Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка стационар.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
496.13 Кб
Скачать

Мета вивчення дисципліни:

Ознайомити студентів із загальними психологічними проблемами, що виникають у процесі професійної діяльності, розкрити загальні психологічні механізми реалізації людиною свого спадкового і набутого потенціалу, на основі сучасних психологічних знань сформувати чітке уявлення про особистість, структуру та форми її прояву, сформувати систему психологічних знань про соціальні взаємодії у трудовому колективі та ділове спілкування, розкрити значення психологічних знань для здійснення випускником вищої аграрної школи управлінської діяльності та самоуправління.

У результаті вивчення курсу «Основи психології» студент повинен:

а) оволодіти системою знань про:

  • структуру особистості та чинники впливу на її формування;

  • особливості перебігу пізнавальних та емоційно – вольових процесів;

  • структуру трудової діяльності та засоби підвищення її ефективності;

  • прояви індивідуальних властивостей особистості у діловому спілкуванні та трудовій діяльності;

б) уміти:

  • вивчати і ураховувати власні індивідуальні психологічні властивості та особливості особистості співробітників при організації їх трудової діяльності;

  • застосовувати та інтерпретувати власні психічні стани та особливості міжособистісних стосунків у трудовому колективі;

  • здійснювати психологічний аналіз конфліктних ситуацій, які можуть виникнути в процесі трудової діяльності, вміти їх вирішувати та попереджувати.

Пропоновані «Методичні рекомендації» підготовлені з метою допомоги студентам – аграрникам оволодіти основами психологічних знань та вміти використовувати їх у власному саморозвитку і самовдосконаленні, в сім'ї, у трудовому колективі та в оточуючому соціальному середовищі.

«Методичні рекомендації» містять вказівки щодо вивчення пропонованих навчальною програмою тем, проблемні завдання, індивідуальні творчі завдання, завдання і запитання для самоконтролю, завдання для самостійного опрацювання, джерела інформації, які стануть у нагоді при підготовці до семінарсько - практичних занять та самостійної роботи, а також для поглибленого вивчення тем, які особливо цікавлять студентів.

Психологія як наука

План

  1. Об’єкт та предмет психології як науки.

  2. Зв'язок психології з іншими науками.

  3. Методи сучасної психології:

  • Організаційні;

  • Емпіричні.

  1. Напрямки сучасної психології.

Ключові поняття: психологія, психіка, свідомість, метод, організаційні методи, емпіричні методи, експеримент, спостереження, самоспостереження.

Психологія - одна з наук, що вивчає людину, її життя і діяльність. Термін «психологія» походить із грецької мови psyche – душа; logos – вчення, що дослівно означає «наука про душу». Об’єктом вивчення психології є найскладніша сфера життєдіяльності людини – психіка. Психіка виникла на певному етапі розвитку матерії, з появою у живих організмів особливої форми подразливості – чутливості, або здатності до відчуття. Як форма відображення дійсності високоорганізованою матерією – мозком, психіка характеризується низкою особливостей.

По-перше, психічне відображення має активний характер, пов’язане з пошуком та добором способів дій, що відповідають умовам середовища.

По-друге, психічне відображення має випереджальний характер, забезпечує функцію передбачення в діяльності і поведінці.

По-третє, кожний психічний акт є результатом дії об’єктивного через суб’єктивне, через людську індивідуальність, що накладає відбиток своєрідності на її психічне життя.

По-четверте, у процесі активної діяльності психіка постійно удосконалюється і розвивається.