Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФІЛОЛОГИ Програма Максименко_Педагогічни менедж...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
456.7 Кб
Скачать

Змістовий модуль іі. Наукові основи управлінської діяльності суб’єктів педагогічного процесу

Лекція 5. Керівництво освітою і школою (1 год.)

Поняття про управління як цілеспрямовану діяльність з метою розвитку, удосконалення, впорядкування. Демократизація і гуманізація системи управління народною освітою в Україні. Державний та суспільно-державний характер управління школою. Органи державного керівництва освітою. Інспектування роботи школи. Внутрішнє керівництво і контроль.

Адміністративно-управлінський персонал навчального закладу. Педагогічний персонал. Учбово-допоміжний та обслуговуючий персонал школи. Посадовий сертифікат як сукупність прав і обов’язків працівника.

Залежність особового складу навчального закладу від його типу.

Державні документи, що регламентують діяльність школи.

Побудова нової системи управління народною освітою в Україні.

Питання управління і керівництво школою в Законі України "Про освіту"; положення про дошкільні, загальноосвітні та вищі навчально-виховні заклади.

Статут середньої загальноосвітньої школи та концепція національної загальноосвітньої школи різних регіонів України.

Навчально-виховний процес і громадсько-політична діяльність у закладах освіти відповідно до Закону України "Про освіту".

Основні поняття теми: сутність управління освітою і школою, принципи управління, посадовий сертифікат, адміністративно-господарський персонал школи; документи, що регламентують діяльність школи, концепція розвитку освіти в Україні на сучасному етапі.

Семінар 4. Наукові основи управління навчально-виховними закладами (2 год.)

Лекція 6. Сутність, специфіка та значущість професії вчителя (2 год.)

Сутність професій вчителя. Суспільна (соціальна) роль вчителя. Функції реалізації вчительської професії: навчальна (дидактична), розвивальна, виховна. Професійна та непрофесійна педагогічна діяльність. Структура педагогічної діяльності. Види діяльності вчителя за освітньо-кваліфікаційною характеристикою (ОКХ) бакалавра: освітньо-навчальна, організаційно-виховна і соціально-педагогічна. Типові задачі вказаних видів діяльності вчителя. Знання та уміння, необхідна для розв’язання типових задач кожної з вказаних вище видів діяльності вчителя-бакалавра.

Основні поняття теми: вчитель, педагогічна діяльність, її структура; професіограма вчителя; функції вчителя у суспільстві, у навчально-виховному процесі; види діяльності вчителя, їх типові задачі та ЗУН, необхідні для здійснення видів діяльності.

Семінар 5. Професія вчителя у сучасному суспільстві (2 год.)

Лекція 7. Адміністрація школи. Учень школи (1 год.)

Адміністративно-управлінський персонал навчального закладу. Функціональні (посадові) обов’язки директора загальноосвітнього навчально-виховного закладу та його заступників з навчальної, виховної та господарської роботи. Види діяльності директора та його заступників.

Форми контролю директора (заступників) за діяльністю педагогічного колективу, його членів та учнів школи. Організація роботи в мікрорайоні та з батьками учнів. Координація роботи адміністрації школи через планування роботи в школі. Статут школи. Зв'язок адміністрації школи з місцевими органами управління. Права і обов’язки учнів школи.

Основні поняття теми: склад адміністративно-управлінського персоналу школи, їх посадові сертифікати, види і функції діяльності директора школи та його заступників, форми контролю їх за діяльністю педагогічного та учнівського колективів, права та обов’язки учня.

Лекція 8. Педагогічна рада школи. Рада школи (1 год.)

Педагогічна рада та громадська рада (Рада школи) в школі. Склад педагогічної ради та Ради школи. Основні завдання і зміст роботи педагогічної ради і Ради школи. Положення про педагогічну раду, Раду школи. Види педагогічної ради (загальні, малі). Голова і секретар педагогічної ради, прийняття рішення педагогічною радою. Планування засідань педагогічної ради, їх тематика. Відмінність у керівництві, складі та змісті роботи педагогічної ради та Ради школи. Напрямки роботи Ради школи як громадського органу школи.

Основні поняття теми: педагогічна рада, Рада школи, їх склад, умови створення, напрямки роботи, види педагогічної ради, керівництво педагогічної ради і Ради школи.

Семінар 6. Адміністрація школи. Учень школи. Педагогічна рада школи. Рада школи (2 год.)