Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка стационар.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
496.13 Кб
Скачать

Контрольні запитання:

Порівняйте особливості типів темпераменту.

1. Чотири приятелі з яскраво вираженими рисами темпераменту запізнилися в театр. Як вони поводяться в цій ситуації? Визначте, хто з них має відповідний тип темпераменту.

Перший почне сперечатися з білетером, прагнучи проникнути у партер на своє місце. Він запевняє, що годинник в театрі поспішає, що він нікому не заважає, а відтак спробує відтиснути білетера і проникнути на своє місце.

Другий одразу збагнув, що в партер його не пустять, але на верхні яруси пройти простіше, і побіг сходами вгору.

Третій побачивши, що в зал не пускають, подумав: «Перший акт завжди нецікавий. Піду поки до буфету і зачекаю антракту».

Четвертий сказав: «Мені завжди не щастить. За який час вперше вибрався до театру і то невдало». І поїхав додому.

2. Уявіть собі, що в кімнаті граються п’ятирічні діти. Раптом вікно розбилося і в кімнату влетів з вулиці м’яч. Миколка тут же схопив його, підбігши до вікна та азартно жестикулюючи , став щось кричати хлопчикові, що розбив вікно. Іванко також схопився і підбіг до вікна. Дмитрик став збирати розбите скло. А Андрійко, почувши звук розбитого скла, сховався за шафою.

Хто з них холерик, флегматик, сангвінік і меланхолік?

3. Визначіть який тип акцентуації, притаманний кожній з наведених осіб:

Роман, учень 8 класу.

Добре розвинений фізично, володіє яскравими ознаками здоров’я – рум’яні щоки, розвинена мускулатура, впевнена хода. До всіх в школі відноситься дружелюбно, але навчається погано, перш за все через відсутність позитивної мотивації до навчання. На початку уроку звичайно старанно береться до роботи, але згодом починає відволікатися, розважати себе та оточуючих. Отримавши зауваження або погану оцінку, затихає, але згодом поводить себе так ніби нічого не сталося. На зауваження вчителя відповідає обіцянкою добре поводитися, але швидко про неї забуває. Яскравою рисою Романа є його практично незмінний позитивний настрій, посмішка, блиск очей.

Сергій, учень 10 класу.

За період спілкування з ним яскраво спостерігалися періоди: коли він був активним, балакучим, рухливим, і навпаки ці періоди змінювалися на періоди, коли він уникав галасливих компаній і надавав перевагу самотності, сидячи на перервах за партою чи прогулюючись по класу. Явно змінювалося і його відношення до навчання: від повного зацікавлення заняттями і оцінками до повної байдужості (два так два). У відповідь на докори вчителів щодо нерівності навчання Сергій ще більше замикався у собі, починав на уроках займатися сторонніми справами, але не заважав перебігу уроку. У пориві відвертості Сергій сказав, що часто відчуває смуток, який раптово змінюється роздратуванням по відношенню до навколишніх та до себе.

Олександр, учень 9 класу.

Зовнішньо привабливий юнак, непогано розвинений фізично. Уважно слідкує за своєю зовнішністю, але до навчання байдужий. Жодного завдання, яке потребує самоконтролю , вірно не виконує. Часто покидає виконання завдання, навіть якщо знає, що за це отримає негативну оцінку. Однак настроєний завжди оптимістично, періодично демонструє видимість наполегливості та активності (наприклад підіймає руку, але не знає відповіді). Намагається вступати зі вчителями в дискусію, підкреслити оригінальність свого розуму. В класі до Сергія відносяться, як до людини несерйозної, невідповідальної, на яку не можна покластися.

Антон - герой оповідання Шевченка Л. «Помисливий».

Антон ходив похмурий, млявий, працював неохоче, а вдома щомиті гримав на сина та на жінку. Мав узагалі лайливу вдачу, певно, це йому передалося від баби, яка гірко кляла все на світі, скільки й віку мала. Антон, людина сучасна, прокльонами звісно не сипав, та коли щось було не до вподоби, вибухав миттю, наливаючись тяжкою злістю, лякаючи своїх домашніх лев’ячим криком. Щоправда швидко і відходив, часом навіть клявся в душі, що так погарячкував, але вдіяти з собою нічого не міг.