Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник частина 2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
1.17 Mб
Скачать

Додавання та видалення робочих листів

Excel автоматично поміщає в кожну робочу книгу три чистих робочих листи. При необхідності цю кількість можна міняти у проміжку від 1 до 255. Якщо потрібно збільшити на велику кількість листи можна звернутися до налагодження необхідних параметрів. Це можна зробити виконавши команду Сервіс Параметри Загальні. Потім в полі Лист в новій книзі: змініть кількість і натисніть на ОК.

Щоб додати лист потрібно виконати одну із наступних команд:

  • Навести показник миші на ярлик листа попереду якого потрібно додати лист та натисніть праву кнопку миші. В меню, що з’явиться, вибрати команду Добавити і в діалоговому вікні вибрати Лист. Новий лист буде додано зліва від виділеного.

  • Навести показник миші на ярлик листа попереду якого потрібно додати лист та виконайте наступну команду Вставка – Лист.

Щоб видалити лист потрібно виконати одну із наступних команд:

  • Виділити його ярлик і натиснути праву кнопку миші. В меню, що з’явиться, вибрати команду Видалити і натиснути кнопку ОК для підтвердження видалення.

  • Виділити його ярлик та виконати з меню команду Правка – Видалити лист

Переміщення та копіювання робочих листів Переміщення/копіювання в межах однієї робочої книги

Щоб перемістити лист потрібно виконати одну із наступних команд:

  • Виділити ярлик листа та притримуючи натиснутою ліву кнопку миші, поки курсор не набуде вигляду стрілочки з листочком паперу. Перемістити цей курсор вздовж ярликів листів в потрібне місце і після появи маленького чорного трикутника над ярликом листа відпустити кнопку.

  • Навести показник миші на потрібний ярлик листа та натисніть праву кнопку миші. В контекстному меню, яке відкриється, знайдіть команду Перемістити/скопіювати. Встановивши курсор миші на знайдену команду натисніть ліву кнопку миші. У діалоговому вікні, що з’явиться, у полі Попереду листа, вкажіть розміщення листа та натисніть Ок.

  • Виділити ярлик листа лівою кнопкою миші, попереду якого потрібно перемістити лист та виконайте команду з меню Правка Перемісти/Скопіювати.

Щоб скопіювати лист потрібно виконати одну із наступних команд:

  • Виділити ярлик листа та притримуючи натиснутою ліву кнопку миші, поки курсор не набуде вигляду стрілочки з листочком паперу та кнопку на клавіатурі Ctrl. Перемістити цей курсор вздовж ярликів листів в потрібне місце і після появи маленького чорного трикутника над ярликом листа відпустити кнопку.

  • Навести показник миші на потрібний ярлик листа та натисніть праву кнопку миші. В контекстному меню, яке відкриється, знайдіть команду Перемістити/скопіювати. Встановивши курсор миші на знайдену команду натисніть ліву кнопку миші. У діалоговому вікні, що з’явиться, у полі Попереду листа, вкажіть розміщення листа, активізуйте параметр Зробити копію та натисніть Ок.

  • Виділити ярлик листа лівою кнопкою миші, попереду якого потрібно перемістити лист та виконайте команду з меню Правка Перемісти/Скопіювати та активізуйте параметр Зробити копію.

Переміщення та копіювання листів в іншу книгу

Для того щоб виконати ці операції потрібно відкрити книги із якої та в яку виконуємо переміщення та копіювання робочих листів. В меню Вікно виберіть пункт Розмістити, а в діалоговому вікні встановіть прапорець опції Каскадом та натисніть на кнопці ОК. Тепер обидві книги розміщенні у вікні Excel. Виділіть ярлики потрібних листів, які потрібно перемістити. Встановіть показник миші на один із виділених ярликів, натисніть і не відпускаючи ліву кнопку миші перетягніть в іншу книгу. Щоби скопіювати листи потрібно не тільки натиснути і не відпускати ліву кнопку миші, а і утримувати клавішу Ctrl. Листи переміщаються або копіюються в іншу книгу, як тільки відпустите ліву кнопку миші.

Для переміщення та копіювання листів в іншу книгу можна також використати команду з меню (або з контекстного меню правої кнопки миші) Правка – Перемістити/Скопіювати. У діалоговому вікні, що з’явиться, в полі Перемісти виділені листи в книгу, вказати із спадаючого списку в яку книгу потрібно перемістити або скопіювати (активізувавши параметр Зробити копію) виділення листи.