Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Porivnyalne_Kriminalne_Pravo_-_Vidpovidi_do_is.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
796.67 Кб
Скачать

53.Призначення покарання за кримінальним кодексом Франції.

Система покарань будується відповідно до класифікації злочинних діянь на три групи. Злочини карають кримінальними покараннями, проступки - виправними, порушення - поліцейськими.

Найбільшою суворістю відрізняються кримінальні покарання. Залежно від їхньої тривалості, кримінальні покарання діляться на два види: строкові й безстрокові. До строкових відноситься кримінальне заключення і кримінальне ув'язнення на строк до тридцяти років, до безстрокових - довічне кримінальне заключення і довічне кримінальне ув'язнення. Відповідно до традиційного розподілу злочинів на загальнокримінальні й політичні, позбавлення волі можливо двох видів: як загальнокримінальне покарання (заключення довічне або на строк) і як політичне (ув'язнення довічне або на строк). При рівній тривалості, кримінальне заключення вважається більш строгим покаранням, чим кримінальне ув'язнення. Політичні покарання звичайно виконувалися в спеціальних пенітенціарних установах, покликаних нейтралізувати засудженого без застосування до нього специфічних методів примусу. Такі засуджені ніколи не залучалися до праці, не носили тюремного одягу, користувалися різними пільгами. Разом з тим, на думку ряду французьких юристів, у зв'язку із загальною гуманізацією пенітенціарної системи, здійснюваної в останні роки, така диференціація режимів позбавлення волі втрачає зміст. Мінімум строку кримінальних покарань КК установив у десять років. Всі названі види позбавлення волі можуть бути призначені тільки як основні покарання.

Передбачено виконання покарання частинами: по справах про проступки суд може, по серйозних підставах медичного, сімейного, професійного або соціального характеру, вирішити, що покарання тюремним ув'язненням строком менше року буде протягом періоду, що не перевищує три роки, виконуватися частинами, жодна з яких не може бути менше двох днів.

Обтяжуючими обставинами є: 1) дія організованою бандою (будь-яка сформована група або будь-яка змова з метою підготовки, що характеризується одним або декількома конкретними діями, одного або декількох злочинних діянь); 2) передумисел (намір вчинити певний злочин або проступок, що сформувався до моменту такого здійснення).

Нові форми позбавлення волі у Франції - режим напівволі.

У Франції з проблеми покарання існують дві основні концепції: сучасного неокласицизму й нового соціального захисту.

КК Франції не містить визначення покарання й не формулює його цілей. Про останні непрямим чином говориться в КПК Франції 1958 р. стосовно конкретних кримінально-правових заходів.

КК Наполеона під кримінальними покараннями розумів покарання болісні й ганебні або тільки ганебні.

В 1981 р. у Франції була скасована смертна кара, а потім і каторжні роботи, і діючий сьогодні КК визнає наступні види покарань: довічне ув'язнення або довічне заключення; ув'язнення або заключення на строк до тридцяти років; ув'язнення або заключення на строк до двадцяти років; ув'язнення або заключення на строк до п'ятнадцяти років. Тривалість строкового ув'язнення або заключення становить не менше десяти років. Передбачені також виправні покарання: тюремне ув'язнення, штраф, штраф у вигляді штрафо-днів, неоплачувані роботи в суспільних інтересах, покарання у вигляді позбавлення й обмеження прав. У межах, установлених законом, суд призначає покарання й визначає порядок їхнього виконання залежно від обставин злочинного діяння й особистості його виконавця.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]