Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник частина 2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
1.17 Mб
Скачать

Введення і копіювання формул Введення формул

Для занесення в Робочий лист формули потрібно ввести в потрібну комірку її частини: знак дорівнює, імена комірок та операнди, строго дотримуючи при цьому потрібну черговість.

  • Вибираємо комірку в яку потрібно ввести формулу та встановлюємо знак дорівнює =;

  • Натискаємо покажчиком миші на комірці, ім’я якої потрібно включити у формулу. Вказана комірка буде виділена переривистою рамкою;

  • Іі ім’я з’явиться в комірці, і також буде відображена у рядку формул (Ім’я потрібної комірки також можна ввести за допомогою клавіатури);

  • Вводимо потрібний оператор. Активною знову стане комірка, яка містить формулу;

  • Потім потрібно вказати наступну комірку, яку необхідно включити у формулу;

  • Продовжуєте введення операторів та адрес комірок до тих пір, поки не завершите введення формули;

  • Для завершення введення формули натисніть клавішу Enter.

В комірці відобразиться результат обрахунку. Натиснувши на ньому, можна побачити в рядку формул математичний вираз.

Введення формули у суміжні комірки

Якщо потрібно ввести ту саму формулу в суміжні комірки, то необхідно скопіювати одну формулу, у всі потрібні комірки. Для полегшення цього у Excel існує маркер заповнення, послідовність дій з яким повинна бути наступна:

  • Активізувати комірку, у якій записана вихідна формула.

  • Навести курсор миші на маркер заповнення і протягнути маркер через комірки, у які потрібно скопіювати формулу.

  • Відпустити кнопку миші, після чого в комірки будуть занесені копії формул (із зміненими адресами комірок), а вміст комірок буде пораховано по цих формулах.

Такий спосіб копіювання можливий, оскільки у формулах використовуються відносні посилання. Якщо необхідно, щоб при копіюванні формули не змінювалися адреси комірок, то потрібно посилання на ці комірки зробити абсолютними.

Переміщення/копіювання формули перетаскуванням

Для переміщення формули в іншу комірку необхідно виділити вихідну комірку, навести курсор миші на рамку комірки, щоб він прийняв форму товстої контурної стрілки, і перетягнути відображення рамки початкової комірки на нове місце.

Щоб виконати не переміщення формули, а її копіювання, потрібно зробити усі так, як описано вище, але перед перетаскуванням натиснути клавішу Ctrl і утримувати її натиснутою до останнього моменту вставки в цільову комірку.

За допомогою Перетаскування можна переміщувати і копіювати не лише окремі осередки, але і зв’язані діапазони осередків. При цьому потрібно бути уважним, оскільки при цьому зміняться посилання у формулах.

Відображення формул на робочому листі

Вміст поточної комірки можна переглянути як у самій комірці, так і в рядку формул. Однак для цього потрібно зробити деякі додаткові дії: або двічі клацнути по комірці, або клацнути по комірці і потім – по рядку формул. Але якщо формул на листі нагромадилися досить багато, зручно скористатися режимом одночасного відображення на листі усіх формул. Однак, при цьому на екрані значення в комірках заміняються формулами. Але, такий режим значно зручніший, коли проводять громіздкі обчислення.

Перейти до режиму відображення усіх формул на екрані можна в такий спосіб:

  • ввійти у меню Сервіс;

  • вибрати команду Параметри і відкрити вкладку Вид;

  • у розділі Параметри вікна встановити прапорець Формули і натиснути ОК.

В цьому режимі стовпці автоматично розширюються до розміру формул так, щоб формули були краще видні. Якщо потрібно повернутися до колишнього режиму відображення таблиці, то знову виконати команду Сервіс – Параметри – вкладка Вид і зняти прапорець Формули.