Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Плани практ_сам_лит.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
197.12 Кб
Скачать

Тема:Індивідуально-природні основи обдарованості

ПРАКТИЧНА ЧАСТИНА:

Ема: Індивідуально-природні

  1. Морфологічна індивідуалізація мозку.

  2. Міжпівкульові відношення і обдарованість.

  3. Типологічний підхід до проблеми загальних і спеціальних здібностей.

  4. Проблема спадковості розумових здібностей.

Література

Основна:

  1. Голубева Э.А. Способности и индивидуальность. – М.: Просвещение, 1993.– с.159.

  2. Лейтес Н.С. Возрастная одарённость и индивидуальные различия. – М., Воронеж, 1997.– с.279.

  3. Левонтин Р. Человеческая индивидуальность: наследственность и среда. – М.: Знание, 1993.– С. 97-141.

4. Мартинова, С. Творчо обдарована особистість [Текст] / С. Мартинова // Директор школи. Україна. – 2008. – №1. – С.62–66.

5. Панов, В. И. Одаренность и творческая природа развития психики [Текст] / В. И. Панов // Психология и школа. – 2008. – №1. – С.34–39.

6. Психология одарённости детей и подростков: Учеб. пособие для студ. высш. и сред. пед. учеб. заведений / Под ред. Н.С.Лейтеса. – М.: Академия, 2000.– С. 295-323.

7. Савенков А.И. Детская одарённость: Теоретические основы развития. – М.: Педагогика, 1996.– С. 24-29.

8. Создание ситуации успеха - условие развития одаренной личности [Текст] / Е. И. Бондарь, В. Д. Молчанова, М. А. Плешакова, Е. С. Пономаренко // Одаренный ребенок. – 2008. – №3. – С.93–99.

Додаткова:

  1. Кадыров Б.Р. Способности и склонности: Психофизиологические исследования. – Ташкент, 1990.– с. 221.

  2. Русалов В.М., Дудин С.И. Темперамент и интелект: общие и специальные факторы развития // Психол. журнал. – 1995. – №5.– С. 14-21.

Методичні вказівки до самостійного опрацювання теми

Теоретична частина:

1. Морфологічні, рефлекторні, часові і енергетичні фактори. Даючи відповідь на питання, розкрити біологічні фактори, які створюють сприятливі умови для формування і появи тих чи інших форм обдарованості.

2. Морфологічна індивідуалізація мозку. У процесі відповіді розкрити зв’язок між специфікою обдарованості та морфологічними особливостями мозку.

3. Міжпівкульові відношення і обдарованість. Розкрийте питання взаємозв’язку між функціонуванням лівої півкулі та розвитком обдарованості. У процесі відповіді дайте характеристику поняття “функціональна система”.

4. Типологічний підхід до проблеми загальних і спеціальних здібностей. Розкрити особливості загальних і спеціальних здібностей.

5. Проблема спадковості розумових здібностей. Френсіс Гальтон першим поставив питання про роль спадковості в обдарованості і почав вивчати цю проблему. Аналізуючи сім’ї видатних людей, він знайшов зв’язок між поколіннями у розвитку високих розумових здібностей і таланту (книга “Спадковість таланту, її закони і наслідки”).

Ф. Гальтон, а в подальшому і ін. дослідники провели генологічне вивчення сімей музикантів Баха, Моцарта, Бетховена, фізика Бернуллі, відомих юристів, політиків та ін. видатних особистостей. Вивчення цих сімей показало, що серед їх родичів було багато талановитих людей, які досягли великих успіхів. Разом з тим зверталась увага на те, що батьки багатьох видатних особистостей не проявляли високих здібностей і, що особливо талановиті люди навіть в “здібних” сім’ях знаходяться не так часто.

У процесі відповіді врахуйте, що аналізуючи генеологію “здібних” сімей, не слід забувати про такий фактор, як загально сімейне середовище. Опишіть спеціальні дослідження, які встановлюють, якою мірою кореляція між батьками і спадкоємцями у таких сім’ях обумовлена факторами генотипу, а в якій – умовами життя.

КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЇