Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ММВПТ доїльні установки.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
3.44 Mб
Скачать

Доїльна установка адм–8

Доїльна установка АДМ–8 призначена для механізації доїння корів у стійлах, транспортування видоєного молока в молочне відділення, групового обліку (від 50 корів), фільтрації, охолодження та подачі його в танки для тимчасового зберігання.

Доїльну установку випускають у двох модифікаціях: АДМ–8А–1 і АДМ–8А–2, які обслуговують відповідно 100 і 200 голів.

Технологічні частини установки АДМ-8 розміщуються в машинному, мийному, молочному відділеннях і в корівнику.

В машинному відділенні розміщують вакуумнасоси (1), вакуумбалони (2), вакуумрегулятор (3), вакуумметр (4). Винесення вакуумнасосів в окреме відділення зменшує рівень шуму і попереджує забруднення молока мастилом і ін. матеріалами.

В молочному відділенні розміщуються групові лічильники молока (5), молокозбірник (6), молочний насос (7), патронний фільтр (8), пластинчастий охолодник (9), танк для збору і зберігання молока (10).

В мийному відділенні (може суміщатись з молочним) розміщується шафа запасних частин (11), стенд для промивання апаратів (12), нагрівачі води (13), власне доїльні апарати (17).

В корівнику розміщується вакуумпровід магістральний (14) і чотири гілки робочого вакуумпроводу (15), молокопровід з кранами підключення доїльних апаратів (16).

Рис 4. Розташування доїльної установки АДМ-8 в корівнику

Вакуумпровід виготовлений із сталевих труб і являє собою чотири тупикових гілки. На магістральному вакуумпроводі рекомендується встановлювати диференціальні клапани. Вони забезпечують менше розрідження в вакуумпроводі в порівнянні з молокопроводом, це дозволяє вирівнювати вакуумметричний тиск в підсосковій і міжстінний камерах доїльнних стаканів при інтенсивній молоковіддачі.

Молокопровід складається зі скляних і поліетиленових труб, молочно-вакуумних кранів, з'єднаних муфтами. Молокопровід утворює замкнуту петлю, яку поділяють за допомогою роздільника під час доїння на дві гілки.

У найбільш віддалених точках гілок молокопроводу встановлені головні регулятори вакууму, що забезпечують постійний рівень вакууму й підсмоктування повітря для транспортування молока.

У місцях перетину молокопроводу з кормовим проходом при використанні мобільних кормороздавачів монтують пристрої для підйому молокопроводу в перервах між доїннями. У корівниках на 200 корів встановлюють по 6 таких пристроїв.

Рис 5. Схема доїльної установки АДМ-8

Лічильник молока призначений для групового обліку молока від групи 50 корів, що видоюються одним оператором машинного доїння.

Повітрерозділювач, що складається з молокозбірника і запобіжної камери, служить для поділу молочно-повітряного потоку на складові компоненти та виведення молока.

Виведення молока з системи проводиться молочним насосом марки НМУ-6. Насос включається автоматично, коли молокозбірник заповниться молоком до певного рівня, спливе поплавок датчика з магнітом і замкнуться верхні контакти. Нижні контакти відключають насос, тому в молокозбірнику завжди залишається порція молока, що запобігає потраплянню повітря в молочний насос. Для виведення останньої порції молока насос включають кнопкою ручного управління на пульті.

Фільтр призначений для очищення молока від механічних домішок. Фільтруючий елемент виконаний у вигляді мішечка з лавсану, надівається на напрямну патрона і вставляється в циліндричний корпус.

Пластинчастий охолоджувач молока призначений для охолодження молока холодною водою. На його пластинах певним чином наклеєні гумові прокладки. За рахунок чергування пластин рух молока організовується так, що по одній половині охолоджувача молоко піднімається по зазорам між пластинами, а по другій - опускається. Рух води організовано зустрічним потоком по сусіднім зазорам.

Робочий процес установки при доїнні протікає наступним чином. При роботі вакуум установки створюється вакуум в вакуумбалоні, потім він поширюється по магістральному повітропроводу в молокозбірник, потім в лічильник молока і через перемикач - в молокопровід, а також через диференціальний клапан в вакуумпровід. При підключених доїльних апаратах молоко з вимені корів відсмоктується в молокопровід (при контрольних доїннях воно проходить через лічильники УЗМ-1А), по молокопроводу воно надходить в лічильники молока, звідки порціями по одному літру відсмоктується в молокозбірник. У міру заповнення молокозбірника молоко відкачується насосом, проходить через фільтр, охолоджувач і надходить у ємність для зберігання.

ТЕХНІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДОЇЛЬНИХ УСТАНОВОК.

Показники

АД-100Б

ДАС-2Б

АДМ-8А

комплектація І

комплектація ІІ

Поголів’я, яке обслуговує машина, гол

100

100

100

200

Кількість операторів, чол.

3-4

3-4

2

4

Кількість тварин, що об-слуговується одночасно

8

8

6

12

Пропускна можливість, гол./год.

50

64

50

100

Тип доїльного апарату

„Волга”, АДУ-1

ДА-2М

ДА-2М, АДУ-1