Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник з Інформаційних техноголій 1 частина.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
21.16 Mб
Скачать

Налаштування таблиць.

На практиці досить часто виникає необхідність змінити параметри таблиці, в якій містяться дані. MS Word надає широкі можливості по редагуванню таблиць, включаючи вставку і видалення осередків, рядків і стовпців, переміщення і копіювання осередків, зміна висоти і ширини осередків і багато що інше.

Вставка і видалення рядків, стовпців і комірок. Після створення таблиці можна змінити її структуру, додаючи і видаляючи комірки, рядки і стовпці.

Конкретний вид опцій Вставити і Видалити з меню Таблиця і контекстного меню визначається тим, які елементи таблиці (комірки, рядки або стовпці) були вибрані перед викликом команди. Якщо ви користуєтеся командою меню Таблиця, то можете додати рядка як згори, так і знизу від виділеної, а стовпці – як справа, так і ліворуч. При використанні кнопок панелі і контекстного меню можна додавати рядки вище виділеного рядка, а стовпці – зліва від виділеного стовпця.

Для вставки рядків і стовпців необхідно виконати наступні дії:

  • Вибрати рядок (декілька рядків) або стовпець (декілька стовпців) залежно від того, що потрібно додати, рядки або стовпці.

  • В ибрати команду Таблиця – Додати – Рядок вище/ Рядок нижче або Таблиця – Додати – Стовпці справа/Стовпці ліворуч або скористатися панеллю Таблиці та границі відповідними командами.

Для видалення рядків і стовпців необхідно виконати наступні дії:

  • Вибрати рядок (декілька рядків) або стовпець (декілька стовпців) залежно від того, що потрібно видалити, рядки або стовпці.

  • Вибрати команду Таблиця – Видалити – Рядки або Таблиця – Видалити – Стовпці.

Не обов’язково вставляти або видаляти рядки або стовпці цілком. В деяких випадках може потрібно виконати операції над конкретними комірками. В цьому випадку дії будуть аналогічні розглянутим раніше при вставці і видаленні рядків і стовпців.

Якщо вимагається очистити комірку (тобто видалити їх вміст, не видаляючи самих осередків), необхідно вибрати осередки, призначені для видалення утримуваного, і натиснути Delete або Backspace.

Регулювання розміру комірок. Ширина стовпця в таблиці змінюється перетяганням ліній сітки. Для регулювання ширини однієї або декількох комірок стовпця (а не усього стовпця) виділите комірки перед перетяганням. У одному стовпці можуть знаходитися комірки різної ширини.

В исоту рядка та ширину стовпчика змінити можна одним із цих способів:

  • п еретягти відповідний маркер на вертикальній (горизонтальній) лінійці для збільшення або зменшення висоти (ширини) рядка (стовпця). При цьому з’явиться штрихова лінія, яка показує, де буде проходити нова границя.

  • можна встановити курсор від миші на внутрішню горизонтальну (вертикальну) границю двох комірок так, щоб з’явилися двохнаправлена стрілка, коли вона з’явиться натиснувши ліву кнопку миші і, не відпускаючи перетягти стрілку для збільшення або зменшення висоти (ширини) рядка (стовпця). При перетягуванні з’явиться штрихова лінія, яка показує, де буде проходити нова границя.

  • виділити рядок (стовпчик), висоту (ширину) якого треба змінити, і виконати команду Таблиця – Властивості таблиці, з’явиться діалогове вікно в якому є вкладки Рядок, Стовпчик, Комірка, Таблиця. Перейшовши в вкладку Рядок, потрібно активізувати поле Рядок та ввести потрібне значення висоти і натиснути кнопку Ок. Перейшовши в вкладку Стовпчик, потрібно активізувати поле Стовпчик та ввести потрібне значення ширини і натиснути кнопку Ок.

