Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник з Інформаційних техноголій 1 частина.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
21.16 Mб
Скачать

Прийоми роботи з текстами в процесорі Microsoft Word Робота з документом, як файлом

Створення документів.

Створення нового документа в Word відбувається на основі шаблону, який полегшує підготовку документів певного типа: звіту, плану, замовлення і так далі. При створенні документа весь вміст шаблону переноситься в новий файл, а сам шаблон залишається без змін. Після запуску додатка Word відкривається вікно з порожнім документом, який заснований на шаблоні Звичайний (Normal.dot). За умовчанням документу привласнюється ім’я Документ1 яке відображується в рядку заголовка.

Нижче приведено ще декілька способів створення документа:

  • Виберіть команду Створити у меню Файл. У правій частині вікна відображуватиметься область завдань Створення документа.

  • Натискуйте кнопку Створити на панелі інструментів Стандартна. Кнопка розташована на лівому краю панелі інструментів. Буде створений новий документ, заснований на шаблоні Звичайний (Normal.dot).

  • Н атискуйте клавіші Ctrl+N, які дублюють кнопку Створити. Якщо для створення документа ви хочете використовувати копію існуючого документа, то в області завдань Створення документа клацніть мишею в розділі Створення з документа, що має … та на значку використовуваного документа у вікні, що відкрилося.

Збереження документів.

Для збереження тексту документа в каталозі слід виконати команду Файл – Зберегти або натиснути відповідну кнопку панелі інструментів Стандартна. Якщо документ новий і ця команда виконується для нього вперше, то відкривається вікно діалогу Збереження документа.

В цьому вікні можна вказати дисковод, папку, ім’я і розширення, під яким документ буде збережений. За замовчуванням документам Word присвоюється розширення DOC. Після збереження тексту в заголовку вікна документа ім’я ДОКУМЕНТ змінюється на ім’я, під яким збережено документ.

У вікні діалогу є однорядковий список Тип файлу. Він дає можливість конвертувати документ у формати, відмінні від Word (наприклад, формат MS DOS, формати інших текстових редакторів). Для цього слід розкрити список і вибрати потрібний формат.

Якщо команда Файл – Зберегти виконується не вперше або документ завантажувався диска, то за командою Зберегти документ записується на диск під старим іменем без діалогу з користувачем. Якщо ж потрібно зберегти файл під новим іменем, в іншій папці або з іншим форматом, то потрібно виконати команду Файл – Зберегти як…. При цьому відкривається вікно діалогу Збереження документа, і всі дії користувача аналогічні діям при збереженні нового документа.

Будь-який документ можна автоматично записувати на диск через певний інтервал часу. Для цього слід встановити режим автоматичного збереження, виконавши команду Сервіс – Параметри і вибравши вкладку Збереження. На екрані з’явиться відповідне вікно діалогу. У цьому вікні основний інтерес представляють три опції:

  • Створення резервної копії. При встановленні цієї опції Word завжди зберігатиме останню версію документа, а також його попередню резервну копію під тим самим іменем, що й основний документ, але з розширенням ВАК.

  • Дозволити швидке збереження. У цьому режимі зберігаються тільки зміни в документі.

  • Автозбереження кожні … хвилини. Word буде зберігати редагований документ через вказані інтервали без команд користувача.

Відкриття документу.

Будь-який текст, який був збережений під певним іменем, можна завантажити для перегляду або редагування.

Для того, щоб відкрити раніше створений документ необхідно виконати одну з наступних операцій:

  • Двічі клацнути значок файлу документу у вікні Провідника Microsoft Windows;

  • Виділити документ і натиснути клавішу Enter або виконати права кнопка миші Відкрити або Файл – Відкрити;

  • Натиснути кнопку Пуск і використовувати пункт Документи в головному меню (цей пункт зберігає 15 назв документів, з якими працював користувач).

  • Виконати команду Файл – Відкрити – на екрані з’явиться вікно діалогу Відкриття документа, в якому можна вказати дисковод, каталог, ім’я файлу. Опція Тип файлу дозволяє завантажувати документи в форматі, відмінному від формату Word.