Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФІЛОЛОГИ Програма Максименко_Педагогічни менедж...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
456.7 Кб
Скачать

Пояснювальна записка

Робоча навчальна програма з дисципліни «Педагогічний менеджмент» є нормативним документом Київського університету імені Бориса Грінченка, який розроблено кафедрою теорії та історії педагогіки на основі освітньо-професійної програми підготовки бакалаврів відповідно до навчального плану для всіх педагогічних спеціальностей денної та заочної форм навчання.

Робочу навчальну програму укладено згідно з вимогами кредитно-модульної системи організації навчання. Програма визначає обсяг знань, якими повинен опанувати бакалавр відповідно до вимог освітньо-кваліфікаційної характеристики, алгоритму вивчення навчального матеріалу дисципліни «Педагогічний менеджмент», необхідне методичне забезпечення, складові та технологію оцінювання навчальних досягнень студентів.

«Педагогічний менеджмент» є складовою частиною дисциплін психолого-педагогічного блоку. Її вивчення передбачає розв′язання низки завдань фундаментальної професійної підготовки майбутніх педагогів.

Останнім часом поняття «менеджмент» і «менеджер» входять до вжитку у навчально-виховних закладах національної системи освіти. Менеджмент в освіті (педагогічний менеджмент) – це комплекс принципів, методів, організаційних форм та технологічних прийомів управління навчально-виховним та навчально-пізнавальним процесами, які спрямовані на підвищення ефективності цих процесів в умовах розвитку ринку освітніх послуг. Саме під цим кутом зору і створені зміст та структура курсу «Педагогічний менеджмент».

Програмою передбачається поглиблене вивчення теоретичного матеріалу: понять, категорій, закономірностей педагогічних процесів; традиційних прогресивних та нових ідей, положень, концепцій, теорій. У відповідності зі змінами, що відбуваються в структурі національної системи освіти, пропонується ознайомлення студентів з особливостями діяльності різних навчально-виховних закладів нового типу, з тенденціями оновлення нового змісту освіти та зі специфікою управлінської діяльності різного рівня в загальноосвітніх установах.

Програма орієнтує також на ознайомлення студентів з сучасними науково-педагогічними дослідженнями, з передовим та новаторським педагогічним досвідом, що спрямовує студентів – майбутніх вчителів на теоретичне і практичне дослідництво в галузі педагогічного менеджменту.

Мета курсу – розкрити сутність «менеджменту» (управління) та його ролі в освіті; описати етапи реалізації педагогічного менеджменту: планування, мотивація, організація, контроль; розкрити закономірності розвитку освіти, її цілісність та системність; основні питання управління освітою і школою в нашій державі; принципи, методи, функції та структуру органів управління; планування та облік роботи в школі; зміст, види і методи внутрішкільного контролю. Особливу увагу приділити проблемі організації методичної роботи в школі, керівництва навчально-виховних процесом в умовах оновлення школи на сучасному етапі.

Найголовнішими завдання менеджменту в освіті та школі на сьогодні є:

  • основні види, функції та критерії ефективного педагогічного менеджменту;

  • стилі та роль менеджменту в школі (в освіті);

  • оптимізація системи управління освітою;

  • організація методичної роботи в школі на діагностичній основі в школі;

  • розробка науково обгрутованих методик оцінки якості діяльності педагога, адміністрації та школи в цілому;

  • організація внутрішкільного контролю в школі;

  • виявлення, вивчення, узагальнення та поширення передового педагогічного досвіду;

У процесі вивчення теоретичного курсу та під час семінарських занять студенти мають набути таких провідних знань та умінь:

  1. Аналізувати політику української держави щодо розвитку освіти в історичній ретроспективі.

  2. Виокремлювати принципи освіти, завдання загальноосвітніх закладів (Закон України «Про освіту»).

  3. Досліджувати пріоритетні напрямки розвитку освіти в Україні, виокремлювати тенденції підготовки фахівців у вищій школі з погляду перспектив її удосконалення (Національна доктрина розвитку освіти).

  4. З′ясовувати напрямки перетворень у галузі освіти на європейському просторі (на основі змісту Болонської декларації).

  5. Аналізувати типові навчальні програми, підручники, оцінювати їх зміст із погляду врахування дидактичних вимог.

  6. Здійснювати педагогічний аналіз форм і засобів навчання і виховання з позицій реалізації в них нових принципів.

  7. Вміти вирішувати типові задачі навчально-освітньої, організаційно-виховної та соціально-педагогічної діяльності вчителя ЗОШ.

  8. Застосовувати новітні підходи до моніторингу навчальних досягнень учнів.

  9. Знати завдання, зміст та форми методичної роботи в школі.

  10. Здійснювати під час педагогічної практики педагогічний менеджмент у навчально-виховному та навчально-пізнавальному процесах.

  11. Опрацьовувати наукову літературу про методи науково-педагогічних досліджень та здійснювати дослідження серед своїх колег-студентів із використанням окремих методів наукових досліджень: анкетування, тестування, вивчення продуктів діяльності.

Кількість годин, відведених навчальним планом на вивчення дисципліни, становить 108 год., із них 22 год. – лекції, 20 год. – семінарські заняття, 12 год. – індивідуальна робота, 6 год. – модульний контроль, 48 год. – самостійна робота та завершується вивчення бакалаврами навчальної дисципліни «Педагогічний менеджмент» іспитом.