Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФІЛОЛОГИ Програма Максименко_Педагогічни менедж...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
456.7 Кб
Скачать

Змістовий модуль ііі. Організаційно-методичні аспекти педагогічного менеджменту в школі

Лекція 9. Методична робота в школі (2 год.)

Основне завдання та зміст методичної роботи в школі. Наукова організація праці (НОП) в школі – основа вдосконалення навчально-виховного процесу. Принципи НОП.

Структура, зміст та форми методичної роботи в школі. Планування методичної роботи. Мета створення методичних об’єднань (МО) вчителів в школі, районі, місті.

Форми роботи методичного об’єднання. Участь вчителя в роботі МО і в методичній роботі школи. Форми підвищення кваліфікації вчителя: самоосвіта, участь в роботі МО, відкриті уроки, участь у педагогічних читаннях, конференціях, семінарах, школі педагогічної майстерності та ін. Атестація вчителів. Навчання вчителя на курсах підвищення кваліфікації.

Основні поняття теми: сутність і принципи НОП в школі; структура, зміст та форми методичної роботи в школі; методичні об’єднання вчителів: структура, зміст і форми роботи; участь вчителя у роботі методичного об’єднання; самоосвіта вчителя.

Семінар 7. Методична робота в школі (2 год.)

Лекція 10. Планування і облік роботи і школі (1 год.)

Сутність, необхідність та роль планування в роботі школи. Наукові основи (принципи) планування роботи школи: науковості, наступності та перспективності, конкретності, неперервності та координації тощо. Види планів, їх роль у діяльності вчителя, педагогічного колективу. Характеристика річного плану роботи школи. Плани, які складає вчитель, їх характеристика. Облік роботи школи.

Основні поняття теми: принципи планування роботи школи, види планів: річного, виховної роботи, календарно-тематичного, роботи методичного об’єднання, плану-конспекту уроку (ВС) тощо.

Семінар 8. Система планування роботи загальноосвітнього навчально-виховного закладу (2 год.)

Лекція 11. Робота школи з батьками (1 год.)

Основні напрямки (розділи) роботи директора, педагогів з батьками. Форми зв’язків школи, вчителів, класних керівників з батьками, що відображені в шкільних планах, планах роботи класних керівників (клоасоводів). Зміст і форми роботи школи по педагогізації батьків як провідного завдання у роботі з батьками.

Склад і зміст роботи батьківських комітетів (загальношкільного і класних) школи. Робота школи з комісіями при райвиконкомах «Сприяння сім’ї та школі». Робота в школі в мвкрорайоні.

Основні поняття теми: педагогізація батьків: зміст, напрямки, форми; планування роботи з батьками; батьківські комітети: склад, зміст і форми роботи.

Змістовий модуль іv. Впровадження сучасних педагогічний ідей та досвіду в управлінську діяльність школи

Лекція 12. Педагогіка співробітництва як основа особистісно орієнтованого навчання (2 год.)

Сутність понять: досвід, передовий педагогічний досвід, новаторський педагогічний досвід.

Короткі відомості про вчителів – основоположників новаторської теорії "Педагогіка співробітництва", їх теоретичні авторські ідеї та провідні наукові праці.

Сутність педагогіки співробітництва.

Характеристика провідних принципів новаторської теорії – педагогіки співробітництва.

Вчителі-новатори та їх новаторство. Сутність педагогічної теорії «Педагогіка співробітництва». Основні положення теорії «Педагогіка співробітництва» та їх характеристика: учіння без примушення, ідея складної мети, ідея опори, специфіка оцінювання навчальних досягнень учнів, вільний вибір у навчанні, випереджувальне навчання, ідея відповідності форми змісту, самоаналіз учнем своєї діяльності, інтелектуальний фон класу, особистісний підхід до учня тощо.

Основні поняття теми: сутність понять: досвід, передовий педагогічний досвід, новаторський педагогічний досвід; відомості про вчителів-новаторів, їх новаторські педагогічні ідеї, основні праці; зміст основних положень новаторської теорії «Педагогіка співробітництва».

Семінар 9. Педагогіка співробітництва – гуманна педагогіка (2 год.)

Лекція 13. Передовий педагогічний досвід (ППД) (2 год.)

Сутність понять: досвід, передовий педагогічний досвід, новаторський педагогічний досвід, зразковий педагогічний досвід; індивідуальний та колективний досвід; дослідницький та раціоналізаторський. Критерії оцінки передового педагогічного досвіду: актуальність, новизна, результативність, стабільність, перспективність. Виявлення та вивчення ППД: визначення проблеми та об’єкта для вивчення досвіду, попереднє вивчення досвіду, втілення провідних педагогічних ідей досвіду. Рівні узагальнення досвіду: науковий, методичний, практичний. Впровадження в практику досягнень ППД та педагогічної науки (форми впровадження: школа ППД, науково-практичні конференції, педагогічні читання, захист ППД на засідання педагогічної ради, на засіданнях МО, тижні педагогічної майстерності, відкриті уроки, публікації, методичні поради, вказівки, рекомендації тощо).

Основні поняття теми: сутність понять: досвід, ППД, новаторський ПД та ін.. Критерії оцінки ППД. Етапи вивчення ППД. Рівні узагальнення досвіду. Форми впровадження ППД.

Лекція 14. Внутрішкільний контроль (2 год.)

Внутрішкільне керівництво і контроль, планування роботи.

Система планування і види планування: перспективний план роботи; річний, календарний, календарно-тематичний плани; розклад уроків, недільний план, плани роботи класних керівників, громадських організацій, методичних об’єднань, факультативів, гуртків; план роботи шкільної бібліотеки, роботи з батьками тощо.

Система обліку роботи в школі.

Принципи і методи внутрішкільного керівництва, його зміст та форми реалізації.

Організація внутрішкільного контролю за діяльністю учителів, вихователів, класних журналів, методоб’єднань.

Форми контролю та їх вдосконалення.

Основні поняття теми: сутність понять «керівництво освітою і школою», управління освітою і школою, контроль та внутрішній контроль; сутність і види планування роботи в школі; контроль за роботою вчителя, класного керівника, методичного об′єднання тощо, форми і методи внутрішнього контролю, система внутрішнього контролю.

Семінар 10. Внутрішкільний контроль.