Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник з Інформаційних техноголій 1 частина.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
21.16 Mб
Скачать

Створення текстових рамок

Інформаційний бюлетень можна доповнити необхідною кількістю текстових рамок. У разі виникнення цієї потреби виконайте такі дії:

  • К лацніть на кнопці Надпись (Напис) на панелі інструментів Объекты (Об'єкти), що знаходиться на екрані праворуч.

  • Клацніть у потрібному місці сторінки публікації і, утримуючи кнопку миші натиснутою, намалюйте додаткову рамку. Клацніть у будь-якому місці текстової рамки для переходу в режим редагування.

  • За потреби змініть стиль тексту (шрифт, розмір і стиль символів), скориставшись панеллю інструментів Форматирование (Форматування), а потім починайте вводити з клавіатури свій текст.

Видалення текстових рамок

Для видалення однієї текстової рамки клацніть на ній правою кнопкою миші та виберіть команду Удалить объект (Видалити об'єкт).

Якщо потрібно видалити кілька об'єктів, клацніть лівою кнопкою миші у вільному від об'єктів місці і, утримуючи кнопку, перемістіть її для створення рамки вибору навколо всіх зайвих об'єктів.

Примітка: Для створення рамки вибору не слід наводити курсор на текстове поле або поле із зображенням. Курсор повинен мати вигляд стрілки.

Натисніть клавішу Delete або клацніть правою кнопкою миші в будь-якому місці рамки вибору групи об'єктів і виберіть у меню команду Удалить объект (Видалити об'єкт).

Відключення функції автоматичного розставляння переносів

Як правило, в готових шаблонах презентацій включена функція автоматичного розставляння переносів. Якщо потрібен текст без знаків перенесення, то потрібно її вимкнути.

  • Клацніть на текстовій рамці або рамці таблиці, де потрібно відключити функція автоматичного розставляння переносів.

  • У меню Сервис (Сервіс) виберіть команду Язык/Расстановка переносов (Мова/Розставляння переносів).

  • Зніміть прапорець Автоматически расставлять переносы в статье (Автоматичне розставляння переносів).

  • Клацніть на кнопці ОК

Робота з графічними об’єктами

Картинки. Перш за все це – елементи оформлення документа. Всі ці віньєтки, узори, автофігури і інше. Як і шрифти, все це – векторні об'єкти. А значить, при збільшенні їх якість не зміниться. Кожна з векторних картинок може складатися з великої кількості окремих об'єктів. І з будь-яким з цих об'єктів можна працювати індивідуально.

Фотографії – це растрові картинки, тому вони мають властивість втрачати якість при сильному збільшенні. І це треба мати на увазі, коли використовуєте растрові зображення з колекції картинок, файлу або з іншого документу.

Заміна и додавання зображень

Для заміни зображення у публікації двічі клацніть на ньому лівою кнопкою миші і вставте нове зображення, вибравши в меню Вставка (Вставка) команду Рисунок/Картинки (Малюнок/Картинки).

У області задач Коллекция клипов, що відображається в лівій частині екрана, для знаходження потрібного зображення введіть до поля Шукати ключове слово. Для того, щоб обмежити пошук зображеннями певного типу (наприклад, знайти лише фотографії), можна використати інші параметри пошуку, які задаються за допомогою списків Переглядати і Шукати об'єкти.

Клацніть на кнопці Почати. У полі результатів знайдіть зображення, яке буде використано в буклеті.

Або виберіть пункт Упорядочить картинки і додайте зображення із колекції Microsoft Office.

Клацніть на зображенні один раз, і воно буде вставлене до публікації.

Для додавання зображення в публікацію виконайте ті самі дії, тільки за межами існуючих рамок з малюнками.

Видаляються зображення так само, як і текстові рамки.

Введення підписів під зображеннями

Підписи дають змогу ввести додаткову інформацію про зображення. Для заміни підпису у готовому шаблоні виконайте такі дії:

  • Клацніть на текстовій рамці під зображенням. Збільшіть масштаб відображення підпису, кілька разів клацнувши на панелі форматування на кнопці Крупнее (Збільшити) .

  • Введіть з клавіатури текст підпису.

  • Клацніть поза межами текстової рамки.

Групування та розгрупування об'єктів

Після групування об'єктів їх можна опрацьовувати як єдине ціле: дзеркально відображати, обертати, змінювати розміри або переміщувати. Також можна одночасно змінювати атрибути всіх об'єктів у групі. Наприклад, ви маєте змогу змінити колір заливки або додати тінь до всіх об'єктів групи. Крім того, ви можете виконувати такі операції: вибирати об'єкти у групі та змінювати певні їх параметри без розгрупування; створювати додаткові групи в межах існуючих груп для формування складних малюнків; у будь-який час розгруповувати та перегруповувати об'єкти.

Для групування об'єктів виконайте наступні дії:

  • К лацніть на кнопці Выбор объектов (Вибір об'єктів) на панелі інструментів Объекты (Об'єкти), яка знаходиться на екрані ліворуч. Потім клацніть лівою кнопкою миші та, утримуючи її натиснутою, намалюйте рамку вибору навколо об'єктів, які потрібно об'єднати в одну групу. Курсор повинен мати форму стрілки.

  • Клацніть на кнопці Сгруппировать объекты (Групувати об'єкти) , розташованій у нижньому правому куті рамки вибору.

Для розгрупування об'єктів виконайте наступні дії:

  • Клацніть один раз на об'єктах, які потрібно розгрупувати.

  • Клацніть на кнопці Разгруппировать объекты (Розгрупувати об'єкти) , яка розташована в нижньому правому куті рамки вибору, а потім – поза межами об’єктів.