Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник з Інформаційних техноголій 1 частина.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
21.16 Mб
Скачать

Інтерфейс текстового процесору Word

Вікно програми Microsoft Word є стандартним програмним вікном для роботи у середовищі Windows, і складається із рядка заголовка, рядка головного меню, рядка(ів) панелі інструментів, робочого вікна документа та рядка стану. Приведемо і пояснимо зміст найважливіших з них.

  1. Рядок заголовку – це верхній рядок, в ньому вказано ім’я документа з яким працює користувач. Також у рядку заголовку з права розташовані кнопки керування розміром вікна: згорнути, розгорнути(повернення до неповного розміру) та закриття вікна та зліва розташований системний значок, за допомогою якого можна виконати попередні команди.

  2. Рядок меню. Рядок меню містить імена груп команд, об’єднаних по функціональній ознаці. Рядок меню знаходиться у верхній частині екрана. Вибір команд з рядка меню відкриває відповідне підменю, а вибір визначеної опції в ньому забезпечує доступ до меню більш низького рівня. Така система спадаючих меню складає основу інтерфейсу текстового процесора.

  3. Робоча область – це простір на екрані дисплея для створення документа і роботи з ним. Максимальний розмір робочого поля визначається стандартними параметрами монітора і складає в текстовому режимі, як правило, 25 рядків по 80 знаків кожний.

  4. Курсор – коротка, як правило мигаюча лінія, показує позицію робочого поля, в яку буде поміщений символ, що вводиться, чи елемент тексту. Кожен текстовий процесор має свої способи керування редактором. Керування інтерфейсом здійснюється за допомогою клавіатури і миші.

  5. Панель інструментів – швидкий доступ до команд.

  6. Лінійка прокручування служить для переміщення тексту документа в робочому полі вікна. Лінійка, що забезпечує вертикальне переміщення тексту, називається вертикальною лінійкою прокручування, а горизонтальне переміщення - горизонтальною лінійкою прокручування.

  7. Рядок стану визначає поточне положення курсору в цьому документі.

Попередні установки

Параметри «з мовчазної згоди» – це такі параметри, які встановлені до початку роботи з Word. Це набір інструментів, формат аркушу, шрифт, масштаб, вирівнювання абзаців, створення списків, перевірка орфографії і граматики і багато чого іншого. Завдяки цьому кожного разу при роботі з новим документом нема потреби встановлювати параметри, які є стандартні.

Режим роботи з документами.

Вибір режиму залежить від виду створюваного документа і подальшої роботи з ним. Режими роботи з документами можуть бути такі:

  • звичайний

  • Web-документ

  • розмітка сторінки

  • структура

  • схема документа

  • на весь екран

  • режим читання

  • ескізи

  • режим попереднього перегляду

  • режим попереднього перегляду Web -сторінки

Потрібний режим можна встановити із меню Вид або використовуючи горизонтальну смугу прокрутки, нижній лівий її кут. Там розташовані командні кнопки режимів представлення документів.

В звичайному режимі представляється тільки змістовна частина документа без реквізитних елементів оформлення, які відносяться не до тексту, а до друкованим сторінкам. Цей режим зручний на ранніх етапах розробки документа (введення тексту, редагування, рецензування), а також в тих випадках, коли змістовна частина документа має велике значення, ніж зовнішнє представлення. В цьому режимі операції з об’ємними документами проходять швидше, що важливо при роботі на малопродуктивних комп’ютерах.

В режимі Web – документа екранне представлення не співпадає з друкованим. Цей режим характерний для електронних публікацій, оскільки заздалегідь не відомо, яким засобом перегляду і на якому обладнанні буде відображатись документ. Поняття друкованої сторінки для електронних документів не має смислу. Форматування документу на екрані являється відносним. В цьому режимі розробляються електронні публікації.

Р ежим Розмітка сторінки, йому віддає перевагу більшість користувачів. Екранне представлення документа в цьому режимі повністю відповідає друкованому. В цьому режимі з’являється вертикальна лінійка і можна бачити бокові границі сторінки, кінець однієї сторінки і початок іншої. Цей документ найчастіше використовується для документів на кількох сторінках. Цей режим зручний для більшості робіт, які пов’язанні з форматуванням тексту, який призначений для друкування.

Р ежим Структура використовується для об’ємних документів, які мають головні та другорядні розділи. При переході в цей режим з’являється зверху нова панель інструментів, за допомогою якої можна підвищувати або знижувати рівні заголовків, міняти порядок розташування розділів. Цей режим використовується при створенні документів з розділами, пунктами, параграфами, а також технічної та художньої літератури.