Об’єднання і розбиття комірок, створення заголовків. Якщо заголовок розміщується безпосередньо в таблиці, може потрібно об’єднати декілька комірок одного рядка в одну комірку. Аналогічну задачу доводиться вирішувати при розміщенні в таблиці досить довгого тексту, який повинен відображуватися в один рядок, або графічного зображення. Word дозволяє об’єднати декілька розташованих поруч горизонтальних комірок в одну. При цьому вміст комірок також об’єднується в одну комірку.

Для об’єднання декількох розташованих поруч в одному рядку комірок необхідно виділити їх і вибрати команду Таблиця – Об’єднати комірки.

Можна об’єднати комірки, скориставшись інструментом Гумка, розташованим на панелі Таблиці і границі. Вибравши цей інструмент, треба провести їм по лінії, що розділяє комірки, які передбачається об’єднати.

Якщо вимагається створити заголовок таблиці, необхідно вибрати перший рядок і довільне число наступних рядків, які передбачається використовувати як заголовків таблиці. Далі вибрати команду Таблиця – Заголовки. Якщо таблиця не поміститься на одній сторінці, MS Word автоматично повторюватиме заголовок таблиці на кожній сторінці.

Якщо після завдання заголовка таблиці текст заголовка зміниться, заголовки на наступних сторінках будуть змінені автоматично.

Розбиття комірок є зворотною операцією по відношенню до об’єднання.

Для розбиття комірок потрібно вибрати одну або декілька комірок, які передбачається розбити. Вибрати команду Розбити комірки з меню Таблиця або контекстного меню, внаслідок чого на екрані з’явиться вікно діалогу Розбиття комірок. У полях введення Число стовпців і Число рядків відображується кількість стовпців і рядків, на які MS Word пропонує розбити кожного з комірок. У разі потреби потрібно змінити вказане значення і натиснути Ок.

Прапорець Об’єднати перед розбиттям дозволяє швидко змінити структуру таблиці, наприклад, перетворити таблицю 2 х 3 в 4 х 6

В якості альтернативного засобу для розбиття комірок можна скористатися кнопкою Розбити комірки на панелі інструментів Таблиці і границі.

Переміщення і копіювання комірок. Після того, як таблиця створена і наповнена даними, може потрібно змінити розташування даних в таблиці.

Для того, щоб перемістити або скопіювати одну або декілька комірок разом з їх вмістом, необхідно виконати наступні дії:

  • Вибрати комірки, рядки або стовпці, які передбачається перемістити або скопіювати.

  • Перемістити покажчик миші в межах вибраних комірок так, щоб він набрав вигляду стрілки, спрямованої справа наліво.

  • Подальші дії залежать від того, чи потрібно перемістити або скопіювати виділені елементи. Для того, щоб перемістити елементи таблиці, натиснути ліву кнопку миші. Якщо вимагається скопіювати елементи, натиснути клавішу Ctrl і ліву кнопку миші.

  • Перемістити курсор в комірку, розташований лівіше і вище за те місце, в якому повинні з'явитися переміщені або скопійовані комірки. Відпустити кнопку миші.

При роботі з таблицею дію команд Вирізати, Копіювати і Вставити з меню Правка або контекстного меню таблиці повністю аналогічно роботі з текстом.

Використання команди Таблиця – Властивості таблиці. Команда Таблиця – Властивості таблиці дозволяє в межах однієї команди змінити ширину відразу декількох стовпців, рядків, комірок, а також встановити величину кожного з елементів таблиці рівної певному значенню. При виборі команди Таблиця – Властивості таблиці відкривається вікно діалогу Властивості таблиці, що складається з чотирьох вкладок: Таблиця, Рядок, Стовпець, Комірка.

Крім того, в цьому ж вікні можна встановити обрамлення і заливку для таблиці, відкриваючи вікно діалогу Границі і заливка за допомогою однойменної кнопки на вкладці Таблиця, і здійснити налаштування положення таблиці на сторінці відносно тексту.

На вкладці Стовпець можна змінити ширину стовпців. На вкладці Рядок можна змінити висоту рядків. Крім того, на вкладці Комірка можна встановити інтервал між комірками.

