Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Porivnyalne_Kriminalne_Pravo_-_Vidpovidi_do_is.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
796.67 Кб
Скачать

18. Поняття. Види, ознаки та значення об’єкта злочину.

Об'єкт злочину - це те, на що посягає особа, яка вчиняє протиправне діяння, і чому може завдати або завдає шкоди.

У кримінально-правовій літературі традиційно визнається, що об'єктом будь-якого злочину є суспільні відносини, тобто відносини між людьми у процесі їх спільної діяль­ності чи спілкування, які охороняються нормами права. Одна група науковців вважає, що структурну основу суспільних відносин становлять три елементи: суб'єкти, їх взаємодія і предмет. На думку інших дослідників цієї проблеми, суспі­льні відносини включають чотири ланки: 1) суб'єкти; 2) їх стан або дії один щодо одного; 3) інтереси суб'єктів; 4) матеріальне втілення потреб та інтересів суб'єктів у вигля­ді предметів.

Другий підхід до розв'язання цього питання більш вда­лий, оскільки повніше і специфічніше визначає структуру суспільних відносин. Конкретний зміст і значення елементів суспільних відносин можуть бути різними. Далеко не всі з них можна визнати об'єктом злочинного посягання. Як ком­поненти об'єкта злочину можуть виступати або суб'єкти та їх права й інтереси, або їх дії, або певне поєднання інших структурних частин суспільних відносин, якщо вони явля­ють собою важливу цінність. Отже об'єктом злочину, який, порівняно з іншими еле­ментами' складу злочину, відбиває характер суспільної не­безпечності вчиненого діяння, мають визнаватися не абсграк­тні суспільні відносини, а конкретні людські, суспільні або державні цінності

Структурними частинами цінностей. що охороняються кри­мінальним законом, є три їх різновиди: 1) суб'єкти сусппіь­них відносин; 2) блага, що належать цим суб'єктам; 3) пред­мети, залучені у сферу цих відносин. Тому cтpyктyру об'єк­та визначає як його фактичний СКЛад, так і функцюнальне значення компонентів цього елементу складу злочину.

За своЇМ цільовим призначенням вищезазначені різновиди цінностей, що охороняються кримінальним законом, ви­конують такі функції:

1. Інформація про суб'єкти суспільних відносин дає мож-

ливість визначити, проти кого було спрямоване злочинне

діяння.

2. Конкретний вид і змісг благ, що належать суб'єктам,

дають можливісгь відповісги на питання, чому саме може бути' заподіяна шкода.

3. Вказівка щодо предметів злочину інформує про те, на які матеріальні об'єкти діє суб'єкт злочину, посягаючи на блага окремої людини, суспільства або держави.

Суб'єктами суспільних відносин, проти яких сп~ямовує~я злочинне діяння, можуть бути окрема людина (кшька ОСіб), громадські об'єднання, населення територіальних одиниць, державні органи, суспільсгво в цілому

Суспільна небезпеЧНЇсгь злочину полягає насамперед у тому, що він може заподіяти або заподіює шкоду важливим благам, які належать суб'єктам суспільних відносин. Блага - це те, що задовольняє пот­реби людей, відповідає їх інтересам, цілям і намірам. Цю групу цінносгей можна класифікувати таким чином:

1.Блага як природна невід'ємна цінність людини. До цих благ належать такі найважливіші цінноегі, як життя, здоров'я, чесгь і гіднісгь людини. У ст. 27 Конституції України закріплено положення про те, що ніхто не може бути свавільно позбавлений життя.

2. Блага, якими людина наділена як член суспільства. Зви­чайно, кожна людина індивідуальна, без її фізичного існуван­ня неможливо було б і саме суспільсгво. Але будь-який інди­від живе не сам по собі, він вступає у відносини з іншими людьми, колективом, державою, суспільством.

З. Суспільні блага, тобто цінност, якими наділені суспі­льні або державні органи, держава в цілому.. Конкрenю це можуть бути права та інтереси суспільства, держави або їх структур. Різні реальні права цих суб'єктів суспільних від­носин встановлюються певними уповноваженими нормами.

Важливим компонентом, що має значення для з'ясування механізму можливого заподіяння шкоди особистим, суспіль­ним та державним благам, є предмети. Предмети - речі, кош­товності тощо - це матеріалізовані об'єкти, інформація про які доповнює об'єкт злочинного посягання.

Таким чином, об'єкт як елемент складу злочину - це ціннocri, що охороняються кримінальним законом, проти яких спрямоване ЗJl8чинне діяння і яким воно може заподіяти або заподіює шкоду. СтруктурНу основу об'єкта злочину утво­рюють суб'єкти суспільних відносин, блага, що їм нале­жать, а також предмети, діючи на які винна особа посягає на ці блага.

Нарешті, встановлення об'єкта злочинних діянь у сукуп­ноСТі з іншими елементами складу злочину дає змогу визна­чити вид конкретного злочину.

Види – стр.102.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]