Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник з Інформаційних техноголій 1 частина.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
21.16 Mб
Скачать

Створення змісту.

Текстовий редактор Microsoft Word передбачає можливість автоматичного створення змісту тексту. Ця функція доступна тільки у тому випадку, якщо документ був створений за допомогою відповідних стилів (Звичайний, Заголовок1, Заголовок 2 і так далі Заголовок 3).

Вставка змісту здійснюється виконанням Вставка – Виноска – Зміст і покажчики..., у вікні що з’явилося перейдіть у вкладку Зміст, тут же можна вибрати стиль оформлення змісту і активізувати деякі параметри.

Зміст полегшує роботу з документом (а для деяких видів робіт – курсова, реферат і так далі – є обов’язковим елементом).

Крім того, зміст в документі, завантаженому в програмі Word, дозволяє швидко переходити від одного розділу до іншого (особливо це істотно коли документ об’ємний, містить багато розділів і графічних об’єктів, завантаження яких при простому перегляді документу займає деякий час). Переміщення за текстом за допомогою змісту здійснюється простим натисненням миші при курсорі, спрямованому на номер відповідної сторінки.

Таблиці в текстовому документі

Таблиці широко використовуються для наочного представлення даних в діловій кореспонденції, для впорядкування розташування відомостей, що містяться в документі. Таблиця дозволяють красиво розмістити абзаци один відносно одного або відносно ілюстрацій. Табличні дані вводяться в комірки, які утворюються при перетині рядків і стовпців. У комірку можна помістити будь-який об’єкт документу: текст, графіку і тому подібне.

Створення таблиці

Текстовий процесор дозволяє автоматизувати процес створення таблиць.

Щоб вставити порожню таблицю в документ, курсор встановлюється в позицію вставки, а потім можна слідувати трьома шляхами:

  • В ибрати команду Додати – Таблицю в меню Таблиця. У вікні Вставка таблиці у відповідних полях задати число стовпців таблиці, число рядків і ширину стовпця (запис Авто означає, що будуть створені стовпці однакової ширини між лівим і правим полем сторінки). Незаповнена таблиця буде вставлена в документ після натиснення кнопки ОК.

  • Н атиснути кнопку Вставити таблицю на Стандартній панелі інструментів. З’явиться вікно, в якому, утримуючи натиснутою кнопку миші, необхідно виділити квадрати, що визначають кількість рядків і стовпців в створюваній таблиці (максимальний розмір таблиці 4×5).

  • Вибрати Намалювати таблицю в меню Таблиця. Майстер малювання таблиць дозволяє шляхом переміщення миші з натиснутою кнопкою створювати таблиці будь-якої форми, у тому числі таблиці з розщепленими і об’єднаними комірками.

Заповнення таблиці.

Після побудови таблиці її можна заповнювати. Кожна комірка є своєрідним окремим документом: в неї можна вводити до кількох абзаців із збереженням відомих можливостей їх форматування; можна встановлювати шрифти, відступи та інтервали, табуляцію, вирівнювання тексту в комірках тощо.

Для переходу в комірку справа натискають клавішу Tab, в кінці рядка таблиці курсор переходить в першу комірку нового рядка. Для переходу у комірку зліва натискають клавіші Shift + Tab. Поки комірки порожні, із комірки в комірку можна переходити клавішами « або !. Коли комірки заповнені, цими клавішами пересуваються від символу до символу до кінця тексту і аж тоді у сусідню комірку.

Можна також переміщатися в таблиці за допомогою миші або клавіш навігації. Нижче приведені клавіші, що дозволяють переміщатися по таблиці:

Ctrl+Tab Вставка символу табуляції

Home Перехід в початок таблиці

Alt+Home Перехід в першу комірку рядка

End Перехід в кінець таблиці

Alt+End Перехід в останню комірку рядка

Alt+PgUp Перехід на верхню комірку стовпця

Виділення таблиці.

П ри роботі з таблицею виникає потреба виділяти окремі комірки, кілька комірок, окремий рядок, стовпчик, декілька рядків, стовпчиків, всю таблицю.

Щоб виділити комірку, досить на неї встановити курсор миші і, коли з’явиться стрілка æ, клацнути – комірка зафарбується в чорний колір.

Щ об виділити кілька комірок, досить на першу з них встановити курсор миші і, коли з’явиться стрілка æ, натиснувши і не відпускаючи лівої кнопки, перетягти стрілку до останньої комірки і відпустити кнопку – комірки зафарбуються в чорний колір.

Щоб виділити стовпчик, досить зверху над таблицею встановити курсор миші проти стовпчика і, коли з’явиться стрілка ä, клацнути – всі комірки стовпчика зафарбуються в чорний колір.

Щоб виділити декілька стовпчиків, досить зверху над таблицею встановити курсор миші проти першого стовпчика і, коли з’явиться стрілка ä, натиснувши і не відпускаючи лівої кнопки, перетягти стрілку до останнього стовпчика і відпустити кнопку – всі комірки всіх відмічених стовпчиків зафарбуються у чорний колір.

Щоб виділити рядок, досить зліва за межами таблиці встановити курсор миші проти рядка і, коли з’явиться стрілка , клацнути - всі комірки рядка зафарбуються в чорний колір.

Щоб виділити декілька рядків, досить зліва за межами таблиці встановити курсор миші проти рядка і, коли з’явиться стрілка , натиснувши і не відпускаючи лівої кнопки, перетягти стрілку до останнього рядка і відпустити кнопку – всі комірки всіх відмічених рядків зафарбуються в чорний колір.

Щ об виділити всю таблицю, досить виділити всі її рядки або стовпчики, або виконати команду Таблиця – Виділити таблицю. Щоб зняти виділення, досить клацнути на чистому місці таблиці, документа або екрану.