Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник частина 2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
1.17 Mб
Скачать

ТАБЛИЧНИЙ ПРОЦЕСОР MS OFFICE EXCEL 2003 3

ВИКОРИСТАННЯ ПРОГРАМИ 6

Запуск програми 6

Основні елементи інтерфейсу програми 7

Вікно MS Excel 2003 8

Робота з вікнами 19

Створення електронних таблиць 24

Завершення роботи програми 26

РОБОТА З КОМІРКАМИ В ЕЛЕКТРОННІЙ ТАБЛИЦІ 26

Характеристики комірки 26

Типи даних таблиці 28

Технологія введення даних 30

Редагування даних 34

РОБОТА З ЛИСТАМИ В EXCEL 50

Перейменування робочих листів 52

Додавання та видалення робочих листів 53

Переміщення та копіювання робочих листів 54

ФОРМУЛИ І ФУНКЦІЇ 56

Арифметичні й інші типи операторів 56

Формули 58

Система адресації в Excel 59

Введення і копіювання формул 62

Використання функцій для обрахунку 64

ФОРМАТУВАННЯ ЕЛЕКТРОННИХ ТАБЛИЦЬ 73

Форматування комірок 73

Автоформат таблиці 86

Стиль подання даних 86

Умовне форматування 87

ПОБУДОВА ДІАГРАМ 89

Елементи діаграми 89

Створення діаграм за допомогою Майстра діаграм 92

Редагування діаграм 97

Друкування діаграм 102

ДРУК ТАБЛИЦЬ В MS OFFICE EXCEL 2003 103

Установка параметрів сторінки 103

Вибір області друку 108

Розбиття на сторінки 109

ПИТАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ 110

Табличний процесор ms office excel 2003

Широко відомо, що програмне забезпечення є необхідним доповненням до технічних засобів комп’ютера.

Перші комп’ютери створювалися для виконання математичних розрахунків. Незважаючи на те що сфера використання комп’ютерної техніки згодом значно розширилася, задачі, пов’язані з виконанням математичних розрахунків, залишаються однією з найважливіших областей застосування комп’ютерів. Створено спеціальні програми, що забезпечують швидке й надійне виконання розрахунків, – електронні таблиці.

Назва цих програм пов’язана з тим, що користувач працює з таблицею, яка зберігається в пам’яті комп’ютера, – електронною таблицею.

Серед наявних програмних продуктів даної категорії вигідно виділяється програма фірми Microsoft для роботи з електронними таблицями під назвою Excel.

Можливості цієї потужної програми не вичерпуються традиційними для електронних таблиць функціями. Її можна використовувати як:

  • надавати користувачеві контекстуально-залежну до­помогу;

  • невелике настільне видавництво, ефективно оформлюючи наприклад, комерційні пропозиції, прайс-листи або нескладні рекламні буклети;

  • засоби аналізу та презентації даних, з допомогою яких в документах можна створювати діаграми, графіки, географічні карти;

  • працювати зі списками (базами даних) – створюва­ти, форматувати та сортувати списки, проводити по­шук і вибір їхніх елементів за заданими критеріями-автофільтрами;

  • оперативно аналізувати економічну діяльність будь-яких об’єктів (організацій, підприємств, бірж, банків тощо), сприяти прийняттю правильних рішень;

  • сортувати табличні дані за алфавітом, зростанням (спаданням), датами і інше;

  • формувати зведені таблиці, звіти;

  • створювати макроси, тобто макрокоманди, які вико­ристовуються для автоматизації розв’язання проце­дур та задач, що часто повторюються, виконувати ряд інших функцій.

  • середовище для розробки додатків на основі вбудованої мови програмування VBA (Visual Basic for Application).

При розв’язуванні економічних, фінансових та інших задач в управлінні доводиться представляти і обробляти інформацію у вигляді таблиць, бланків відомостей, форм, списків. Ще до широкого застосування електронних таблиць, створення і обробка табличних документів засобами обчислювальної техніки відбувалось двома способами:

  • дані розміщувались в таблиці на папері і оброблялись за допомогою електронного калькулятора;

  • дані розміщувались в пам’яті комп’ютера, а для їх обробки створювалась програма.

Перший спосіб розрахований на рядового користувача, наочний, легко перевіряється, але розрахунки виконуються повільно. Другий спосіб дозволяв обробляти дані набагато швидше, але для створення і відлагодження програми потрібні були навики програмування, яких не мали рядові користувачі. Ці протиріччя були розв’язані з появою стандартних програмних засобів, створених для обробки даних, представлених в табличній формі, так званих електронних таблиць або табличних процесорів. Програмні продукти цього класу поєднали традиційне для користувача представлення даних (таблиці, бланки, форми) з простотою і універсальністю їх обробки.

Електронні таблиця – це двовимірна матриця, в рядках і стовпцях якої розташовані клітини, в кожній з яких може зберігатися деяка інформація. В клітини електронної таблиці можна занести текст, числа, формули. Програмні засоби для проектування електронних таблиць називають табличними процесорами. Вони дозволяють не тільки створювати електронні таблиці, але й автоматизовувати обробку даних, занесених в ці таблиці. Електронні таблиці – це документи, підготовлені табличними процесорами. Іноді цим терміном називають і самі табличні процесори.

Організація підготовки документів електронних таблиць базується на двох основних принципах:

  • дані представляються на екрані монітора у вигляді таблиці практично необмеженого розміру (власне електронна таблиця як об’єкт розробки);

  • інструментом обробки цих даних є табличний процесор, засоби якого дозволяють користувачу розв’язати поставлену задачу.

Табличні процесори ввійшли в набір основних прикладних програм для тих працівників, які розв’язують обліково-аналітичні задачі, даними для яких є різноманітні таблиці, фінансові звіти, статистичні довідки. На основі електронних таблиць можуть будуватися дуже складні моделі, що відображають господарську діяльність підприємств, бухгалтерський облік і т.д. Оскільки персональні комп’ютери, як правило, мають хороші можливості для роботи з графічною інформацією, в табличні процесори вбудовуються засоби підтримки ділової графіки. Можливість представлення даних у вигляді різноманітних графіків та гістограм забезпечує наочність та зручність для візуального аналізу.

Сучасні табличні процесори дозволяють не тільки безпомилково проводити арифметичні операції над числами в стовпцях і рядках, але і будувати за табличними даними діаграми, проводити складний фінансово-економічний чи статистичний аналіз, автоматизувати різноманітні сфери бухгалтерської і економічної діяльності, знаходити оптимальні по певних критеріях варіанти вирішення конкретних економічних задач.