Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка стационар.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
496.13 Кб
Скачать

Види діяльності

У дошкільному віці провідним різновидом діяльності є гра, у шкільному – навчання, у дорослому – праця.

Гра – це вид діяльності, результатом якого не є вироблення якогось матеріального чи ідеального продукту. Як основна форма активності дитини дошкільного віку ігрова діяльність є водночас основним засобом пізнання нею зовнішнього світу, відображення його у формі відчуттів, сприймань, уявлень. Гра – це школа думки, почуттів і волі.

Навчання – свідома і цілеспрямована діяльність, яка полягає у засвоєнні знань, вироблених людством з метою підготовки дітей до майбутньої самостійної трудової діяльності.

Праця – свідома діяльність людин, спрямована на створення матеріальних і духовних благ. Вона є необхідною умовою існування та розвитку людини. Праця – це жива єдність фізичного та психічного. Це та діяльність, в історичному розвитку якої вдосконалювалася психіка, відбувалося становлення свідомості. Перша і необхідна умова будь – якої праці – наявність мети зокрема, створити певний продукт. Праця буває фізична і розумова.

Контрольні запитання

  1. У чому полягає докорінна відмінність поведінки тварин від діяльності людини?

  2. Охарактеризуйте основні компоненти діяльності.

  3. Чи завжди людська діяльність опосередковується суспільним досвідом?

  4. У чому полягає суть процесів інтеріоризації і екстеріоризації? Відповідь обгрунтуйте прикладами.

Психологія спілкування

План

  1. Спілкування. Аспекти спілкування:

- комунікативний аспект;

- інтерактивний аспект;

- перцептивний аспект;

  1. Функції спілкування.

  2. Поняття про конфлікт.

  3. Функції конфлікту.

  4. Види і типи конфліктів.

  5. Стилі поведінки в конфліктних ситуаціях.

Ключові поняття: спілкування, комунікативний аспект, інтерактивний аспект, перцептивний аспект, невербальні засоби комунікації, вербальні засоби комунікації, стилі спілкування, соціальні стереотипи, конфлікт, конфліктна ситуація, функції конфлікту, конструктивні і деструктивні конфлікти, компроміс, співробітництво, уникнення, змагання, пристосування.

Спілкування – процес взаємодії між двома чи кількома особами, що полягає в обміні інформацією пізнавального чи емоційно – оцінного характеру.

Аспекти спілкування

1. Комунікативний аспект спілкування – обмін між його учасниками різною інформацією: знаннями, думками, почуттями. Існує дві групи засобів передачі інформації:

- невербальні засоби комунікації («Говоримо голосом, а спілкуємось усім тілом». Публіцій), до них відносяться зовнішність людини, міміка, жести, просторове розміщення співрозмовників, сміх, сльози, обмін поглядами, шкірно – м’язовий контакт, обмін предметами, фотографіями, малюнками.

- вербальні (словесні) засоби комунікації - мовлення, значення якого є водночас і носієм знань, і знаряддям пізнавальної діяльності. Тому спілкування не лише передача інформації, а й її створення. Різновиди мовлення: усне (монолог, діалог, полілог) і письмове.

2. Інтерактивний аспект спілкування – характеризує організацію взаємодії між його суб’єктами. Рівень спілкування залежить від характеру відносин, що склалися між суб’єктами спілкування.

Рівні спілкування:

- офіційний (формальний);

- неофіційний (неформальний).

3. Перцептивний аспект – характеризує особливості сприймання і взаєморозуміння партнерами один одного.