Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ММВПТ доїльні установки.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
3.44 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

«ХЕРСОНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ»

БІОЛОГО-ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Кафедра технологій переробки та зберігання с.-г. продукції

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

до виконання лабораторної роботи „Доїльні установки”

з дисципліни „Машини і механізми виробничих процесів у тваринництві”

для спеціальності 6.090102 „Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва”

Частина1.

Херсон - 2012

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА.

ТЕМА: ДОЇЛЬНІ УСТАНОВКИ (АД-100; ДАС-2Б; АДМ-8)

МЕТА: Вивчити будову, принцип роботи і технологічні регулювання установок.

ЗАВДАННЯ: Ознайомитись з будовою установки АД-100, особливостями конструкції її складових; ознайомитись з будовою установки ДАС-2Б, особливостями його конструкції; особливостями встановлення і експлуатації АДМ-8

ОБЛАДНАННЯ: доїльна установка АДМ-8, плакати, схеми, відеоматеріал, мультимедійні презентації

Програма роботи.

  1. Вивчити схему розміщення обладнання доїльних установок в корівнику.

  2. Вивчити розміщення обладнання.

  3. Замалювати схему установки доїльних установок.

  4. Оформити звіт.

Контрольні запитання.

  1. Для чого призначені доїльні установки ДАС-2Б; АДМ-8; УДС-3А

  2. Промивання і дезинфекція установок

  3. Послідовність технологічних операцій.

  4. Які збірні одиниці монтують в машинному, в молочному і мийному відділеннях?

Теоретична частина

Залежно від технології виробництва молока та способу утримання корів існує кілька варіантів організації доїння корів:

  • у стійлах переносними або пересувними апаратами зі збиранням молока у відро або бідони;

  • переносними апаратами у стійлах зі збиранням молока у молокопровід;

  • у стаціонарних доїльних станках, обладнаних у доїльних залах або на доїльних майданчиках;

  • у доїльних станках пересувних доїльних установок на пасовищах і літніх таборах.

Згідно з цими технологіями доїння доїльні установки класифікують за такими основними ознаками: умовами експлуатації - стаціонарні і пересувні; місцем розміщення корів під час доїння - у стійлах і станках доїльної установки; станом станків під час доїння - нерухомі і рухомі (конвеєрні); способом входу і виходу корів у станки - з індивідуальними і груповими станками; взаємним розміщенням станків - радіальне, паралельне, послідовне (типу «Тандем»), під кутом (типу «Ялинка»); способом збирання молока, що надходить від доїльних апаратів - з доїнням у відра (бідони) і в молочний трубопровід (молокопровід).

Доїння корів у стійлах застосовують, якщо спосіб утримання корів прив'язний, стійлово-пасовищний або стійлово-табірний. Доїння у стійлах передбачає збирання молока у переносні відра, а також у молокопровід, за допомогою якого воно транспортується на первинну обробку і тимчасове зберігання.

Під час доїння у стійлах відсутні операції по переміщенню тварин до місць доїння, у більшій мірі може забезпечуватись індивідуальний догляд за тваринами, що є важливим при їх використанні в родильних відділеннях, карантинах та ізоляторах.

Під час доїння молока в переносні відра можливий найпростіший набір технічних засобів, що є основною перевагою використання даного типу доїльних установок. До них відносять установки вітчизняного виробництва АД-100, ДАС-2Б, а також установки для малих фермерських господарств типу УІД-1, УІД-5 та інші. Але використання таких установок потребує найбільші затрати праці у зв'язку з наявністю операцій щодо переміщення доїльних апаратів вздовж фронту доїння і перенесення молока операторами вручну до молочного відділення. Фільтрування молока здійснюється в кормових проходах корівника або в молочному відділенні з використанням відкритих фільтрів-цідилок, що збільшує бактеріальне обсіменіння молока і в деяких випадках появі стороннього запаху в молоці.

Доїння у стійлах у молокопровід забезпечує поліпшення якості молока і підвищення продуктивності праці за рахунок відсутності ручних операцій транспортування молока, дозволяє створити окрім транспортування молока ще і його первинну обробку (облік, очищення, охолодження). Але значна довжина молокопроводів вимагає додаткових матеріальних затрат і ускладнення технічного обслуговування.

Навантаження на одного оператора, якщо доїння проводиться у переносні відра, становить 16-20 корів, а при доїнні у молокопровід - до 50 корів.

Технологія доїння у відра може бути рекомендована на малих фермах (фермерських господарствах), при нестачі коштів при впровадженні машинного доїння, а також у випадку надлишку трудових ресурсів. Доїння у стійлах у молокопровід можна рекомендувати при потоково-цеховій системі виробництва молока.

ДОЇЛЬНІ АГРЕГАТИ АД-100А, АД-100Б, ДАС-2Б

Доїльні агрегати АД-100А, АД-100Б, ДАС-2Б призначені для доїння корів у стійлах корівників або стаціонарних літніх таборів у переносні відра.

Вони комплектуються доїльними апаратами (1) (10 комплектів), вакуум-лінією (2), двома ручними візками для перевезення молочних бідонів (3), пристроєм для миття та дезінфекції доїльних апаратів (4), шафою для запасних частин (рис 1, рис 2).

Вакуумна лінія призначена для створення, транспортування (подачі) вакууму і регулювання його значень. Складається з вакуумного насосу (вакуумустановка УВУ-60/45) (1), вакуум регулятора (2), вакуум балона (3), вакуумметра (4), магістральних та робочих вакуум проводів з кранами для підключення доїльних апаратів (5). (рис. 3)

Рис.1 Схема доїльного агрегату АД-100 (ДАС-2Б)

Рис.2 Розташування доїльного агрегату АД-100 (ДАС-2Б) в корівнику

Рис.3 Схема вакуумної лінії

Технологічні операції виконуються у такій послідовності. Спочатку вручну доставляють доїльні апарати і підключають їх до вакуумних кранів. Потім готують вим'я першої корови до доїння, встановлюють доїльні стакани на дійки, піднімають колектор і притискають стакани до вим'я. Пересвідчуються, чи надійно утримуються стакани на дійках. Переходять до сусідньої пари корів, повторюють ці операції і переходять до першої корови, де у кінці доїння виконують машинне додоювання (не більше 30с). Для цього однією рукою відтягують підвісну частину доїльного апарата від колектора вниз і вперед, іншою рукою виконують легкий масаж вим'я. Потім перекривають вакуум (шляхом закриття клапана колектора), відтискаючи пальцем присосок одного з доїльних стаканів, впускають в нього повітря і плавно знімають стакани з дійок. Описаний цикл повторюють з кожною коровою. У період між циклами доїння при досягненні маси доїльного відра з молоком 14-15 кг молоко з відра виливають у бідони, які знаходяться в проході корівника. Бідони з молоком підвішують за ручку на гачок візка і перевозять до молочного відділення.