Ч ерез меню Вид доступно також спеціальне представлення Схема документа, при якому вікно додатку має дві робочі панелі. На лівій панелі зображена структура документа, а на правій – сам документ. Цей режим, який вміщує достоїнство режимів розмітки сторінки та структури, корисний при навігації по об’ємному документу – його зручно використовувати не при створенні, а при перегляді документів складної структури.

Р ежим На весь екран. При ввімкненні цього режиму із вікна Word щезає все, крім тексту і кнопки Повернути в звичайний режим. Цей режим використовується, коли потрібно якнайбільше місця для тексту, що вводиться. Щоб повернути у звичайний режим, досить скористатися кнопкою Повернути в звичайний режим .

Р ежим читання – з’явилася саме в цій версії Word 2003. Цей режим дуже зручний та призначений для читання документу на екрані. Розміри документу змінюються відповідно до розмірів екрану і віддаляються багато панелей інструментів. Проте доступними залишаються команди для переходів, коментарів і пошуку слів. Великий документ можна читати, використовуючи для переходу між сторінками клавіші PdUp(вгору), PgDn(вниз). Для виходу з цього режиму натисніть клавішу Esc або Закрити.

Е скізи є маленькими зображеннями усіх сторінок документу. Вони відображуються в окремій області (Зона вікна. Частина вікна документу, оточена межею і відокремлена від інших частин вертикальними або горизонтальними смугами.). Ескізи дозволяють отримати візуальне уявлення про вміст кожної сторінки. Перейти до сторінки можна клацнувши її ескіз.

Через меню Файл доступні ще два режими представлення документа, які використовуються для попереднього перегляду. Для електронних документів використовують команду Файл – Попередній перегляд Web – сторінки, а для друкованих документів - Файл – Попередній перегляд.

Режим Попередній перегляд веб-сторінки дозволяє побачити, як документ відображуватиметься у веб-оглядачі. Якщо веб-оглядач ще не запущений, Microsoft Word запускає його автоматично. Повернутися в документ Microsoft Word можна в будь-який час.

Р ежим попереднього перегляду це режим відображення документу в тому виді, в якому він буде надрукований, зручно використовувати для перегляду декількох сторінок документу в зменшеному вигляді.

Щоб перейти в режим попереднього перегляду, виберіть в меню Файл команду Попередній перегляд.

Прийоми роботи з командами рядка меню.

Як і в більшості інших додатків, які коректно дотримуються ідеології Windows, рядок меню текстового процесора Microsoft Word 2003 як елемент керування відрізняється тим, що забезпечує доступ до всіх функціональних можливостей програми. Не завжди цей доступ самий зручний, в багатьох випадках інші елементи керування використовувати легше, але рядок меню задовольняє принципу функціональної повноти.

Меню, яке відкривається з рядка меню, володіє властивістю функціональної автоматичної настройки. Розширенні можливості додатків не могли не відбитися в достатку елементів керування, які відкриваються через рядок меню. В ньому не завжди зручно орієнтуватися. Для цього пункти рядка меню відкриваються в два прийоми. На першому етапі відкривається скорочене меню, і, якщо необхідного елемента керування в ньому немає, відкривають розширене меню наведенням показника миші на пункт розкриття. Використанні пункти розширеної частини меню дальше відкриваються в складі скороченого меню.

У кожному меню команди можуть мати додаткові знаки:

  • якщо справи від команди стоїть ... (три крапки), то при виконанні цієї команди відкривається діалогове вікно, де користувач має змогу вказати додаткову інформацію;

  • якщо перед командою стоїть (галочка), то це діюча або «ввімкнута» команда. Щоб вимкнути або ввімкнути команду, досить на ній клацнути;

  • якщо справа від команди зображено , після встановлення курсору на таку команду відкривається ще одне меню, в якому можна вибрати ті чи інші команди;

  • якщо кнопка команди виглядає натиснутою (ніби світиться), то така команда знаходиться в активному стані;

  • якщо команди написані світлим кольором, то вони не працюють, скільки б ви не виконували цю команду вона не буде виконаною;

  • якщо справа від команди розташовані комбінація клавіш (наприклад Ctrl+будь-яка буква латинського алфавіту), то при допомозі цих клавіш можна виконати команду не входячи в рядок меню.