Автоматична установка ширини стовпців і висоти рядків. MS Word надає засіб, за допомогою якого можна автоматично змінити ширину стовпців і висоту рядків. Для цього призначена команда Таблиця – Автопідбір, яка дозволяє для вибраних рядків або стовпців:

  • вирівняти висоту рядків;

  • вирівняти ширину стовпців;

  • вирівняти ширину стовпців по вмісту,

  • вирівнює ширину стовпців по ширині вікна;

  • підібрати фіксовану ширину стовпців.

Форматування таблиць. Комірки в таблиці і їх вміст можна відформатувати для надання таблиці більше читабельного виду. Для форматування вмісту комірок можна скористатися прийомами форматування звичайного тексту, що представляються командою Формат.

Окрім вмісту комірок, можна додати елементи оформлення таблиці (лінії сітки усієї таблиці або її окремих комірок, обрамлення і так далі). MS Word також надає набір стилів оформлення таблиці.

Зміна напряму тексту. Окрім вирівнювання вмісту елементів таблиці можна змінити напрям тексту, розташувавши його горизонтально або вертикально (знизу верх або зверху вниз). Це дуже зручно при роботі з довгими заголовками стовпців.

Для установки вертикального розташування заголовків стовпців необхідно виділити комірки, напрям тексту в яких передбачається змінити. Вибрати команду Формат – Напрям тексту. На екрані з’явиться вікно діалогу Напрям тексту. Вказати в розділі Орієнтація необхідне розташування тексту. При виборі нової опції текст в розділі Зразок змінюватиме свій напрям. Встановивши необхідне розташування, натиснути ОК.

В якості альтернативного засобу можна скористатися кнопкою Змінити напрям тексту панелі інструментів Таблиці і границі.

Використання засобу Автоформат. Засіб Автоформат дозволяє значно скоротити час, потрібний для надання таблиці професійного виду, за рахунок використання зумовлених стилів оформлення таблиці. З їх допомогою можна швидко встановити обрамлення і заливку комірок, параметри шрифту і кольорове оформлення, а також автоматичну зміну розмірів комірок відповідно до їх вмісту. Для цього необхідно виконати наступні дії:

  • Встановити курсор в межах таблиці.

  • Вибрати команду Автоформат з меню Таблиця або контекстного меню або натиснути кнопку Автоформат таблиці, внаслідок чого на екрані з’явиться вікно діалогу Автоформат таблиці.

  • Із списку зумовлених форматів вибрати необхідний формат. Зовнішній вигляд вибраного формату відображується в розділі Зразок.

  • Якщо необхідно змінити тільки один або декілька елементів оформлення, зберігши при цьому частину елементів оформлення існуючого формату, треба зняти відповідні прапорці в розділі Використовувати (Границі, Шрифт, Автопідбір, Заливку, Колір). При цьому в розділі Зразок відображуватимуться зміни, що вносяться у формат таблиці.

  • Для того, щоб застосувати автоформат тільки до частини таблиці, вказати в розділі Змінити оформлення ту частину таблиці, формат якої передбачається змінити (Рядків заголовка, Першого стовпця, Останнього рядка, Останнього стовпця).

  • Натиснути Ок.

Вибір рамки і заповнення. MS Word дозволяє додавати рамки до окремих комірок, рядків, стовпців і цілком до таблиці.

При установці заповнення вибрані параметри застосовуються до виділених комірок. Якщо покажчик розташований в межах таблиці, в якій відсутні виділені комірки, встановлене заповнення буде застосовано до усієї таблиці.

Для додавання рамки до усієї таблиці або її окремих комірок необхідно виконати наступні дії:

  • Вибрати комірки, для яких треба створити границі, у вигляді рамок (чи цілком усю таблицю).

  • Вибрати команду Границя і заливка з меню Формат або контекстного меню таблиці. Перейти у вікні діалогу Границі і заливка на вкладку Границі.

  • Вибрати в списку поля Тип стиль.

  • Вибрати тип рамки в полі Тип.

  • Вибрати товщину зі списку поля Товщина.

  • Вибрати колір лінії в списку Колір.

  • Натиснути Ок.