартів обліку:

  • грошовий потік по операційній діяльності;

  • грошовий потік по інвестиційній діяльності;

  • грошовий потік по фінансовій діяльності.

3. За спрямованістю руху грошових коштів:

  • позитивний грошовий потік - сукупність надходжень грошових коштів;

  • негативний грошовий потік - сукупність виплат грошових коштів.

4. За методом обчислення обсягу:

  • валовий грошовий потік - уся сукупність надходжень або витрат грошових коштів за аналізований період часу в розрізі окремих його інтервалів;

  • чистий грошовий потік - різниця між позитивним і негативним грошовими потоками за аналізований період в розрізі окремих його інтервалів.

5. За рівнем достатності обсягу:

  • надлишковий, при якому надходження грош. коштів істотно перебільшують реальні потреби підприємства у цілеспрямованому їх витрачанні;

  • дефіцитний, при якому надходження коштів значно нижчі реальних потреб.

6. За методами оцінки у часі:

  • теперішній, величина якого приведена з вартості до поточного моменту часу;

  • майбутній, величина якого приведена з вартості до конкретного майбутнього моменту часу.

7. За неприривністю формування:

  • регулярний, який характеризує постійні надходження і витрачання коштів;

  • дискретний, який відображає надходження і витрачання грошових коштів з одиничних господарських операцій.

8. За стабільністю часових інтервалів формування:

  • регулярний грошовий потік з рівномірними часовими інтервалами;

  • регулярний грошовий потік з нерівномірними часовими інтервалами.

Дуже важливим в управлінні грош. потоками є їх поділ на вхідні (надходження грош. коштів) і вихідні (використання грош. коштів) грош. потоки. Призначення вхідних грош. потоків полягає у забезпеченні підпр-ва коштами, які необхідні для здійснення поточної та інвестиційної діял-ті. Дані потоки суттєво впливають на фін. стан підпр-ва, його платоспроможність. Фін.-господарська діял-ть господарюючого суб’єкта безпосередньо пов’язана з витрачанням, використанням коштів. Призначення вихідних грошових потоків полягає у використанні коштів за різними напрямами фін.-господарської діяльності. Ці потоки також справляють суттєвий вплив на поточний фін. стан, платоспроможність і кінцеві результати діяльності підпр-ва.

  1. Принципи і етапи управління грошовими потоками.

Принципи: 1) інформативна достовірність (своєчасне та якісне забезпечення інформаційною базою даних); 2) збалансованість (оптимізація грошових потоків за видами, обсягом, часовими періодами та іншими характеристиками у розрізі підпорядкованості грошових потоків стратегії і тактиці функціонування і розвитку підпр-ва); 3) ліквідність підпр-ва (забезпеч. достатнього рівня ліквідності підпр-ва в умовах нерівномірного руху грош. потоків у часі).

Стадія (етап) 1. Забезпечення повного і достовірного обліку грош. потоків підпр-ва і формування необхідної звітності. Відповідно до міжнар. стандартів обліку і практики, для підготовки звітності про рух грош. коштів використ. прямий і непрямий методи обліку грош. потоків підпр-ва. При прямому методі розрахунку грош. потоків використ. дані бух. обліку, що характеризують усі види надходжень і витрачання грош. коштів. Прямий метод забезпечує відображення всіх надходжень і витрат грош. коштів на підпр-ві у звітному періоді за обсягом у розрізі окремих видів господарської діяльності (операційної, інвестиційної та фін.) і по підприємству в цілому.

Стадія 2. Аналіз грош. потоків підпр-ва у попередньому періоді здійсн. з метою виявлення резервів оптимізації грош. потоків підпр-ва та їх планування на майбутній період. За результатами аналізу грош. потоків фін. менеджер може оцінити: обсяг і джерела отримання грош. коштів і напрями їх витрачання; здатність підпр-ва в процесі поточної діяльності створювати стабільне перевищення сум надходження грош. коштів над сумами здійснення платежів; ліквідність підпр-ва; достатність власних коштів для здійсн. інвестиц. діяльності.

