Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T_B_Gritsenko.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
3.93 Mб
Скачать
    1. Наукові версії вчених про походження української мови.

    2. Стиль і час (дати загальну характеристику одного із стилів).

    3. Діалог. Особливості наукового діалогу.

    4. Нормативна і позанормативна лексика.

    5. Лексика української мови з погляду сфер вживання.

    6. Активна і пасивна лексика української мови. Неологізми.

    7. Стилістично забарвлена лексика.

    8. Студентський сленг - це крок уперед у розвиткові мови? (Ваші роздуми і роздуми вчених над цією проблемою).

    9. Чому існує в мові жаргон і нецензурна лексика? (Ваші роз­думи і роздуми вчених над цією проблемою).

    10. До характеристики мовлення студентів НУБіП України.

    11. Мовний етикет телефонної розмови.

    12. Мовний етикет бесід, нарад, переговорів.

    13. Мовна культура авторів службових листів.

    14. Протокол та етикет.

    15. Національні традиції і ділові стосунки.

    16. Культура ділового службовця під час ділових прийомів.

    17. Мовний етикет української науки.

    18. Уніфікація і стандартизація мови службових записок.

    19. З історії розвитку офіційно-ділового стилю.

    20. Реклама, види реклам.

    21. Особливості мови рекламних текстів.

    22. Мовний аналіз текстів-написів на продуктових товарах.

    23. Елементи художнього стилю в усному мовленні.

    24. 24. Аналіз монологічного мовлення дикторів радіо та теле­бачення (що ведуть с/г програми).

    25. Учені-мовознавці про закони побудови тексту.

    26. Стаття як найтиповіший вид наукового тексту.

    27. Терміни в українській мові.

    28. Власне українські та інтернаціональні терміни в економіці (ветеринарії, механіці, агробіології, менеджменті, педагогіці тощо).

    29. З історії розвитку ветеринарної термінології.

    30. З історії словників української мови.

    31. Економічні (фінансові словники) українською мовою (їх за­гальна характеристика).

)

Ділова людина... Якою вона має бути? Діловий кабінет

Ідеальний кабінет має два чітко виділених функціональних про­стори: один - зі столом у центрі для вас, інший - зі зручно розстав­леними стільцями для неофіційних розмов. Такому розміщенню краще всього відповідає кабінет у формі перевернутої літери Г. Якщо вам і відвідувачам не подобається вигляд з вікна, нехай вікно завжди буде завішеним.

Стіл повинен бути як можна більшим. Але при цьому не повинні страждати розміри кабінету. Стіл - це свого роду трон. Відвідувач відразу повинен відчути ваш авторитет. Цей ефект можна підкрес­лити гарним видом з вікна чи гарною картиною, розміщеною симе­трично за вашою спиною.

У вас має бути звичайний, але солідний стілець, спинка якого має доходити до потилиці. Два добротних стільці для відвідувачів мають стояти перед вашим столом. Найбільш прийнятними кольо­рами для стільців є темно-бордовий, темно-зелений, колір натураль­ної шкіри. Відвідувач має сидіти перед вашим столом. Інше розмі­щення створює незручності. Якщо розміри кабінету дозволяють, можна поставити ще декілька зручних стільців. Документи можна тримати у шафі.

Інтер'єр кабінету визначає, який ви працівник і чим ви займа­єтесь. Тому потрібно намагатися, щоб ваш кабінет справляв що­найкраще враження, щоб його атмосфера сприяла вашій службо­вій кар'єрі, а не гальмувала її. З цього випливає, що ваш кабінет повинен відповідати нормам вашої установи, а також вашому становищу.

Подбайте про правильне освітлення вашого робочого приміщен­ня. Штучне світло повинне бути досить яскравим, щоб ви мали змо­гу працювати, але не настільки, щоб екран комп'ютера й папір пере­ливались, а у відвідувачів починала боліти голова. Сонячне світло також потрібно приглушувати в певні години, щоб воно не сліпило очі та не перегрівало приміщення.

