Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка стационар.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
496.13 Кб
Скачать

Контрольні запитання

  1. Як слід розуміти твердження, що психічні явища є суб’єктивним відображенням об’єктивного світу?

  2. Чим зумовлена поява психіки у живих істот? Охарактеризуйте функції психіки.

  3. Опишіть основні характеристики свідомості.

  4. У чому полягає основна відмінність природного експерименту від спостереження?

  5. У чому полягає основна відмінність напрямків психології? Яке значення вони мають для сучасної психології?

  6. Які основні завдання стоять перед сучасною психологією?

  7. Чому, на Вашу думку, психологію слід вивчати фахівцю - аграрнику?

Особистість: загальна характеристика

План

  1. Розвиток особистості як складний і динамічний процес.

  2. Структура особистості.

  3. Періодизація розвитку людини.

  4. Чинники розвитку особистості.

  5. Здібності.

Ключові поняття: індивід, людина, особистість, індивідуальність, універсум, соціалізація, чинники розвитку особистості, здібності, задатки.

Людина народжується на світ з генетично закладеними в неї потенційними можливостями стати саме людиною. Немовляті притаманні анатомічні та фізіологічні властивості тіла, мозку, що належать тільки людині. Вони забезпечують у перспективі оволодіння прямоходінням, знаряддями праці та мовою, розвиток інтелекту та самосвідомості тощо. З моменту народження дитина потрапляє у сферу дії економічних, морально – політичних та ідеологічних суспільних відносин, які через спілкування і активну діяльність розвивають її соціальні якості і формують її як особистість. Це тривалий і складний процес який має історичний характер. Як багатогранне і динамічне утворення особистість завжди змінюється й розвивається. Для психолого – педагогічного аналізу процесу розвитку особистості слід чітко диференціювати поняття: «людина», «індивід», «особистість», «універсум», «індивідуальність».

Людина – продукт та суб’єкт суспільно – історичної діяльності, єдність фізичного та психодуховного, генетично зумовленого та при життєво сформованого. Людина - біологічна істота, яка належить до класу ссавців виду Homo sapiens. У неї генетично задана особлива тілесна організація, істотними ознаками якої є прямоходіння, наявність пристосованих до праці рук, високо розвинутий мозок.

Індивід (від лат. Individuum – неподільне) – це окремо взята людина в сукупності всіх притаманних їй якостей: біологічних, фізичних, соціальних, психологічних. Це продукт філогенетичного і онтогенетичного розвитку, представник виду «Homo sapiens». Це людська біологічна основа розвитку особистості у певних соціальних умовах.

Розвиток особистості – це процес формування особистості, як соціальної якості індивіда в результаті його соціалізації. Для того щоб індивід став особистістю він повинен пройти процес соціалізації – процес і результат засвоєння і активного відтворення індивідом соціального досвіду, який здійснюється у спілкуванні і діяльності.

Особистість – людина, яка досягла такого рівня розвитку, що дозволяє вважати її носієм свідомості, здібної до самостійної творчої діяльності. Це - системна соціальна якість, якої набуває індивід у предметній діяльності та спілкуванні, що характеризує рівень і якість вияву в нього суспільних відносин. Особистість - категорія суспільно – історична.

Індивідуальність - це поєднання психологічних особливостей людини, що визначають її самобутність, її відмінність від інших людей, своєрідність психіки та особистості індивіда, її неповторність.

Універсум – найвищий рівень розвитку особистості, що знаходить прояв у творчій діяльності, результати якої мають значення для всього людства (Ньютон, Дарвін, Ейнштейн та ін.).

Структуру особистості розглядають по-різному. Психолог К. Платонов у структурі особистості виокремлює чотири підструктури:

Перша підструктура – біологічно зумовлені психічні функції особистості, статеві і вікові особливості та їх паталогічні зміни, що великою мірою залежать від фізіологічних і морфологічних особливостей мозку і нервової системи.

Друга підструктура – підструктура форм відображення. Вона охоплює індивідуальні особливості психічних процесів, що формуються протягом соціального життя і специфічно виявляються в пізнавальній та емоційно – вольовій діяльності людини.

Третя підструктура – підструктура досвіду (знання, вмінння, навички, звички), який набувається у процесі навчання, виховання, трудової діяльності, активної взаємодії з соціумом.

Четверта підструктура – спрямованість особистості, яку розуміють як сукупність стійких мотивів діяльності, моральних якостей, установок, стосунків з іншими людьми. Спрямованість особистості визначається суспільним буттям людини.

Загалом, психологічна структура особистості дуже складна і багатогранна. Пізнавальна, емоційно-вольова діяльність особистості, її потреби, інтереси, ідеали та переконання, самосвідомість тощо – це складові духовного життя особистості, які перебувають у складній взаємодії і в своїй єдності становлять її «Я – концепцію», що керує всіма аспектами внутрішнього життя та його проявами в діяльності та стосунках з іншими людьми.

Періодизація розвитку людини

Період

Вік

1

Фаза новонародженості

1 – 2 місяці

2

Стадія немовляти

До 1 року

3

Раннє дитинство

1 – 3 роки

4

Дошкільне дитинство

4 – 6 років

5

Молодше шкільне дитинство

7 – 10 років

6

Підлітковий вік

11 – 15 років

7

Рання юність

16 – 17 років

8

Юність

18 – 23 роки

9

Молодість

24 – 30 років

10

Розквіт

31 – 40 років

11

Зрілість

40 – 55 років

12

Старість

А) Похилий вік

Б) Старечий вік

В) Довголіття

55 – 75 років

75 – 90 років

Понад 90 років

Розвиток особистості

Сутність

Процес кількісних і якісних змін в організмі людини. Біологічне в людині характеризується фізичним розвитком. Соціальний розвиток знаходить відбиток в психічній, моральній, інтелектуальній еволюції людини.

Чинники впливу (зовнішні, внутрішні)

Спадковість, середовище, виховання

Макрофактори: космос, планета, суспільство, держава, географічні умови, соціально – економічні умови;

Мезофактори: етнос, регіон, засоби масової інформації;

Мікрофактори: сім'я, родичі, коло друзів тощо;

Активність особистості;

Рушійні сили

Зовнішні і внутрішні суперечності:

  • загальні та індивідуальні суперечності: «хочу-можу», «знаю-не знаю», «є-немає» тощо;

Суперечності:

  • між потребами людини і можливостями їх задоволення:

  • між вимогами суспільства, дорослих і наявним рівнем розвитку особистості тощо (В. Крутецький).

Врахування особливостей

  • вікових, індивідуальних;

  • нерівномірності розвитку;

  • сензитивних періодів;

  • акселерації;

  • провідної ролі навчання в розвитку особистості

(Л.Виготський)

Результат

Становлення людини як біологічного виду і соціальної істоти.