Стадія 3. Оптимізація грош. потоків підпр-ва в майбутньому періоді. Завдання: проведення необхідних заходів щодо зменшення залежності підпр-ва від зовнішніх джерел залучення грош. коштів; забезпечення оптимальної збалансованості грош. надходжень і видатків підпр-ва у часі і за обсягом; оптимальне узгодження в управлінні грош. потоками по окремих видах господарської діял-ті з метою досягнення загальної стратегічної мети підпр-ва; нарощування обсягу та поліпшення якості чистого грош. потоку, що генерується господарською діяльністю підпр-ва.

Стадія 4. Планування грошових потоків підприємства. Найпоширеніші прогнозні фін. документи надходження та витрачання грош. коштів на підпр-ві: касовий бюджет – план надходження і витрачання грош. коштів, що є однією з основних форм поточного фінансування плану управління грош. потоками, яка розробляється на фін. рік з помісячною сегментацією; платіжний календар – форма поточного фін. плану управління грош. потоками, що розробляється на короткостроковий період з щоденною сегментацією.

Стадія 5. Забезпечення ефективного контролю грош. потоків підпр-ва. У процесі моніторингу поточної фін. діяльності підпр-ва контролюється виконання встановлених планових завдань з формування необхідного обсягу грош. коштів та їх витрачання у передбачених напрямах; рівномірність формування необхідного обсягу грош. потоків у часі; а також здійснюються інші напрями контролю.

  1. МЕТОДИ ВИЗНАЧЕННЯ ВЕЛИЧИНИ ГРОШОВИХ ПОТОКІВ.

Відповідно до міжнародних стандартів обліку і практики, що склалася, для підготовки звітності про рух грош. коштів використовуються прямий і непрямий методи обліку грош. потоків підпр-ва. Ці методи розрізняються між собою повнотою уявлення даних про грошові потоки підпр-ва, початковою інформацією для розробки звітності та іншими параметрами.

При зверненні до прямого методу розрахунку грош. потоків використовуються безпосередньо дані бух. обліку, що характеризують усі види надходжень і витрачання грош. коштів. Прямий метод забезпечує відображення всіх надходжень і витрат грош. коштів на підпр-ві у звітному періоді за обсягом у розрізі окремих видів господарської діяльності (операційної, інвестиційної та фінансової) і по підприємству в цілому.

З цією метою шляхом необхідних розрахунків формується звіт про рух грош. коштів, де результуючими показниками є чистий грош. потік по операційній діяльності; чистий грош. потік по інвестиційній діяльності; чистий грош. потік по фін. діяльності. Це дає змогу визначити потенціал формування підприємством основного внутрішнього джерела фінансування свого розвитку – чистого грош. потоку по операційній та інвестиційній діяльності, а також виявити динаміку всіх чинників його формування.

Результати розрахунку суми чистого грошового потоку (ЧГП) по операційній, інвестиційній і фін. діяльності дозволяють визначити загальний його розмір по підприємству в звітному періоді.

ЧГПп = ЧГПо + ЧГПі + ЧГПф,

де ЧГПп – загальна сума чистого грош. потоку підпр-ва в періоді, що розглядається;

ЧГПо – сума чистого грош. потоку підпр-ва по операційній діяльності;

ЧГПі – сума чистого грош. потоку підпр-ва по інвестиційній діяльності;

ЧГПф – сума чистого грош. потоку підпр-ва по фін. діяльності.

Необхідно розглянути методику розрахунку чистого грош. потоку по операційній діяльності підпр-ва прямим і непрямим методами, з’ясувати відмінності отриманих результатів.

По інвестиційній діяльності сума чистого грош. потоку в узагальненому вигляді розраховується як різниця між сумою реалізації окремих видів необоротних активів і сумою їх придбання в звітному періоді, а також результативності здійснення підприємством поточних фін. інвестицій.

По фін. діяльності сума чистого грош. потоку обчислюється як різниця між сумою фін. ресурсів, залучених із зовнішніх джерел, і сумою основного боргу, а також дивідендів (процентів), виплачених власникам підприємства.