Необхідно враховувати деякі моменти, що стосуються забарв­лення стін у робочому приміщенні; якщо стіни світлі, то і примі­щення здається просторішим, якщо темні - то ніби зменшується в розмірах. А от бірюзовий і пурпуровий кольори використовувати не рекомендується. Намагайтеся уникати активного синього та на­сиченого кольорів. Так само неприйнятий для робочої атмосфери й червоний колір. Натомість пропонуються пастельні кольори. Ме­блі чорного кольору надають кабінетові деякої урочистості, справ­ляючи на відвідувачів певне враження. Неоціненним атрибутом сучасних офісів є штучні квіти й деревця, які не відрізнити від справжніх. Така зелень не тільки є прикрасою кабінету, а й ство­рює певний настрій.

Якщо ви вирішили прикрасити ваш кабінет картиною, то помір­куйте, наскільки вона поєднується із загальною кольоровою гамою. Обираючи репродукцію, дбайте про імідж, який хочете створити, бо латаття Моне створює один настрій, а мати з дитиною - з малюнка Пікассо - зовсім інший образ. Ви повинні вибирати твори мисте­цтва залежно від типу вашої організації.

По можливості не користуйтеся телефоном із мікрофоном. Цим самим ви, по-перше, заважаєте людям, які працюють поряд, а, по-друге, всі будуть чути те, що говорить ваш співрозмовник, а це вже порушення права на конфіденційність. Захламлений стіл справляє неприємне враження. Тому будьте охайними, ніколи не кладіть на нього гребінець, косметику та інші особисті речі. 224 Українська мова за професійним спрямуванням

Намагайтеся не обідати за робочим столом. Якщо ж у вас не­має іншого виходу, ви повинні пересвідчитися, що поблизу немає нікого з клієнтів або відвідувачів, хто б міг це бачити, а після їжі обов'язково все приберіть (особливо крихти).

Якщо ви маєте звичку пити каву за робочим столом, користуй­тесь чашкою або склянкою, а не одноразовими паперовими чи плас- тиковими скляночками.

Спробуйте глянути на своє робоче місце очима сторонньої люди­ни, а потім дайте відповідь на питання: чи мав би я бажання зайти до людини, яка працює в такому кабінеті, а якщо так, - то що б цей кабінет розповів мені про свого господаря.

Ви повинні пересвідчитися, що кожен предмет вашого кабінету вибраний так, щоб підкреслити ваш образ. Не нагромаджуйте ви­падкових речей або дрібниць, які заважають вам удома.

Стежте, щоб у вашому кабінеті завжди було чисто й приємно.

Якщо вам для роботи обов'язково потрібні стоси паперу, вла­штуйте акуратну приймальню для відвідувачів, а поточну роботу виконуйте в іншій кімнаті. Якщо ж кабінет у вас досить маленький і вам належить лише стіл у великому приміщенні, користуйтесь ви­сувною шухлядою, куди будете ховати всі папери, як тільки до вас хтось завітає, або використовуйте ширму, що затуляє те, що не по­винні бачити сторонні.

Телефонні номери й документи, які доручили особисто вам, збе­рігайте так, щоб їх не міг випадково прочитати ваш співробітник або відвідувач.

Ділова жінка повинна уникати пастки, на яку може перетворити­ся її кабінет. Ось декілька порад:

  • стіни вашого кабінету повинні бути пофарбовані лише у стандартні кольори, загальноприйняті для службових при­міщень (голубий, бежевий тощо);

  • не ставте квіти на свій письмовий стіл;

  • непогано б мати в кабінеті костюм на зміну;

  • не варто виставляти на робочому місці фото свого чоловіка;

  • ваше крісло не повинно бути настільки масивним, щоб ви в ньому загубилися;

  • для вашого кабінету підійде акварель із зображенням вес­няного ранку або щось нейтральне, наприклад, натюрморт (З посібн.).